• 瀏覽: 10,963
  • 回覆: 79
  • 追帖: 4
最近財政預算案會否撤辣成為熱門話題,我揀左其中的SSD分析一下,同想睇下各位有咩睇法。

情景1-唔撤
結果:樓市成交繼續冰封,樓價慢慢跌
經濟:受樓市影響不大
業主:守得住就唔洗蝕走
AA:無飯開
無樓年青人:繼續上唔到車

情景2-撤哂
結果:樓市成交急升,早兩年高價入市的業主搶住放,人踩人
經濟:受樓市急跌影響而重創
業主:守得住的帳面蝕,守唔住的要蝕賣
AA:有飯開
無樓年青人:終於有機會上車(前題要有儲錢)

情景3-撤一半(即係之前買落的綁三年,之後買的唔洗綁)
結果:炒家再現,樓市價量齊升
經濟:樓市升,財富效應撐住經濟
業主:賺
AA:有飯開
無樓年青人:永遠上唔到車

根據政府作風,我認為出現情景2的可能性最低,要穩住樓市同經濟先能穩定政權(上年放寬按揭已經知政府係咁諗)。我覺得情景1同3出現的可能性較高,仲有機會配合埋放寬按揭成數同加長按揭年數上限至35年,托返住個市。

熱賣及精選
撒晒冇可能,唔洗諗
但印花稅可能會有減免,SSD能不能縮短或者減辣我估都微

回覆 引用 TOP

撤左後果難料
保守既政府應該5會撤

回覆 引用 TOP

我見證住特區政府成長,廿幾年來無樣嘢開完會會做,傾多三年零八個月左右應該傾到七七八八

今天不努力工作
明天努力找工作
我估計只會取消 : 15%的從價印花稅(Ad Valorem Stamp Duty / AVD)
有關取消稅率適用於個人及公司購買住宅物業之交易,即第二套或以上住宅房只需按照標準稅率繳交印花稅。

看看明天收市後或下週會否有公佈!

我估下咋!

引用:
原帖由 rice_bin 於 2020-2-20 08:47 PM 發表

我見證住特區政府成長,廿幾年來無樣嘢開完會會做,傾多三年零八個月左右應該傾到七七八八
傾完,跟住用三年做報告
出黎做公眾咨詢,修改,又用三年

政府點會搞呢單野丫

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Graki 於 2020-2-20 07:36 PM 發表

最近財政預算案會否撒辣成為熱門話題,我揀左其中的SSD分析一下,同想睇下各位有咩睇法。

情景1-唔撒

情景2-撒哂
AA:有飯 ...
而家尼個價位同尼種氣氛吾會吸引到炒家

取消第二套房印花稅,之前收落果D如果未過期要將來退返俾人嘅就退返俾人

當然係近磅3,上唔到冇本事冇吉士落錯車嘅一樣唔會買,唔使理呢班,其他parties all wins又可稳住經濟👍

回覆 引用 TOP

可能會卑強積金拿出來做首期,伊家有逆按接

回覆 引用 TOP

情景3 撤禁售期不一定炒家重現,撤埋15%辣稅就會。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Graki 於 2020-2-20 07:36 PM 發表

最近財政預算案會否撒辣成為熱門話題,我揀左其中的SSD分析一下,同想睇下各位有咩睇法。

情景1-唔撒

情景2-撒哂
AA:有飯 ...
你的預測有點認為政府官員是白癡。

預測情景2, 一點都不合現實, 真的全撤,寧可得罪中央都要拉明曰大嶼的特首下來的 地產商不會讓它自然下落, 幾個億的印花稅就可以頂住幾年了。

至於情景1和3, 結果亦不會是你想像的那樣, 多啲回去拉客/粘住大老細吧。

回覆 引用 TOP

才剛跌, 就要撒?

回覆 引用 TOP

人踩人

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]