• 瀏覽: 17,354
  • 回覆: 62
  • 追帖: 1
之前上網搵左個心水單位,就搵 aa 睇樓,aa 話我個心水單位的業主1 蚊都無得減,介紹我睇其他盤,但最奇怪係, aa 係咁叫我比票佢,話比左票佢之後,會幫我同個業主傾可唔可以平d 。

去到睇單位果日,原來個單位有人租緊,係一個老姑婆,如果我買左個單位,個老姑婆就要搬走,真係有d 過意唔去

當時有幾個準買家,起唔同時間睇個盤,個aa 仲話其他準買家寫左支票,WhatsApp 埋比個業主睇,展示佢地的誠意,但因為個單位not my cup of tea ,所以錢都還就放棄,點知過左一陣,aa 打比我,話如果有興趣,可以同業主講平d ,但因為not my cup of tea ,平都無用,起第二日,上網見個單位又平左,原來個單位最後無比人買到,個業主仲要減價,個價錢仲少過我max 比到的價錢,而呢幾日起地產代理個網,已經無左個aa 個名,唔知係咪無做。

1. 其實樓都未睇,點解要咁快比票AA?
2. 當時有幾個準買家睇樓,唔通果d 準買家,都係做媒? 係搵人扮? 其他準買家仲窮過我,出唔起錢?
3. 有d 單位想睇,但aa 都話無得睇,其實係假盤? 定租客唔比睇?

AA講野,唔洗信
你想乜價就直接開俾AA,叫AA幫你fight就得
其他無AA事

從沒有放棄心中理想...
你睇過樓, 真係仲信鄉土AA,
以為依家出面仲係天下太平個時,
要俾定票鬥快搶個盤咩

盤多過客,遲買隨時又平幾舊
AA以為你乜都吾識梗係想高價成交賺多D傭
佢撚你吾掂想自然會向賣家埋手

引用:
原帖由 dealyou 於 2020-2-7 11:20 PM 發表

AA講野,唔洗信
你想乜價就直接開俾AA,叫AA幫你fight就得
其他無AA事
假設個單位600 萬,我首先會開560 萬,預左同個業主傾價錢,但發覺aa 會真係覺得我max 560 萬,所以佢地都會搵d $560 的單位比我,唔知係咪因為咁,有d 單位600 萬,但aa 實會話果d 單位無得睇又或者點點點.....

我諗我下次睇樓,比個range aa 如560 萬-570 萬,咁會唔會好d?

係好多「過期盤」唔攞走,好多係已賣左
AA咁急要票,睬佢都有味
俾個價AA, 叫佢同業主傾,傾到就傾,傾唔到就算
要見票先傾就下一間
但有情況係你都感覺到AA真係盡左力,減左少少但未到你口價,就帶票,一齊同業主見面傾
總結:要放低張票就睬佢都on9

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 norman001 於 2020-2-7 11:29 PM 發表

假設個單位600 萬,我首先會開560 萬,預左同個業主傾價錢,但發覺aa 會真係覺得我max 560 萬,所以佢地都會搵d $560 的單位比我,唔知係咪因為咁,有d 單位600 萬,但aa 實會話果d 單位無得睇又或者點點點.....

我諗我下次睇樓,比個range aa 如560 萬-570 萬,咁會唔會好d? ...
俾個合理價傾就有誠意D
唔同去羅湖商業城
睇成交紀錄,高低層,景觀對比,出個合理價錢叫AA去傾
而唔係業主開咩價你都殺1成

引用:
原帖由 aqaq123123 於 2020-2-7 11:22 PM 發表

你睇過樓, 真係仲信鄉土AA,
以為依家出面仲係天下太平個時,
要俾定票鬥快搶個盤咩

盤多過客,遲買隨時又平幾舊
AA以為你乜都吾識梗係想高價成交賺多D傭
佢撚你吾掂想自然會向賣家埋手 ...
買二手樓唔同買新樓,好講樓緣,同埋人唔會旺足一世,有時會高,有時會低,襯有機會和能力上車,當然上左車先

果陣睇樓見個老姑婆租客,真係心都寒埋,成四十歲都未結婚,租樓除時比人趕走,得果一兩個月時間,又要搵新樓,仲要時間搬野,個個月比成萬幾蚊租樓,好大機會儲唔到首期

引用:
原帖由 norman001 於 2020-2-7 11:08 PM 發表

之前上網搵左個心水單位,就搵 aa 睇樓,aa 話我個心水單位的業主1 蚊都無得減,介紹我睇其他盤,但最奇怪係, aa 係咁叫我比票佢,話比左票佢之後,會幫我同個業主傾可唔可以平d 。

去到睇單位果日,原來個單位有人租緊,係一個老姑婆,如果我買左個單位,個老姑婆就要搬走,真係有d 過意唔去

當時有幾個準買家,起唔同時間睇個盤,個aa 仲話其他準買家寫左支票,WhatsApp 埋比個 ...
草夠💲先喇,祝你好運

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 norman001 於 2020-2-7 11:37 PM 發表

買二手樓唔同買新樓,好講樓緣,同埋人唔會旺足一世,有時會高,有時會低,襯有機會和能力上車,當然上左車先

果陣睇樓見個老姑婆租客,真係心都寒埋,成四十歲都未結婚,租樓除時比人趕走,得果一兩個月時間,又要搵新樓,仲要時間搬野,個個月比成萬幾蚊租樓,好大機會儲唔到首期

始終aa 唔係咩專業人仕,叻極有限,你玩人,人玩你,買家始終係上家,aa 唔玩到d 乜 ...
如果早多半年, 人人仲係迷信樓會無限升, 肯放盤就係大哥,你點都要俾人食住既
依家啲盤湧出泥想套現,睇岩先傾都未遲除非折好多啦
啲盤升得太高, 根本未有咁多人接得住食得哂啲大貨, 大把時間搵

淡淡又出金句: 大把時間搵,唔急

2手樓, 巿價500萬
比起19年中, 已回落十多萬元
淡淡: 有排跌, 唔入
跌1成到450: 有排跌, 唔入
跌2成到400: 仲有排跌, 唔入
跌3成到350: 唔值, 最多值250
跌5成到250: 人人自危, 樓巿已爆破, CASH IS KING
跌6成到200: 比起250高位, 而家再跌2成, 接火棒果D係白痴
故事由樓價現值250萬, 再重覆一次
趺一成到225萬: 有排跌, 唔入
..............................
跌到50萬: 肯定有伏, 人人失業, 經濟蕭條, 今日唔知聽日事, 而家買樓仲要俾地租差响管理費, 我不如租樓, 將風險交番俾業主

引用:
原帖由 初生之犢不懼虎 於 2020-2-7 11:35 PM 發表

俾個合理價傾就有誠意D
唔同去羅湖商業城
睇成交紀錄,高低層,景觀對比,出個合理價錢叫AA去傾
而唔係業主開咩價你都殺1成
我睇果個心水單位開價$600 萬,但起2018 年成交價係$595 萬,而我開$560 萬
所以如果個單位真係有人租緊,咁業主唔減價又好正常,除非好等錢駛

我睇過另一個單位,果個盤25樓 A 室成交價係$580 萬,我見中層或低層,好多業主都開$630 萬
aa 介紹23樓a 室$630 萬,我同個aa 講明25 樓A 成交價係$580 萬,我max $560 萬,仲講明我係想搵低層或中層,但aa 死都話幫我同業主傾下,之後就無左回音

引用:
原帖由 aqaq123123 於 2020-2-7 11:43 PM 發表

如果早多半年, 人人仲係迷信樓會無限升, 肯放盤就係大哥,你點都要俾人食住既
依家啲盤湧出泥想套現,睇岩先傾都未遲除非折好多啦
啲盤升得太高, 根本未有咁多人接得住食得哂啲大貨, 大把時間搵 ...
雖然樓市會升返,但都要一段時間,如果我係業主,都會要錢唔要貨,放左層樓,寧願要d 現金

因為我想買返依家屋企附近的盤,因為住慣左

而我所指的心水盤,其實只係得一個,另一個盤都係痲痲地,但為上車無計,雖然可以買新樓

但之前錯過左買新樓的機會,因為新盤唔係成日有,所以如果買新樓,又要唔知等多幾多年......

引用:
原帖由 norman001 於 2020-2-7 11:49 PM 發表

我睇果個心水單位開價$600 萬,但起2018 年成交價係$595 萬,而我開$560 萬
所以如果個單位真係有人租緊,咁業主唔減價又好正常,除非好等錢駛

我睇過另一個單位,果個盤25樓 A 室成交價係$580 萬,我見中層或低層,好多業主都開$630 萬
aa 介紹23樓a 室$630 萬,我同個aa 講明25 樓A 成交價係$580 萬,我max $560 萬,仲講明我係 ...
25a 個成交係幾時? 有冇比較其他成交? 好多時成交價反映埋裝修保養果d

未睇你回答之,你開價vs 業主價差距咁大,AA留番時間做左實客先,有空先理你都正常

引用:
原帖由 norman001 於 2020-2-7 11:58 PM 發表

雖然樓市會升返,但都要一段時間,如果我係業主,都會要錢唔要貨,放左層樓,寧願要d 現金

因為我想買返依家屋企附近的盤,因為住慣左

而我所指的心水盤,其實只係得一個,另一個盤都係痲痲地,但為上車無計,雖然可以買新樓

但之前錯過左買新樓的機會,因為新盤唔係成日有,所以如果買新樓,又要唔知等多幾多年...... ...
咁睇你睇錢緊要定睇個盤緊要了,買吾到就隨緣,5百萬, 好多時係人生大事

引用:
原帖由 初生之犢不懼虎 於 2020-2-8 12:02 AM 發表

25a 個成交係幾時? 有冇比較其他成交? 好多時成交價反映埋裝修保養果d

未睇你回答之,你開價vs 業主價差距咁大,AA留番時間做左實客先,有空先理你都正常 ...
25a 成交價係23/1/2020 ,而25a 比半年前平20-30 萬左右

其實以上個盤,我都有問過另一個aa ,但另一個aa 話就算中層都好,$560 萬現實係無可能
但個盤減到幾多先有可能,個aa 就無講到

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]