• 瀏覽: 13,361
  • 回覆: 63
  • 追帖: 2
埋由係話我層樓轉名個成交價低過銀行估價太多(60萬),銀行估唔到咁低,所以做唔到,請問有冇師兄試過?

成交價:600
銀行估:660

我用660嚟做六成按揭

熱賣及精選
Good luck

回覆 引用 TOP

不少銀行低市價一成或以上,會當逃稅,所以會拒絕有關申請。

個銀行職員唔肯幫你啫,否則幫你R估價行估低5萬咪得law (有機會個銀行職員都好新,根本就唔知有問題,估價後交上去批就咁賴咗野)。

不過有銀行(如恒X)等,只要律師樓肯Good Title,低市價幾成都有機會做到。

你個成交金額咁低 驚你避印花稅呀
咁你咪搵間再可以估低d既銀行做按揭

同埋 你點用660萬做
只可以用成交金額6成做

回覆 引用 TOP

下,我上月有層銀行做$1220, 我成交價$1020咪一樣上到會,咪9吹拉

不可能 你低球幾兩球就話姐

回覆 引用 TOP

吾批FULL PAY LOR

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小浪子 於 2020-2-13 01:03 AM 發表

埋由係話我層樓轉名個成交價低過銀行估價太多(60萬),銀行估唔到咁低,所以做唔到,請問有冇師兄試過?

我用660嚟做六成按揭 ...
銀行做成交價,不是估價

引用:
原帖由 萬家變態的師兄 於 2020-2-13 02:35 AM 發表

下,我上月有層銀行做$1220, 我成交價$1020咪一樣上到會,咪9吹拉
我吹嚟做乜?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小浪子 於 2020-2-13 01:03 AM 發表

你做邊一行?

引用:
原帖由 fco6636 於 2020-2-13 08:20 AM 發表

你做邊一行?
文職,正當長工嚟

引用:

小朋友,睇見呢個帖,我就漏夜打電話問信貸員朋友。佢話:同類型單位嘅樓按我哋做咗廿幾件,唔少估價是700甚至800plus,我哋將估價調低至660已經有兩隻 loan 變咗負資產。依家仲話拎筆600萬成交嚟做,用呢個估值我哋 portfolio 又多幾件負資產啦。大佬呀,唔好玩啦!😖😖

??
引用:
原帖由 LUNDO 於 2020-2-13 08:30 AM 發表

小朋友,睇見呢個帖,我就漏夜打電話問信貸員朋友。佢話:同類型單位嘅樓按我哋做咗廿幾件,唔少估價是700甚至800plus,我哋將估價調低至660已經有兩隻 loan 變咗負資產。依家仲話拎筆600萬成交嚟做,用呢個估值我哋 portfolio 又多幾件負資產啦。大佬呀,唔好玩啦!😖😖 ...
事實係,半年後全個portfolio都負資產,咁信貸行/銀行唔做按揭生意???全部要full paid???

跌市邊有甘易買到樓,睇黎有排跌

引用:
原帖由 小浪子 於 2020-2-13 08:27 AM 發表

文職,正當長工嚟
根據你提供資料,假設你入息通過壓測,應該冇問題。你要問銀行唔批原因。

提示:支持鍵盤翻頁左 右