• 瀏覽: 5,559
  • 回覆: 67
  • 追帖: 32
今日升左10%
究竟追唔追好呢
我會起到分析,當然有興趣既大家可以一齊討論下
金界 金邊 柬埔寨呢個地方
我之後會同大家講解下柬埔寨同金界
或者同附近關係
再唔係金三角毒品天堂

當然點解起到開貼呢
因為想追入既大家停一停諗一諗
究竟3918金界入唔入得過呢

講番業績,大家有無諗過一隻股會因業績而長期續升?
金沙中國同佢好相似,所以我會用佢做比較
金沙除左澳門外仲有星同菲都有賭場
咁想問一問大家金沙有無因而咁而狂升式倍升呢?
除左佢外仲有656,復星,有無因為業績強勁而爆升呢?
原來係無

好,講番新年前後3918金界由14.4
直插落番11蚊,更加穿埋11
之後一直無力上番11.5
今日因為業績而重上12蚊74
同最高位有2個幾距離
一下子無左3個半
但原來佢起貿易戰當中既角色
係由7蚊偷偷咁上黎
因貿戰,港澳局勢不隱
柬埔寨起大國當中睇佢仍然第三世界國家
點解?美國25地區個到有越南有星馬泰,就係無柬
當貿戰減輕左後金界股價又開始減慢,反而回緊添

講番主題,呢隻股算唔算老千股?
又買唔買得過呢?
現價會有風險
11水平的話相對安全
另外佢派息本身唔錯,長期持有的確可以
但大家要注意有無股災或經濟大衰退呢2樣野
股災的話回7,要守就要有現金加注
經濟大衰退,即中國無運行時佢亦無運下(呢到容後再講點解)
而佢我會用5年時間黎睇
1-3年內睇17-24
3-5年會睇40-60蚊,直迫銀河
但只係個人幼想
當然亦有理據支持

而短線呢?我唔敢包佢實升,但13.1應該無問題
重上14就要睇裂口阻力位有幾大
但相對11會係短暫鐵底,穿左就好走
而12就築緊底,即上升裂口既底部
一穿左短期既都應該要走貨
最後再提一提大家,業績出升個下,唔係之後一定升,亦會升完莊家之後出貨引你接火棒

入定唔入,長定短,風險接受能力,仲有策略,同現金流都係好重要,呢隻股係對柬埔寨國家前景,加上中國國家前景,即一帶一路,受惠到幾多,可能一個政策成隻船會沉

利申3918金界我由7時有留意亦有出手,持股都唔小,升到14都有加持

熱賣及精選
轉貼番自己既回覆(1)

以3918黎講
2025前難有作為
但以股價由7上14順過順風車
但呢5年決定上41(同金沙睇齊)
定來回10-14

佢酒店上好落後,話就5星,實際得國際3星半
未到4星級數
餐飲就成個金邊思想未開發
個自助餐比放題還要差

係賭場黎講算係最正統,比好多澳門仲高級

但係以平常香港人黎講唔會刻意去柬埔寨
可能會起某程度上既華人式亞洲市場未開發
即比人感覺好危險,黃賭毒,出街比人老笠個種落後
正同2007年大陸未有網絡經濟未起飛時咁

所以5年後當佢一起飛到時股價40不是夢
但需要時間,等同去泰國,越南掃口罩都唔會諗過柬埔寨搵同一道理

而家大陸西部水泥賣唔出全部進口晒去柬埔寨
金邊機場都準備搬,搬去金界附近
仲有日本仔用500億美金起鐵路
都係事實

仲有2065年前賭場200里內獨家開賭
對金邊黎講都係有利,將個環境優化,無咁覆雜
否則好似西港咁幾百家賭場又毒又槍殺

另外金界外仲有4本柱
4大社區,bkk市場平民區,皇室人員,領事館
俄羅斯市場,國際慈善機構,即高級商務人員
Aeon區,未開發,日本人社區,全都係高級酒店日本連鎖
最後就金界後面既島鑽石島,起晒最豪華既高樓,仲會做第一條唐人街
不過無規管,就係呃番中國遊客錢

仲有皇宮區,都起金界附近,但係鬼佬既貧民區
仲有紅燈區

基本上所有野都圍住金界
柬埔寨要起飛,一定要金界
金界亦要政府支持
所以由7上黎個下直飛
當中有貿戰因素
因為澳門比較下去
反而當時金邊剛見到曙光

反而柬埔寨痴住中國搵食
不過起柬埔寨經歷過赤柬時代
歷史上又輸比泰國,越共
地理位置好監介
所以仲有中國呢個大因素

以上加埋都係因由同條件
但係問我3918值唔值得入呢
11水平好值得
有無潛力呢,非常之有
加上股息平均起5厘水平
所以想長期既可以諗
短打既隨時輸身家
另外政策隨時會變,風險之外,長線亦非安穩

除非入市位去到一個低水合理位
如股災回到7咁,就建議長持等收息同升值
想爆上,對不起,本人仲未見到爆升因素
短期而言
長期持有的話,過程會很痛苦,因為人地大升佢唔點郁,個市大插佢跟住,即賺就無你份,蝕就跟住蝕
2025要naga3完工,加人民思想開發後先見到機會,naga3完工意味著整個金邊既生態改變,機健鐵路既發展
到時金界就一枝獨秀

以上都係想大家了解呢隻股或呢個地方下分析
唔好盲目入市
或者想入市既睇完比你了解一下柬埔寨係咩地方
或金界經濟區係點

如有人有興趣我會再多講解一下

回覆 引用 TOP

因為起金邊我見到無限商機
成日過去就係想起個邊開餐廳
如果可以的話
買平既爛屋,然後開餐廳
個邊無中產
有錢既好有錢
好窮既好窮
請員工基本上300美金月薪,已經好好
好多都係180-250水平
亦見識過深圳2007無網絡時代同有網絡既變化

暹粒個邊仲係用緊台灣郵政既機車
係人地用到唔用既2手車
當然金邊個邊差好遠啦機車滿街

佢收黑錢個邊比越南好,起碼海關唔會咁做
警察都人性化好多
唔會有大陸貪污個種黑暗
可能多國際機構,多外國人
識講英文既都有保障

唔好以為佢地學校落後,後生既英文比香港人好,而佢地口音都係鬼佬式
唔耐煩,覺得你煩既會講i got it
司機唔找錢會講small a cake

係,的確有飛車黨搶手機,但好多人都有文化
亦都好善良,好多人有錯覺佢地唔友善,因為老一輩真係唔識英文
我仲記得我細佬仔時有鬼佬問路我都唔知點講手指指啦
咁外國人未一樣當我唔友善

如果大家有興趣我會再講下衣食住行,金邊,暹粒分別
同埋佢地主要經濟
或者開個3918專區介紹金邊所有野
包括金界

之後會講衣食住行
再加就會講柬埔寨既產業
最後會講點解金界會拉上柬埔寨國運,同中國點解拉上關係,經濟大衰退同中柬有咩關係

回覆 引用 TOP

支持

回覆 引用 TOP

3918有一樣特質就係突然間大升大跌 google都揾唔到佢有乜消息 通常過兩日先揾到 就好似過年前賭場員工罷工咁 都係要幾日後先揾到消息 我呢幾年都有炒佢出入 所以好留意佢

引用:
原帖由 lawlawmic 於 2020-2-11 11:02 PM 發表

3918有一樣特質就係突然間大升大跌 google都揾唔到佢有乜消息 通常過兩日先揾到 就好似過年前賭場員工罷工咁 都係要幾日後先揾到消息 我呢幾年都有炒佢出入 所以好留意佢 ...
好多年前$5買佢1萬股 後黎好似係金融海嘯跌到去$3.ⅹ 我一路坐都佢升番賺突 太耐唔係好記得

呢只我以前都有留意,但最後覺得佢唔太穩陣,買左濠賭股!

回覆 引用 TOP

呢隻野完全冇路可捉,低價入有機會!

回覆 引用 TOP

呢隻好嘢,1元美金賭台都有,不止當地人去賭,主要係大陸人之後就泰國人,因為泰國無賭場!

金界呢隻野一路有留意開 ,亦好有興趣
可惜7果時唔敢入,怕果時風險,
師兄分析得好詳盡
好有水準

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lawlawmic 於 2020-2-11 11:04 PM 發表

好多年前$5買佢1萬股 後黎好似係金融海嘯跌到去$3.ⅹ 我一路坐都佢升番賺突 太耐唔係好記得
所以呢隻股連上柬埔寨國運
加上中國一帶一路
但依賴中國越來越少了
日本人建鐵路都出500億美金
仲有韓國仔出錢起公路
大陸人只係賣水泥,建大廈賣番比中國人
即中國人呃中國人錢
而家講緊40萬做業主包出租回報7%
果隻

呢樣會起住個到講埋,點解金界酒店不高級亦都原因之一
酒店價賣唔起高價亦大有原因
金界囉到國際5星級,但不外如是
點解房只能賣400港幣
又點解得大量中國人住又無咩外國人住都大有原因

同埋點解咁多外國國際慈善機構進注
亦都同金界大有關連
金界同柬埔寨點解連埋一個共同體
其實要講解成個經濟產業再讓大家了解後就會明白

至於罷工到,其實佢有運,咁都唔跌
因為西港有成87間中資賭場做網上賭場
即呃人入錢個隻
贏錢收唔到錢個隻
直播無出千,但中介千你錢
約有66間中資賭場因為中柬合作
所以倒閉結業
而剛好金界罷工炒既人數約3000人
但失業個班以萬計,所以逃過一劫
柬寮泰,3不管地毒品天堂不再
但仍然有軍人自我圈地種毒品,亦有黑幫背景
華人成日槍殺華人
贏錢被人殺比人老笠就係講緊西港,
西哈努克維爾
而家連鬼佬都唔敢去
當地3年前出名水清沙幼,寧靜環境
點解變成殺人天堂呢?
原來因為大陸人起個邊,舊3不管地買地圈地
然後起基建,所以水不再清
不再是天堂
由於百花齊放,賭場越開越有
原來起黎比中國人網上賭錢
咁政府收入又起邊呢
加上聯合棄毒,金三角區
咁攪又未變番以前
所以應中國要求禁直播賭場

至於金界獨家經營賭權都係咁黎
當然係好多年前已經有獨家賭權啦
但係咁金界近期加續廷長左獨家賭權添
政府亦希望維持金界周邊既治安
至於點解講金界連上柬埔寨國運
因為投資個班人都圍繞住佢黎起高樓
但又好諷刺既係,西方人不喜歡金界呢邊
型成左亞洲人區

至於道路,除左金邊市區外,去西港同暹粒
有道路外,其他都係泥爛路

而金邊紅綠燈都唔太多可能得廿支左右
暹粒起北邊,起曼谷同金邊中間
開車要6-10小時
而金邊又起胡志明市中間,又係6-10小時車程
2個地方地理上都起兩個國家既中間
加埋西港就型成一個三角形
西港3年前係渡假勝地,旅遊區
暹粒,吳哥,大小吳哥,旅遊區
而中間洞里薩湖,旅遊區
金邊,除左金界同金融區,大皇宮外,都係旅遊區
所以柬埔寨同旅遊業寫上等號
而本土產業就只有農業,工業既話都起晒越南
其次就礦產業,紅水晶,鑽石,黃金都有
所以起柬埔寨買黃金或k金都好平
平均一隻18k金戒指5.5g重約200美金,包鑲
起香港都要3000連手工了,當然最後有囉去驗係真金

講番產業金融仲係起步中
大小吳哥食老本
西港被破壞
咁金邊仲有咩發展呢
因為有國際慈善機構所以自然就發展旅遊業
洞里薩湖因無機場,道路不完善,所以難以發展
農產業亦都主業之一,但呢班人年收入講緊180美金
而金邊服務業可以有180-300一個月
銀行業或金融業有3000美金一個月
佢地既貧富可以差好遠
就係無中產
所以金界一個賭場養緊一萬個員工
仲有附近基建上既工人工作
所以旅遊業發展出基建
而基建完再建,即機場會搬近金界一說咁

所以點解講金界會同金邊拉埋國運就咁解
呢到大家終於明白點解金界既影響力
而金界個地皮可以連埋整個鑽石島,對出就係湄公河
而金界3型成左後代表2007年中國咁經濟,人既思想開始作大改變

好老實講金邊仲未出現一條真正既唐人街
自己無廠,無運輸,好多野都依靠進口
不過衣食住行都算便宜,起碼帶出一個人有150蚊美金可以生活到1個月

ching 照你分析 金界真係值$40+

引用:
原帖由 rockartest 於 2020-2-11 11:53 PM 發表

所以呢隻股連上柬埔寨國運
加上中國一帶一路
但依賴中國越來越少了
日本人建鐵路都出500億美金
仲有韓國仔出錢起公路
大陸人只係賣水泥,建大廈賣番比中國人
即中國人呃中國人錢
而家講緊40萬做業主包出租回報7%
果隻

呢樣會起住個到講埋,點解金界酒店不高級亦都原因之一
酒店價賣唔起高價亦大有原因
金界囉到國際5星級,但不外如是
點解房只能賣400港幣
又點解得 ...
好多年前壹週刊有個教投資嘅大學教授分析3918係一隻金蛋 話直得長遠投資 個作者叫乜名我唔記得 唔係而家係媒體見個班財演 佢分析得好詳盡 唔係見升叫人買個d垃圾財演 我剩記得佢光頭同戴眼鏡

引用:
原帖由 英綠 於 2020-2-11 11:31 PM 發表

呢隻好嘢,1元美金賭台都有,不止當地人去賭,主要係大陸人之後就泰國人,因為泰國無賭場!
無1蚊美金喇
機既話就有骰仔機1蚊起
台要10蚊,買1-6,或買4-17,孖骰圍骰就5蚊
輪盤機就0.1美金起,1蚊起注
台就5蚊,買紅黑單雙要25蚊
牛牛最多台,25蚊起
21點3張,長期25蚊起,10蚊上午先有
8+6都25起標

當地人唔算多,去親都當地有錢人
一小時囉3000美金豪不退縮
大陸人都無佢地豪,之後就印度人
大陸人住既叫雞既多,賭既真係唔多佔30-50%左右之後到泰國人

我去既次數唔多,十次內,每次去5日,日日都入賭場,前2日先收完息番黎,同買左300個口罩
仲有金界賭場比越南好
越南90%都係電子機賭場
除非去富國島
機票550來回連稅係好平呀
但房1000港幣一晚呢
而且corona賭場飲水都要收錢
(唯一最多台,真人台既賭場)
金界任飲,同住4日加2人食坐車連上網
都係200一晚x4,食就2人100美金勁辛苦先食得晒,除左餐餐食好高級既西餐,日韓式
即1500港幣5日4夜唔計賭夠晒
贏200美金夠我去5日4夜一次
上次收息收左410美金,夠去多次

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lawlawmic 於 2020-2-11 11:59 PM 發表

ching 照你分析 金界真係值$40+
我分析左一半咋
都未講衣食住行
其實柬埔寨要追齊越南泰國,唔好講星馬
一定同金界有關
另外柬埔寨買槍好易,但唔會有人會買槍
菲律賓隨街有槍,no,柬埔寨唔會
馬拉治安好咩,一樣差
佢地打架都無,頂多企起到媽差你半粒中,但佢地都唔會出手
之後我講一美金的故事
講我差啲囉刀斬人,嘿嘿
但原來柬埔寨平民係樂土