• 瀏覽: 1,762
  • 回覆: 1
  • 追帖: 4
[隱藏]
網店大排檔 -小賣家血汗分享。

第一個主題:
https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25258124&extra=&page=1

再續

內地消費模式
客人對住個電工問:"你拉完入墙線後可以幫我批一批番好道墙?"
電工:"可以"

比左10%訂, 到開工前:
客人:"我想D線蛇仔型咁行, 行哂全屋既墙. 而呢個因為都只係拉一條線, 所以我只會比拉一條線既錢. 而且你答應左我會批番好道墙, 所以我地要求咁拉線既話, 你係要批番哂成屋既墙比我."
電工.......汗.........
電工: " 咁我唔做呢單啦"
客人:"你誠信有問題, 技術唔到位, 我地要專重合約精神. 合約無話唔比咁樣拉線! "
----------------------------------------
係香港擁抱大灣區既時候, 大家要多學習內地人消息模式, 唔係好易比所謂的"合理" 同"合約" 玩死.



回覆 引用 TOP

睇完樓主上個主題既分享,想多謝樓主而註冊左香討既賬戶
另外最近疫情嚴重,睇落去好似開始有對中國製造的產品不滿的聲音,宜家係內地入貨仲係唔係明智之舉?樓主點睇?



回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]