• 瀏覽: 4,657
  • 回覆: 51
計黎計去我個單位, 租出去, 都只係收2厘幾一年回報。仲要係要保證全年都租得出,租客要準時交租,無咩大保養支出先有呢個數。

如果我賣出單位,全數買哂  匯豐控股,可以收到匯豐控股6.747厘股息一年,仲要唔怕租唔出、搵唔到租客、維修保養問題。香港樓價有無機會跌到多過  匯豐控股?

用銀行買股,佣金貴三倍,小數怕長計

優惠受條款約束
引用:
原帖由 DustInGalaxy 於 2020-1-27 09:40 AM 發表

計黎計去我個單位, 租出去, 都只係收2厘幾一年回報。仲要係要保證全年都租得出,租客要準時交租,無咩大保養支出先有呢個數。

如果我賣出單位,全數買哂  匯豐控股,可以收到匯豐控股6.747厘股息一年,仲要唔怕租唔出、搵唔到租客、維修保養問題。香港樓價有無機會跌到多過  匯豐控股? ...
現今白石角以20 幾蚊搶客源,以豪宅計,29元低水

豪宅回報唔係高,2厘回報係咪合乎情理

白石角呎租低水 天賦海灣每呎叫租29元

至於區內租盤方面,利嘉閣地產葉鎮江表示,天賦海灣2期溋玥15座高層B室,實用面積1,135方呎,建築面積1,463方呎,3房套房間隔。單位客廳外望白石角一帶樓景,主人房更有曲尺大窗,景觀開揚。業主叫租33,000元,呎租僅29元。而樓齡較新的逸瓏灣,其中9座低層C室,實用面積714方呎,現時叫租24,000元,呎租33.6元。葉指,兩盤租客以科學園白領為主,另亦有不少中大及教大的教職員租住。預計今年新盤入伙後,區內租金水平將會下降。

https://hk.finance.appledaily.com/finance/20200126/PEKXLJJLDZOF5VF6Q7BFS45PYM/

引用:
原帖由 DustInGalaxy 於 2020-1-27 09:40 AM 發表

如果我賣出單位,全數買哂  匯豐控股,可以收到匯豐控股6.747厘股息一年,仲要唔怕租唔出、搵唔到租客、維修保養問題。香港樓價有無機會跌到多過  匯豐控股? ...
年年都有人咁比較,但歷史已經有答案

所以我買匯豐

引用:
原帖由 春天巨大的牛牛 於 2020-1-27 09:47 AM 發表

如果非…Full pay,
收租係冇回報可言!
( 租金=> 貸款 )

港幣定期2.5%
美元定期2.7%
人仔定期2.9%

幾年前…
港幣定期1日到1年,
全部都係得0.01%咋! ...
買樓出租投資唔值得?

引用:
原帖由 春天巨大的牛牛 於 2020-1-27 09:54 AM 發表

宜家買…一定唔值得!
(寧買當頭起,莫買當頭跌)
掃管笏珺瓏灣入場費低,首期低,以為可以投資。師兄點分析珺瓏灣

引用:
原帖由 春天巨大的牛牛 於 2020-1-27 10:05 AM 發表

非黑即白?

唔自己買私樓!
就要租住私樓?

全港百萬公屋…
已住過半人口!

屋只係要黎住…
只得業主擔心!

享受唔到生活…

經濟好,共享繁榮,
免租,加薪,雙糧!

經濟差,共度難關,
免租,凍薪,雙糧! ...