• 瀏覽: 6,016
  • 回覆: 30
https://hk.appledaily.com/finance/20200121/RVRKZCF6ZC4L3LITOQJOA45ML4/

中美貿易戰對本港樓市影響逐步浮現,有廠商加按物業作套現,最終疑無力還款,物業淪銀主盤。港島指標屋苑鰂魚涌太古城天山閣一單位,新近被銀行收樓放售,料為屋苑超過三年來首間銀主盤。

消息指,太古城天山閣低層H室,實用面積582方呎,屬兩房則王,剛由銀主接管放售,開價1,080萬元,呎價18,600元,屬市價。翻查資料,該單位曾於2018年12月以998.5萬元售出,買家為區內一名地產代理,惟最終因業主出現債務問題而無法成交,買賣雙方最終取消交易,買家獲退還訂金。有區內代理透露,「據聞業主大陸開廠,喺中美貿易戰嗰陣時瀨咗嘢,其實都知道遲早會變銀主,但程序上今日銀行先收樓,所以放出來」,銀主為中國工商銀行(亞洲)。土地註冊處資料顯示,上址業主2014年7月以780萬元買入單位。2018年8月,該物業曾向中國工商銀行(亞洲)承造一按。

該代理亦指,太古城已有多年沒有銀主盤,對上出現銀主盤應已是2016年年中的事。

雖然話個影響唔係話好大 , 但你話之前中美打貿易戰對個經濟冇打擊應該係自欺欺人

2020都係醒定D為上,中美口水戰及黑衣風暴稍為緩和,又整個武漢肺炎,風險管理好重要。

冇事的!!d人話

康宜7xx尺唔洗一千萬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 macau_chris 於 2020-1-22 07:52 AM 發表
https://hk.appledaily.com/financ ... ZC4L3LITOQJOA45ML4/

中美貿易戰對本港樓市影響逐步浮現,有廠商加按物業作套現,最終疑無力還款,物業淪銀主盤。港島指標屋苑鰂魚涌太古城天山閣一單位,新近被銀行收樓放售,料為屋苑超過三年來首間銀主盤。

消息指,太古城天山閣低層H室,實用面積582方呎,屬兩房則王,剛由銀主 ...
抵L死。太和城係出名既曱甴和時代垃圾屋邨

要持相反理論
貿戰激烈就應買貨,
貿戰緩和即現在就要沽貨了。

回覆 引用 TOP

鄉土班on9硬好只能夠扮睇唔到

引用:
原帖由 macau_chris 於 2020-1-22 07:52 AM 發表
https://hk.appledaily.com/financ ... ZC4L3LITOQJOA45ML4/

消息指,太古城天山閣低層H室,實用面積582方呎,屬兩房則王,剛由銀主 ...
個地產代理見財化水了

引用:
原帖由 何妖做柒首 於 2020-1-22 08:45 發表

鄉土班on9硬好只能夠扮睇唔到
你自high黎仲咩?好多好友一早賺到離晒地啦,好似你咁間中見幾單銀主自high咩。呢個人唔係因為買樓蝕錢變銀主,係佢做生意衰左丫,笑人地有樓儍儍地。

引用:
原帖由 JJJtai 於 2020-1-22 09:00 AM 發表

你自high黎仲咩?好多好友一早賺到離晒地啦,好似你咁間中見幾單銀主自high咩。呢個人唔係因為買樓蝕錢變銀主,係佢做生意衰左丫,笑人地有樓儍儍地。 ...
如果唔駛供樓可能都仲好d

引用:
原帖由 海邊巨蛋 於 2020-1-22 09:03 發表

如果唔駛供樓可能都仲好d
咁梗係啦,有7成人係唔洗供。真係正。

引用:
原帖由 問題中年. 於 2020-1-22 08:27 AM 發表

2020都係醒定D為上,中美口水戰及黑衣風暴稍為緩和,又整個武漢肺炎,風險管理好重要。
風水佬話年尾有金融危機,今年又可能有戰爭

回覆 引用 TOP

又係上車累事😖😖😖

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 JJJtai 於 2020-1-22 09:07 AM 發表

正常供完是正常,一把年紀,30年按都完
冇乜特別意義。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2020-1-22 08:47 AM 發表

個地產代理見財化水了
AA真好搵

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 JJJtai 於 2020-1-22 09:07 AM 發表

咩7成呀,就嚟十成啦,全部都唔駛供,全部變晒銀主盤

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]