• 瀏覽: 13,044
  • 回覆: 74
引用:
原帖由 tesrofder 於 2020-2-22 04:11 PM 發表

丫, 忽然間諗到呢個情景.

金融海嘯既核心, 係美國. 但美國將金融海嘯轉左去其他國家, 所以金融海嘯既核心既美國, 指數可以屢創新高.

同樣地, 武漢肺炎既核心係中國, 但近日睇, 己經開始轉移去日韓. 同樣道理, 武漢肺炎既核心上證, 係未來既十年, 只會年年上升, 而恆仔雖然唔係核心,  但恆仔好多都係內地公司, 上證年年新高, 恆仔點都會跟既. 所以, 大獲咁緊要, 用 ...
美國佬有科技累積 + 資本 + 美圓地位 + 國土安全性 + 社會/市場透明度,  事後睇返所謂既金溶海笑其實只不過係一場呃貨........

上A就真係....怕今次咁搞一獲, D工業轉移得更快, D歐美要去中國化

災自北方來, 有名襠遭殃, 先搞冧a股, 再搞冧冥幣,  連累港恒指, 仲想瀨外g, 5毛滿天飛, 當股民on9?

又曰: 莫道石人一隻眼, 貶值民幣天下反...
引用:
原帖由 tesrofder 於 2020-2-22 04:11 PM 發表

丫, 忽然間諗到呢個情景.

金融海嘯既核心, 係美國. 但美國將金融海嘯轉左去其他國家, 所以金融海嘯既核心既美國, 指數可以屢創新高.

同樣地, 武漢肺炎既核心係中國, 但近日睇, 己經開始轉移去日韓. 同樣道理, 武漢肺炎既核心上證, 係未來既十年, 只會年年上升, 而恆仔雖然唔係核心,  但恆仔好多都係內地公司, 上證年年新高, 恆仔點都會跟既. 所以, 大獲咁緊要, 用 ...
我覺得一個地方 / 估票值唔值得投資其實係睇2樣野, 就係持續性 + 展望.......

持續性就係睇會唔會total loss, 展望就係睇會唔會升值...........

災自北方來, 有名襠遭殃, 先搞冧a股, 再搞冧冥幣,  連累港恒指, 仲想瀨外g, 5毛滿天飛, 當股民on9?

又曰: 莫道石人一隻眼, 貶值民幣天下反...

回覆 引用 TOP

南韓、日本接力
歐美跟機

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 CCPEVE 於 2020-2-22 07:54 PM 發表

美國佬有科技累積 + 資本 + 美圓地位 + 國土安全性 + 社會/市場透明度,  事後睇返所謂既金溶海笑其實只不過係一場呃貨........

上A就真係....怕今次咁搞一獲, D工業轉移得更快, D歐美要去中國化 ...
咁又唔係呃貨既。如果冇金融海嘯,唔係等錢使,我諗都唔會有1299。

回覆 引用 TOP

五毛特徵 : 1。在港大多上年紀的老坑,阿伯 2。來自內地,澳門,吉隆坡,大馬被中共洗腦的年輕一輩子,牠們毫無腦袋,天生奴隸,領導給屎吃,一樣照單全收
貪官啲外幣好多係香港,所以頂住左!

回覆 引用 TOP

笑左,跌唔落

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 CCPEVE 於 2020-2-22 12:49 AM 發表

因為計香港一年自然死亡人口係50K......自己上統計署查.......

當武漢肺炎個傳染力勁過流感, 去到百萬級別人受感染,

個官方死亡率係2.1%, 100萬人中招都只係多20K人會死...........

一年自然死50K, 多20K, 只要大家+傳媒唔講, 其實唔會好覺.........

領野中伏既只會覺得自己唔好彩..............

所以, 點 ...
你做乜諗野呀!出事啦

回覆 引用 TOP

下次諗清楚

回覆 引用 TOP

香港一年因肺炎而死有8000人

呢場病疫其實只係一種傳染病而已

回覆 引用 TOP

點樣分: 跌唔落,  扮跌唔落,  真彈, 假彈,  慢跌chok chok市

TBB 特色
1) FANS 永遠向前看 ,所有講過大台 負面的都是'x手
2) 三寶: 口水餓底查案劇,  律C 高智劇,  N角戀磚業劇
3) 大導3招:  人格分裂,  餓底,   留尾 (又可拍多輯)
4) 編劇template: 尾5集含包散
引用:
原帖由 boyboy168168 於 2020-2-26 15:41 發表

點樣分: 跌唔落,  扮跌唔落,  真彈, 假彈,  慢跌chok chok市
知道就發

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 CCPEVE 於 2020-2-22 12:52 AM 發表

個行政方針係當一個巨大型既流感咁處理
係丫,但侵侵冇諗過依家係互聯網時代,民綷主義,個個一有事都插政府,即時拍片嘈,一傳一萬,所以習大大都要緊急處理,依家係好難冚住d事,除非好似北韓咁冇網絡

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 傻淡 於 2020-2-22 11:14 AM 發表

你根本唔色計數
強國好朋友俄羅斯官方證實無漢廢炎係人工合成
(俄羅斯衛生部長以及俄羅斯聯邦消費者保護局局長的雙簽名)

俄羅斯聯邦官方網站在1月29日發表,第1版《預防、診斷、治療新型冠狀病毒(2019-NCOV)》報告,並於2月3日發表第2版,上面有俄羅斯衛生部長以及俄羅斯聯邦消費者保護局局長的雙簽名。內容指出,武漢肺炎是一種由蝙蝠所攜帶的病毒與另一種未知病毒 ...
其實今次我信唔太關老美事,因為美國仲傷過大陸,反而可能係以色列,但佢估唔到豬隊友美國咁廢

回覆 引用 TOP

Ok 已閱

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]