• 瀏覽: 17,557
  • 回覆: 52
  • 追帖: 2
淡友唔好咁開心, 睇清楚係邊度

受新冠肺炎疫情影響,二手樓市持續疲弱,市區屋苑連錄多宗蝕讓、大幅減價個案,離島單位造價更低,土地註冊處資料顯示,大嶼山澄碧邨1期10號屋2樓D室,實用面積666平方呎,登記以95萬元易手,呎價1426元,挑戰全港最平私樓呎價。

資料顯示,原業主早於1988年以98萬元購入,持貨22年,是次易手帳面獲利7萬元離場。而登記姓名為霍姓買家,原業主則姓馮,未知交易是否內部轉讓。而同類單位去年12月造造價約200萬元,反映業主低市價逾50%沽貨。

大嶼山澄碧邨向來被譽為「隱世小島」,屋苑位置隔涉,交通不便,居民出入必需要靠住戶專用的渡輪往返長洲,班次亦相當疏落。而且島上可說沒有生活配套,住戶要採購生活用品,必須坐船到長洲或外出添置。

https://ps.hket.com/article/2569913/%E5%A4%A7%E5%B6%BC%E5%B1%B1%E6%BE%84%E7%A2%A7%E9%82%A83%E6%88%BF95%E8%90%AC%E6%98%93%E6%89%8B%20%C2%A0%E5%91%8E%E5%83%B91426%E5%85%83%C2%A0?mtc=60011

雷神:
1. 騎功硬凈
2. 平衡力好
3. 走位靈活
4. 搶閘迅速
5. 應變能力強
6. 步速智慧高
熱賣及精選
98萬買,95萬放,微賺7萬?
係咪打錯左,應該係89萬買?

我告訴你 我住長洲的
經常行過地產舖
是有澄碧邨的樓盤放售
但對沒有這麼平放

AA 老底都買到

回覆 引用 TOP

故仔唔好禁認真。

呢類特別個案,樓主post出呢,其實係想表達d咩

Just Share for Fun

應係內部轉讓啦!

回覆 引用 TOP

鬼屋咁款唔使錢都唔住

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 跑步人生 於 2020-2-20 06:05 PM 發表

淡友唔好咁開心, 睇清楚係邊度

受新冠肺炎疫情影響,二手樓市持續疲弱,市區屋苑連錄多宗蝕讓、大幅減價個案,離島單位造價更低,土地註冊處資料顯示,大嶼山澄碧邨1期10號屋2樓D室,實用面積666平方呎,登記以95萬元易手,呎價1426元,挑戰全港最平私樓呎價。

資料顯示,原業主早於1988年以98萬元購入,持貨22年,是次易手帳面獲利7萬元離場。而登記姓名為霍姓買 ...
話時話呢度做隔離中心一流

真係浪費數據

回覆 引用 TOP

稅局應要求納正稅

回覆 引用 TOP

肯定系左右手搏大懵

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 creativea 於 2020-2-20 06:40 PM 發表

89萬都係賺6萬,冇7萬喎

引用:
原帖由 水晶狂 於 2020-2-20 08:47 PM 發表

89萬都係賺6萬,冇7萬喎
係喎,可能88萬寫錯左做99萬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 creativea 於 2020-2-20 06:40 PM 發表

但$89 + $7= $96

又不等於 $95萬??

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]