• 瀏覽: 6,124
  • 回覆: 61
  • 追帖: 6
諗住退休將香港用開的音響帶回中山新居, 是否都要打稅, 另外會有託運公司會代辦嗎? 因機同喇叭等都好重

熱賣及精選
我都好想知這個問題,用過嘅電器都要打稅?

引用:
原帖由 allmyfriend 於 2020-2-19 10:49 AM 發表

諗住退休將香港用開的音響帶回中山新居, 是否都要打稅, 另外會有託運公司會代辦嗎? 因機同喇叭等都好重
中山最嚴係帶燈,試過係中山港要扣。音響走紅色通道可能得。

回覆 引用 TOP

我坐高鐵 番大陸。
X 光機照到 喇叭,DAC。
喇叭有牌子,關員即上網找價錢(新貨價錢),冇折舊,20%税。我部DAC 是土炮,冇牌子,自己“老老實實”講出價錢。再20% 。用大陸信用卡比錢。海關很友善。

更新:好似係20%稅

引用:
原帖由 summicron 於 2020-2-19 02:37 PM 發表

我坐高鐵 番大陸。
X 光機照到 喇叭,DAC。
喇叭有牌子,關員即上網找價錢(新貨價錢),冇折舊,20%税。我部DAC 是土炮,冇牌子,自己“老老實實”講出價錢。再20% 。用大陸信用卡比錢。海關很友善。

更新:好似係20%稅 ...
============================================================================
Thanks Summicron 師兄
20%稅, 隻古老JBL4425喇叭都唔知點計, 番大陸買土炮玩算喇

我又想知道全屋家私(9成新)有冇得上到去?

回覆 引用 TOP

我都想知道,我對喇叭12年前零售價10萬,其他hifi都唔平,仲有其他電器傢俱電腦,全部打20%就好傷!有無人有計? 問過d香港搬大陸屋公司話$30/kg,好貴下

---- 引刀成一快 ----
大陸地方成本較輕, 玩HiFi易得出好效果

引用:
原帖由 allmyfriend 於 2020-2-19 04:09 PM 發表

大陸地方成本較輕, 玩HiFi易得出好效果
個廳夠大擺位好少雜物,平嘢都可以好聲,有次上大陸睇樓,用個爛鬼漫步者都不知幾正
環境>source>器材

有冇師兄用過誠實可靠嘅搬運公司,將全屋香港已用傢俬雜物搬返大陸單位繼續自用,麻煩介紹埋收費係點。
相信好多師兄都有呢個需要

引用:
原帖由 aye2012 於 2020-2-19 05:06 PM 發表

有冇師兄用過誠實可靠嘅搬運公司,將全屋香港已用傢俬雜物搬返大陸單位繼續自用,麻煩介紹埋收費係點。
相信好多師兄都有呢個需要
我試過螞蟻搬家到羅湖口岸,之後寄圓通,已經性價比最高

引用:
原帖由 todayhomenet 於 2020-2-19 05:37 PM 發表

我想正正經經搵間中港搬屋公司,該報關就報關,一站式搞掂晒唔好煩。
只係覺得香港有堆傢俬物品新淨用開有感情唔想浪費啫!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 grandetech2 於 2020-2-19 04:02 PM 發表

我都想知道,我對喇叭12年前零售價10萬,其他hifi都唔平,仲有其他電器傢俱電腦,全部打20%就好傷!有無人有計? 問過d香港搬大陸屋公司話$30/kg,好貴下 ...
果D中港七人車 可能偷到雞 自己去問下依家仲得唔得 搏唔搏 自己諗

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 todayhomenet 於 2020-2-19 17:37 發表

試過羅湖快递,好平,但部amp凹左個角,xyz,好彩無壞,要寄重野要加墊先得

我出年年頭搬去惠州,电器唔會帶,只帶衫褲鞋同雜物,都打算同太太螞搬家形式,上多幾轉,香港野新的會去2手網賣,hifi我都玩,打算上去全套買好過。

"在別人恐懼的時候你要變得貪心; 在別人貪心的時候你

我的股栗組合:思捷環球、長和、長地、電能!
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]