• 瀏覽: 1,676
  • 回覆: 13
  • 追帖: 1
除左一般開公司手續外

勞保駛唔駛?
mpf 駛唔駛?自雇 定 公司 plan?
自己出糧又點計?當公司請自己出糧?當東主抽資金走?點先方便acc/audit?
重有冇其他野係必須?

thx

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
A: 唔需要勞保.
如係無限公司,攞張 (individual) 個人商業登記就可以.
自已冇糧出, 做夠一年報利得稅,如有好多利潤,到時稅局會
俾張個人入息課稅表給你, 你可將利潤轉作為個人入息稅,(有免稅額,家人免稅額等等可扣稅,和累進計,),比納利得稅慳好多.
無限公司可自已報稅,唔使搵核數師審核.

引用:
原帖由 kobe 於 2020-2-25 11:16 PM 發表

A: 唔需要勞保.
如係無限公司,攞張 (individual) 個人商業登記就可以.
自已冇糧出, 做夠一年報利得稅,如有好多利潤,到時稅局會
俾張個人入息課稅表給你, 你可將利潤轉作為個人入息稅,(有免稅額,家人免稅額等等可扣稅,和累進計,),比納利得稅慳好多.
無限公司可自已報稅,唔使搵核數師審核. ...
sorry,唔記得講
我想開係有限公司,風險低d
駛唔駛勞保?
有限公司當自己係員工?一年/半年出一次糧有冇問題?mpf 照樣供兩份?
我知道有限公司 audit
thx

路過, 請問有限同無限公司有什麼分別?為什麼有限公司風險會低點?

我睇過要申請商業登記好似要有第一單生意後先可以申請?真的嗎?可以未有生意但申請左先嗎?

政府話轄免2020/21年度的商業登記費, 咁其實即係幾時開始呢?

謝謝!

***LovE Is AlL ArOuNd***
商業登記証係要開業後一個月內申請,遲咗要罰錢.不接受開業前申請.
係開業,唔係第一單生意,
但以前首年報稅表會有一欄要填首單營業收入日期和單據號碼(如有)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Molimolimolly 於 2020-2-26 08:59 PM 發表

路過, 請問有限同無限公司有什麼分別?為什麼有限公司風險會低點?

我睇過要申請商業登記好似要有第一單生意後先可以申請?真的嗎?可以未有生意但申請左先嗎?

政府話轄免2020/21年度的商業登記費, 咁其實即係幾時開始呢?

謝謝! ...
有限公司-有限風險
無限公司- 你個人無限風險

免商業登記費,未通過架,如果通過一般就4月開始
舊年都減咗2000, 所以都仲係250, 都抵

搵唔到WI-FI 點返工見客
引用:
原帖由 yashiharu 於 2020-2-25 11:35 PM 發表

sorry,唔記得講
我想開係有限公司,風險低d
駛唔駛勞保?
有限公司當自己係員工?一年/半年出一次糧有冇問題?mpf 照樣供兩份?
我知道有限公司 audit
thx ...
如果你出返糧俾自己,要辦MPF戶口,僱主5%,你供5%,
如果你份糧唔夠法例規定數 (AS OF 今日係$7100),你自己嗰份唔駛供
記得要報個人稅
有限公司AUDIT新公司大約18個個月後會收到稅單

引用:
原帖由 邊度有WIFI 於 2020-2-29 06:27 AM 發表

有限公司-有限風險
無限公司- 你個人無限風險

免商業登記費,未通過架,如果通過一般就4月開始
舊年都減咗2000, 所以都仲係250, 都抵
請問是否現在申請都是250呢?

***LovE Is AlL ArOuNd***
引用:
原帖由 Molimolimolly 於 2020-3-3 06:51 PM 發表

請問是否現在申請都是250呢?
係呀,上個年度未完嘛,想做就做啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 邊度有WIFI 於 2020-2-29 06:30 AM 發表

如果你出返糧俾自己,要辦MPF戶口,僱主5%,你供5%,
如果你份糧唔夠法例規定數 (AS OF 今日係$7100),你自己嗰份唔駛供
記得要報個人稅
有限公司AUDIT新公司大約18個個月後會收到稅單 ...
想問如一人有限公司自己出糧比自己,要開mpf戶口嗎?
另外,一人公司要audit有咩介紹呀?

引用:
原帖由 hesheit111 於 2020-3-8 06:13 AM 發表

想問如一人有限公司自己出糧比自己,要開mpf戶口嗎?
另外,一人公司要audit有咩介紹呀?
出糧俾自己,要供MPF的,僱主供5%,你自己人工唔過$7100 唔駛供

引用:
原帖由 邊度有WIFI 於 2020-3-10 01:12 AM 發表

出糧俾自己,要供MPF的,僱主供5%,你自己人工唔過$7100 唔駛供
Thank you! 唔該哂!
出左糧幾個月比自己啦,等我遲D呢一兩個月去搞

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]