• 瀏覽: 21,305
  • 回覆: 239
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 炭屎郎 於 2020-1-30 11:07 AM 發表

買幾百呎,但用埋幾千呎會所,你估唔駛錢?

話個室內池水唔夠熱,你估煲水唔駛錢?

樓下個保安全年畀你樓上班仆街當出氣袋你估唔駛錢?

保安,清潔,園藝,會所,過時過節攪佈置,仲要攪活動應酬班投訴撚,你估唔駛錢。

用剩既錢你估管理公司可以獨吞? ...
我相信最大問題係發展商直屬管理公司問題,黑箱作業加上有分成,開支越大佢回佣越多。如果成立到業主立案法團由業主睇住盤數控制開支已經好好多,有部分半新樓都成立到啦,所以都唔係話一定嘅

熱賣及精選
引用:
原帖由 yrrah1 於 2020-1-30 11:12 AM 發表

點計都平過每月一張日本來回機票。記住私人樓除管理費一樣有大維修,條數仲係十萬以上。扔垃圾私人樓扔去後樓梯同村屋村口垃圾筒差不多。
咁又係,但近年新村屋都係屋苑式,要交近一千管理費,單幢村屋買少見少

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 最緊要有米 於 2020-1-29 02:51 PM 發表

因為有一大班會所冗員,
D人又驚死大班實招阿嬋
新樓都是過份管你,為做而做
主要因為人工貴
又吾系黑人保安
米米已經睇化,既然沒有甚麼服務,只要求基本服務及二蚊以下
會所冗員丶實招可CUT,可免則免
...
對的。
現在多數請番阿蟬阿伯做實Q,基本自己都未顧到,怎去管理,有差不多等如無,倒頭來小幾個也無防

引用:
原帖由 nhfnhe 於 2020-1-30 11:13 AM 發表

我相信最大問題係發展商直屬管理公司問題,黑箱作業加上有分成,開支越大佢回佣越多。如果成立到業主立案法團由業主睇住盤數控制開支已經好好多,有部分半新樓都成立到啦,所以都唔係話一定嘅 ...
了解吓咩叫MR, 就算IO盤都一樣要畀,除非唔用管理公司全部自己做。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 edwwin 於 2020-1-29 12:07 PM 發表

新樓管理費創新高
380呎新樓$7.6一呎 租新樓好過

香港人以上車為目標,認為買到新樓後,計得掂條數,就可以上會供樓。成功上了車之後,左計右計,才發現計漏愈來愈昂貴的管理費。近年入伙的新盤管理費愈來愈貴,最貴每呎竟可達7.6元。一個380呎單位,就要俾多3000元,對於「猛猛緊」的後生仔才說,並不簡單。

近數年管理費加價最多為將軍澳峻瀅一期,入伙4年由2.1元升至2.5元,4年間加幅達19% ...
"今年初才入伙的CAPRI,發展商會德豐在收樓期表示當時管理費不包括座頭保。安,增添座頭保安需加管理費約兩成,惹來住客不滿。住客陸先生坦言現在也不是常見保安在每座大廈駐守,「若我們沒帶住戶證需要另外通知他們,較不方便。」問到他管理質素時,陸先生嘆:「我家的冷氣壞了,修理三四次到現在才整好,整個夏天個客廳冷氣都沒有用過。到下年夏天的時候,保養期完結,便自己掏腰包修理。就算我跟管理處反映,跟進了個多兩個月,到現在他都沒特別答覆我。」"

修理冷氣唔係管理處責任,只係管理處同發展商同一個阿媽,佢幫你搵發展商。

引用:
原帖由 nhfnhe 於 2020-1-30 11:13 AM 發表

我相信最大問題係發展商直屬管理公司問題,黑箱作業加上有分成,開支越大佢回佣越多。如果成立到業主立案法團由業主睇住盤數控制開支已經好好多,有部分半新樓都成立到啦,所以都唔係話一定嘅 ...
如果屋苑有商場,基本上好難夠份數成立業主立案法團。

引用:
原帖由 明日巨大的碼頭 於 2020-1-30 11:22 AM 發表

對的。
現在多數請番阿蟬阿伯做實Q,基本自己都未顧到,怎去管理,有差不多等如無,倒頭來小幾個也無防
座頭可全CUT,已經可以慳好多$
會所冗員CUT
很多冇必要實招,例如停車場,CUT

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ED1988 於 2020-1-30 11:33 AM 發表

"今年初才入伙的CAPRI,發展商會德豐在收樓期表示當時管理費不包括座頭保。安,增添座頭保安需加管理費約兩成,惹來住客不滿。住客陸先生坦言現在也不是常見保安在每座大廈駐守,「若我們沒帶住戶證需要另外通知他們,較不方便。」問到他管理質素時,陸先生嘆:「我家的冷氣壞了,修理三四次到現在才整好,整個夏天個客廳冷氣都沒有用過。到下年夏天的時候,保養期完結,便自己掏腰包修理。就算我跟管理處反映, ...
這些系貴價管你廢照收,但零服務

米米意思系二蚊以下前題,冇用嘅實招位丶座頭丶會所冗員可CUT
清潔維修果D只系基本野

引用:
原帖由 yrrah1 於 2020-1-30 11:12 AM 發表

點計都平過每月一張日本來回機票。記住私人樓除管理費一樣有大維修,條數仲係十萬以上。扔垃圾私人樓扔去後樓梯同村屋村口垃圾筒差不多。
大維修系30年OUT野先要傘

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pp673445 於 2020-1-29 07:02 PM 發表

管理費貴又好,平又好,最大問題係沒有監管

你話單位少,地區遠,會所多設施,全部都係口講

而無一個準則監管,任佢講的

會唔會有些洗費可以減呢?全部都唔透明 ...
應該要立法規管

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ED1988 於 2020-1-30 11:39 AM 發表

如果屋苑有商場,基本上好難夠份數成立業主立案法團。
對,嗰D屋苑可免則免,隨時商場維修都入埋業主數

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 最緊要有米 於 2020-1-30 11:50 AM 發表

這些系貴價管你廢照收,但零服務

米米意思系二蚊以下前題,冇用嘅實招位丶座頭丶會所冗員可CUT
清潔維修果D只系基本野
但二蚊以下都有難度,大圍新居屋已經百無都做唔到咁平

引用:
原帖由 nhfnhe 於 2020-1-30 12:17 PM 發表

但二蚊以下都有難度,大圍新居屋已經百無都做唔到咁平
麗城果D只系兩蚊左右之麻,用阿嬋
新樓交十蚊,冇黑人保安,又系阿嬋

引用:
原帖由 yrrah1 於 2020-1-30 10:53 AM 發表

咪係,手機都一兩年要換款,買樓業主對住個舊會所無新意,最惨维修費年年加。
但羊毛出在羊身上
樓會隨通漲升值, 租金亦然
又唔好以為租樓有哂氣勢
搬多兩次你就被老虎睇小

回覆 引用 TOP

管理費系發剪傷放系業主身上的水蛭
管理公司好多系發剪傷其下既公司

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]