• 瀏覽: 6,697
  • 回覆: 64
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 LauLQ 於 2020-2-20 10:06 AM 發表

五台客, 有四台 AA既朋友同事,  得一台係客...
帶個客去睇荃威然後廢吹, 人地都叫七球....
頭先翠豐臺真係好平, 有另外四台出票....
你仲諗?
分分鍾5台都係d fiend..再 撻訂...當給廣告費唱升市…………

某日有幾首外太空船到了地球, 分別寫了報句:
1號 太空船降落在沙漠地區, 就報告地球全是沙漠....冇山冇水冇人......
2號 太空船降落在海洋地區, 就報告地球全是水....冇山冇沙冇人冇空氣......

做人如此片面, 只睇自己想睇的野......眼光只會更短小
熱賣及精選
引用:
原帖由 toothlady 於 2020-2-20 09:58 AM 發表

翠豐臺麻麻地
麻麻地都搶成咁,可想而知。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 虎榮 於 2020-2-20 02:07 PM 發表

分分鍾5台都係d fiend..再 撻訂...當給廣告費唱升市…………
地產做市無罰則,你懂的。

引用:
原帖由 虎榮 於 2020-2-20 02:07 PM 發表

之前柏傲灣就出得多, 吹到仲貴過九龍, 一房過千萬,
班AA打曬飛機, 我仲多口講句, 睇死又係撻訂造市,  點知過一陣真係撻訂
班AA就走曬.....

引用:
原帖由 LauLQ 於 2020-2-20 10:06 AM 發表

五台客, 有四台 AA既朋友同事,  得一台係客...
帶個客去睇荃威然後廢吹, 人地都叫七球....
頭先翠豐臺真係好平, 有另外四台出票....
你仲諗?
icac

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 freshcat 於 2020-2-20 11:39 AM 發表

真是吾明,可能尼d都是第一次買樓,俾人sell 到樓市升一定賺大錢,根本而家價位已經見頂,空置單位多,租單位又多,失業又多,最重要四五十歲都未供完,老闆都炒左你,千萬不能分居,鬦交,萬一是但一個走左,你大鑊喔,申請破產喔⋯⋯甘就一世。
失業率3.4%,可能升至10%, 終於明白政府四折批租高鉄地皮,又加aa 佣金出貨。 ...
你講得啱,根據你嘅講法,如果你係買一層六百零萬嘅樓而又諗下面嘅嘢:
1. 第一次買樓係諗賺大錢而唔係因為要自住
2. 經常性驚失業
3. 諗住供十五二十年都未必供得曬
4. 兩公婆一定要一齊供先攪得掂, or
5. 兩公婆結婚已經諗住分居,鬦交... etc

我都認為你唔應該買樓

Sentosa Palawan beach

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LauLQ 於 2020-2-20 02:36 PM 發表

之前柏傲灣就出得多, 吹到仲貴過九龍, 一房過千萬,
班AA打曬飛機, 我仲多口講句, 睇死又係撻訂造市,  點知過一陣真係撻訂
班AA就走曬.....
你講得啱,世事都俾你睇通睇透,成幢柏傲灣已經撻曬,發展商同AA已準備好再做一場大龍鳯,預備再呃過

哩個盤放咗好耐啦!壓價都唔止5萬啦,做馬做新聞都唔洗咁明顯

又5台客,門口拍門,大嗌,賣比我啦。。。編劇冇橋啦?

有人搶就吾洗俾人壓價減,一蚊都吾洗減

引用:
原帖由 野人1 於 2020-2-20 02:26 PM 發表

地產做市無罰則,你懂的。
咪就係囉,班友仔做市由2012做到今時今日,中間已經撻咗起過幾萬個單位

你就叻啦,由 2012年已經睇到買置富 778 好過買樓,今日市價成 $8.7,比起你買入$5 升成幾十個點;但係,如果 2012年買翠豐臺 424實呎,只係三百零萬,宜家唔計收租回報,人家大賤賣都賣到成625萬,仲未計槓桿原理,人家成本可能只係用咗幾十萬,就大賺幾百萬

https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&ptid=20052845&pid=336291480

引用:
原帖由 Buybye 於 2020-2-20 02:53 PM 發表

哩個盤放咗好耐啦!壓價都唔止5萬啦,做馬做新聞都唔洗咁明顯
咪就係,放咗咁耐依家先賣得出,根本個市就好差,等你之前企得咁硬,要輸死班業主,唔跌低過翠豐臺開賣價,齊齊唔好買,等佢賣唔出又租唔出

回覆 引用 TOP

銀行上到會先講,咁嘅時期日日估價不足,8成機會微了

引用:
原帖由 aqaq123123 於 2020-2-20 03:02 PM 發表

有人搶就吾洗俾人壓價減,一蚊都吾洗減
咪就係,呢個業主自以為是,根本個市就好差,要輸死班業主,唔跌低過翠豐臺開賣價,齊齊唔好買,再唔係要業主跪地求饒,好似啲吸血發展商咁,賣樓要比買入價跌90%,兼要佢哋送雙方律師釐印,再唔係送十萬現金做裝修,慶祝新業主新居入伙

總之,租租企硬唔好買,租樓萬歲 🎊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 色香的龜頭 於 2020-2-20 03:10 PM 發表

銀行上到會先講,咁嘅時期日日估價不足,8成機會微了
咪就係,買樓預到咁掹,上唔到會就大鑊啦!好似其他香討磚家話齋,買完樓又失業,又離婚,同屋企人又不和,你話點算呢 再加上疫情,英國脫歐,中美貿戰,台海升溫,北韓試射,中東不和,蝗蟲令農作物失收... 真係大件事啦

不過,最重要係,磚家話戲嚟嘅啫,遲啲會撻訂㗎喇,唔駛愁

提示:支持鍵盤翻頁左 右