• 瀏覽: 6,388
  • 回覆: 50
  • 追帖: 2
本主題由 miss5 於 2020-2-26 09:30 AM 設置高亮
財政司司長陳茂波今日(26日)將到立法會宣讀新一份財政預算案,面對香港經濟受到反修例風波及新冠肺炎疫情雙重打擊,社會有聲音要求撤銷扭曲樓市的「辣招」以激活交投。

到底波叔有冇政策或改動刪減辣招? 10點開始宣佈! 大家也可即時討論影響好壞!

熱賣及精選
應該删除15%從價印花稅,最好括免埋首次置業印花稅

樓市死政府都唔掂!

引用:
原帖由 total2015 於 2020-2-26 09:37 AM 發表

應該删除15%從價印花稅,最好括免埋首次置業印花稅

樓市死政府都唔掂!
非常好

回覆 引用 TOP

唔撤呀
辣椒🌶️是德政

引用:
原帖由 初生之犢不懼虎 於 2020-2-26 09:49 AM 發表

唔撤呀
辣椒🌶️是德政
其實都係,留返一手準備都無壞

引用:
原帖由 dicdicgum 於 2020-2-26 09:51 AM 發表

其實都係,留返一手準備都無壞
防摸貨炒賣
而家就係做到呢樣野
喺無炒賣既情況下,樓價升跌都合理
一淡巿就話要撒辣就真係傻左

回覆 引用 TOP

問題係一減辣業主爭住散貨, 市場一下子多咗咁多盤, 樓價會跌, 骨牌效應業主恐慌性拋售

引用:
原帖由 扣苦仔 於 2020-2-26 09:54 AM 發表

問題係一減辣業主爭住散貨, 市場一下子多咗咁多盤, 樓價會跌, 骨牌效應業主恐慌性拋售
一撒,係d錢爭住湧入樓巿避險
你睇下啲金價
銀紙唔值錢
實物先係皇

硬膠好話樓市無跌,減乜春辣呀?

將所有公屋全部賣曬去 連管理費維修費都慳返唔少

立即撤辣招啦!地產商要趕住散貨啊!🤨

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 miss5 於 2020-2-26 09:30 AM 發表

財政司司長陳茂波今日(26日)將到立法會宣讀新一份財政預算案,面對香港經濟受到反修例風波及新冠肺炎疫情雙重打擊,社會有聲音要求撤銷扭曲樓市的「辣招」以激活交投。

到底波叔有冇政策或改動刪減辣招? 10點開始宣佈! 大家也可即時討論影響好壞! ...
方向報吹緊

引用:
原帖由 初生之犢不懼虎 於 2020-2-26 09:56 發表

一撒,係d錢爭住湧入樓巿避險
你睇下啲金價
銀紙唔值錢
實物先係皇
都好難講, 金市係傳統環球避險市場, 但依家香港未來幾年經濟都咁悲觀, 用家就話買啫, 投資客都唔知咁唔敢買樓

引用:
原帖由 扣苦仔 於 2020-2-26 10:06 AM 發表

都好難講, 金市係傳統環球避險市場, 但依家香港未來幾年經濟都咁悲觀, 用家就話買啫, 投資客都唔知咁唔敢買樓
香港樓,世界名牌
好難講呢句同意
所以let see
但都係果句,辣椒而家做到當初想要既野,就係防摸貨炒賣,樓係俾人住
唔炒賣既情況下,樓價係升係跌都岩數
如果要做功夫吸引人黎投資就實屬不智

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 扣苦仔 於 2020-2-26 09:54 AM 發表

剛需太強 , 幾多貨都冇用

只係由10個人爭一個口罩, 變為10個人爭2個口罩 情況冇變

同埋最主要樓市長遠一定升, 呢個鐵一般事實

就算經濟再差, 只要守到1-2年根本冇問題

雷神:
1. 騎功硬凈
2. 平衡力好
3. 走位靈活
4. 搶閘迅速
5. 應變能力強
6. 步速智慧高

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]