• 瀏覽: 2,348
  • 回覆: 31
  • 追帖: 1
一人有限公司,出董事袍金要唔要供mpf

回覆 引用 TOP

熱賣及精選

引用:
原帖由 騎士交易平台 於 2020-2-20 10:45 PM 發表

我公司只有我一人,沒有每月出糧,要強積金勞保嗎?

引用:
原帖由 司徒杰 於 2020-2-20 10:48 PM 發表

我公司只有我一人,沒有每月出糧,要強積金勞保嗎?
正常一定要,有冇公司秘書?幾時注册的?

引用:
原帖由 騎士交易平台 於 2020-2-20 11:12 PM 發表

正常一定要,有冇公司秘書?幾時注册的?
上年10月開,家人做公司秘書,做工程2判

回覆 引用 TOP

下述類別的人士為獲豁免人士,無須參加強積金計劃:
  • 家務僱員;
  • 自僱小販;
  • 受法定退休金計劃或公積金計劃保障的人士(如公務員及津貼或補助學校的教員);
  • 獲發強積金豁免證明書的職業退休計劃的成員;
  • 來港工作不超過13個月或受海外退休計劃保障的海外人士;以及
  • 駐港歐洲聯盟屬下歐洲委員會辦事處的僱員。

貼埋可以免強積金既範圍俾你參考

簡單啲補充一句... 只要你唔係退休年齡層... 都要按每月供強積金的

公司開頭運作,不會出糧比自己

引用:
原帖由 司徒杰 於 2020-2-21 01:04 PM 發表

除非你公司年年蝕錢,你不出糧比自己減下D收入,利得稅好溶,

反而強姦金有下限,月入少過某個數唔使供!但要每年declare.

突發!發現曱甴屎黑警背後嘅三個大佬!毛.甴.東、江.甴.民、甴.近.平

回覆 引用 TOP

要登記強積金計劃,
要填強積金供款表0供款(不用供強積金)
引用:
原帖由 司徒杰 於 2020-2-21 01:04 PM 發表

引用:
原帖由 chicochico 於 2020-2-22 09:02 PM 發表

要登記強積金計劃,
要填強積金供款表0供款(不用供強積金)

暫時冇員工都要?

問:我是一間有限公司的董事,我是否受到強積金制度保障?

答:如果你是執行董事,需要處理公司日常運作並如僱員般收取薪酬(例如董事袍金),
該公司便須安排你參加強積金計劃。
不過,如果你只是非執行董事,無需處理公司日常運作,便不用參加強積金計劃。
引用:
原帖由 司徒杰 於 2020-2-22 09:03 PM 發表

暫時冇員工都要?

回覆 引用 TOP

報稅填年薪1蚊咪乜刀唔駛供囉

花生者清,當局者迷-y( ̄Д ̄)。oO○
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
滅團先兆: 唔怕神一樣嘅對手,最怕豬一樣嘅隊長
引用:
原帖由 productdesigner 於 2020-2-23 11:49 PM 發表

報稅填年薪1蚊咪乜刀唔駛供囉
咁點拎公司d錢出黎用??

會計帳有個項目叫"股東往來",因為1人有限公司自己係股東,所以可以用呢個項目提取/存入公司帳目,不過當然條數要清楚keep埋自己銀行帳目,詳情自己google吓"股東往來"
引用:
原帖由 司徒杰 於 2020-2-23 11:50 PM 發表

咁點拎公司d錢出黎用??

花生者清,當局者迷-y( ̄Д ̄)。oO○
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
滅團先兆: 唔怕神一樣嘅對手,最怕豬一樣嘅隊長

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]