• 瀏覽: 3,001
  • 回覆: 34
今日交吉了層樓, 十分不捨
其實個TRIGGER POINT係我個星加波租客要走, 返老鄉.
我就從新返思究竟要唔要KEEP, 因為筆竟再買就重SSD稅...

不過諗左好耐, 外來的人好多都話走, 香港已經唔係我所認識的地方. 

之前十年的升浪, 基本上係靠非土生香港人, 主要國內來的同胞.
但佢地會唔會再來投資? 我好疑問.
冇左佢地, 如果只係得LOCAL, 唉, 應該好難再上.
當然, 不能否認, 政府和發展商未來供應會少. 
掙扎........
但最後安全計, 都係留下錢過冬.

回覆 引用 TOP

2018 已經走咗最後幾件貨。有客比到價就要走,好運不會重複的,何況現在的虛擬世界。2047 之前,只是保留實力不會再投資香港樓市。理由不必個個明白。

多謝D黃屍囉

有賣平無賣錯

回覆 引用 TOP

請問資金如何可以抗貶值?

引用:
原帖由 eclipseone 於 2020-1-21 04:23 AM 發表

2018 已經走咗最後幾件貨。有客比到價就要走,好運不會重複的,何況現在的虛擬世界。2047 之前,只是保留實力不會再投資香港樓市。理由不必個個明白。 ...
可能係代溝。
我有啲唔明白 香港而家發生緊咩事。
不過唔講政治啦。
賣咗層樓呢一刻真係唔知點樣投資好呀。
但係如果擺層樓度我又覺得升嘅機會而家真係唔高,如果唔計租金,計埋管理費同差餉,其實得兩個percent左右。 仲未計中間如果有人唔續租可能要付出嘅費用。
師兄如果唔投資樓你有咩睇法呀?

🎶落錯車 如離開了幸福的高速路
誰又保證我明天將更好🎶

我係咸濕仔,最愛大包米。
後宮幾千批,成日有女砌。
引用:
原帖由 KyleFace 於 2020-1-21 10:14 AM 發表

可能係代溝。
我有啲唔明白 香港而家發生緊咩事。
不過唔講政治啦。
賣咗層樓呢一刻真係唔知點樣投資好呀。
但係如果擺層樓度我又覺得升嘅機會而家真係唔高,如果唔計租金,計埋管理費同差餉,其實得兩個percent左右。 仲未計中間如果有人唔續租可能要付出嘅費用。
師兄如果唔投資樓你有咩睇法呀? ...
1997, 2003...年, 好多業主都減價賣樓, 之後個市超反彈, 佢地即刻縮晒陽, 狂揼春袋. 總之, 成王敗寇!

.
引用:
原帖由 旅遊花園 於 2020-1-21 08:45 AM 發表

請問資金如何可以抗貶值?
磚頭.磚頭.磚頭.............香港地方少永遠也是磚頭。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 li-ion 於 2020-1-21 10:39 AM 發表

1997, 2003...年, 好多業主都減價賣樓, 之後個市超反彈, 佢地即刻縮晒陽, 狂揼春袋. 總之, 成王敗寇!
而家市區嘅私樓2手呎價萬五起。
而家大學生出嚟畢業 一個月人工買到一呎。
我畢業嗰年啦買到尺半至兩尺。
如果到咗畢業一個月人工先買到半呎嘅話, 咁即係話三百呎都要600個月人工。 新生代真係幾Hopeless.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 胡姫爸爸 於 2020-1-21 06:42 AM 發表

多謝D黃屍囉
班人都廢的
搞元朗搞左咁耐
yoho都仲未有2房600萬以下
我等左好耐喇

回覆 引用 TOP

會唔會好似當年沙士咁?

回覆 引用 TOP

醒目👍👍

回覆 引用 TOP

樓主你醒呀
走得好走,新移民過年前一定返鄉下,自然就會帶埋沙士禍港,正式樓價爆跌。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 eclipseone 於 2020-1-21 04:23 發表

2018 已經走咗最後幾件貨。有客比到價就要走,好運不會重複的,何況現在的虛擬世界。2047 之前,只是保留實力不會再投資香港樓市。理由不必個個明白。 ...
咁你走埋自住未?移民?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]