• 瀏覽: 4,492
  • 回覆: 88
  • 追帖: 3
我覺得30歲開始仲痴住屋企,冇能力搬出去住果班好丟架、好失敗。

有錢有能力買私樓當然最好,再來可以係租樓、18歲就排公屋、抽居屋,再唔係租公廠大廈執靚仔d都可以住,點解會做唔到?

根本就冇借口,30歲仲痴係人間屋到賴死唔走,老豆老母錫你唔好意思趕你走咋,唔代表你唔洗獨立嫁嘛。

一聽見呢種人就覺得好廢柴。
有啲仲衰,痴住屋企,仲有錢去旅行、豪飲豪食果啲直頭係寄生蟲。

真心話,原諒我咁直接。

熱賣及精選
上進少少根本唔洗搞成咁

咁大個人根本就冇借口

情人節,放過班淡淡啦

引用:
原帖由 我沒有說謊 於 2020-2-14 01:36 PM 發表

咁大個人根本就冇借口
低能力沒辦法

引用:
原帖由 初生之犢不懼虎 於 2020-2-14 01:43 PM 發表

情人節,放過班淡淡啦
唔關淡淡事,好多租淡買唔起樓,但起碼都肯搬出黎租樓+唱淡搏上車。

但痴屋企果班人,根本諗住賴死唔走,佢地連唱淡都廢事。

引用:
原帖由 西北禪師 於 2020-2-14 01:45 PM 發表

低能力沒辦法
低能力要痴屋企,仲有面去旅行果班先激氣。。

引用:
原帖由 我沒有說謊 於 2020-2-14 01:45 PM 發表

唔關淡淡事,好多租淡買唔起樓,但起碼都肯搬出黎租樓+唱淡搏上車。

但痴屋企果班人,根本諗住賴死唔走,佢地連唱淡都廢事。
Good point
原來廢淡都唔係社會最低層
我對廢淡有少少改觀
今日又學到野

引用:
原帖由 初生之犢不懼虎 於 2020-2-14 01:57 PM 發表

Good point
原來廢淡都唔係社會最低層
我對廢淡有少少改觀
今日又學到野
正確!
佢地冇能力搵錢,但起碼有少少向上游嘅心。

有人搵照顧父母做借口

30歲你有能力搬出去住,呢啲係成年人基本嘅獨立能力。
阿爸阿媽兩個都老到要人照顧,你再返去同居照顧佢地都可以,呢啲叫孝順。
而且搬出去都可以定時返去探佢地。

冇能力搬出去而又拎老豆老母做借口,呢啲叫無能。

邊個父母唔想抱孫?唔想睇住仔女成家立室?

心態問題

回覆 引用 TOP

幾多歲唔緊要,最失敗係要住喺日出垃圾城

回覆 引用 TOP

你鬧得好岩
所以要對屋企人好啲 一年去次旅行

C:\Users\Desktop\爸爸的文件夾\新增資料夾\新增資料夾\新增資料夾\新增資料夾\新增資料夾\新增資料夾\不要開
引用:
原帖由 我沒有說謊 於 2020-2-14 01:14 PM 發表

我覺得30歲開始仲痴住屋企,冇能力搬出去住果班好丟架、好失敗。

有錢有能力買私樓當然最好,再來可以係租樓、18歲就排公屋、抽居屋,再唔係租公廠大廈執靚仔d都可以住,點解會做唔到?

根本就冇借口,30歲仲痴係人間屋到賴死唔走,老豆老母錫你唔好意思趕你走咋,唔代表你唔洗獨立嫁嘛。

一聽見呢種人就覺得好廢柴。
有啲仲衰,痴住屋企,仲有錢去旅行、豪飲豪食果啲直頭係寄生蟲。

真心話,原諒我咁直接。 ...
問題係自己屋企有地方住,點解要租屋幫人供樓?俾多啲家用屋企咪得囉

引用:
原帖由 利記海鮮 於 2020-2-14 03:37 PM 發表

問題係自己屋企有地方住,點解要租屋幫人供樓?俾多啲家用屋企咪得囉
遲早結婚成家立室,父母都想抱孫、睇仔女成家,把口唔趕你,唔代表冇呢個義務。生個仔已經唔會夠位住

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]