• 瀏覽: 8,678
  • 回覆: 117
  • 追帖: 3
受新冠肺炎疫情影響,二手樓市持續疲弱,本月市場連錄多宗蝕讓個案。最新一宗東九龍啟德1號2期3座高層H室,實用面積375平方呎,屬於1房間隔,投資者於2017年1月購入,一直收租,近日額外印花稅禁售期屆滿,即以765萬元易手,呎價20400元,屬於市價水平。

資料顯示,原業主於2017年1月以776萬元購入,持貨3年帳面損失約8萬元,若連購入單位的厘印費(29萬)及代理佣金等雜項支出,估計實質損手約45萬元離場。

https://ps.hket.com/article/2569790

評論:業主仲騰雞過我,通車了連啟德一號都要蝕讓。

我不能接受

@最緊要有米

939, ES8
引用:
原帖由 騰雞腳軟男 於 2020-2-20 05:09 PM 發表

受新冠肺炎疫情影響,二手樓市持續疲弱,本月市場連錄多宗蝕讓個案。最新一宗東九龍啟德1號2期3座高層H室,實用面積375平方呎,屬於1房間隔,投資者於2017年1月購入,一直收租,近日額外印花稅禁售期屆滿,即以765萬元易手,呎價20400元,屬於市價水平。

資料顯示,原業主於2017年1月以776萬元購入,持貨3年帳面損失約8萬元,若連購入單位的厘印費(29萬)及代理佣金等雜項支出,估計實質損手 ...
呢個係地鐵站開通前

啟德由兩房二萬二,跌到兩房高層二萬,再跌到一房高層二萬。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 edwwin 於 2020-2-20 05:10 PM 發表

呢個係地鐵站開通前
沒事沒事

回覆 引用 TOP

曾叫價980萬港元放盤,其後持續減價,上月降價至850萬元,本月再減至780萬元,終以約765萬元沽出

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 edwwin 於 2020-2-20 05:10 PM 發表

呢個係地鐵站開通前
代理指,是次料為上周五屯馬線一期通車後,區內首宗二手成交,並隨即錄得投資者蝕讓沽貨個案。

一手要俾代理佣金咩?屌

妖盤開始現形,啟德,我最想蝕既地方

回覆 引用 TOP

3百幾呎要7百幾萬,呢樣先痴線。

回覆 引用 TOP

啟德俾💩米伯伯吹大咗

引用:
原帖由 騰雞腳軟男 於 2020-2-20 05:09 PM 發表

資料顯示,原業主於2017年1月以776萬元購入,持貨3年帳面損失約8萬元,若連購入單位的厘印費(29萬)及代理佣金等雜項支出,估計實質損手 ...
啟德荒只係一個笑話

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 五毛尋回犬 於 2020-2-20 05:18 PM 發表

一手要俾代理佣金咩?屌
我估佢指二手

冇可能,假成交,啟德呎價冇20萬唔會賣....

回覆 引用 TOP

3年收租 都賺30,40萬

雷神:
1. 騎功硬凈
2. 平衡力好
3. 走位靈活
4. 搶閘迅速
5. 應變能力強
6. 步速智慧高
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]