• 瀏覽: 2,378
  • 回覆: 7
本主題由 hkpal 於 2020-1-19 08:45 AM 移動
如果我朋友開左間一人有限公司,做小型工程二判,老闆自己要供強積金嗎?

回覆 引用 TOP

熱賣及精選

引用:
原帖由 2017good 於 2020-1-19 10:11 AM 發表

唔出糧都要?

回覆 引用 TOP

沒有員工的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jayleung1985 於 2020-1-19 02:02 AM 發表

如果我朋友開左間一人有限公司,做小型工程二判,老闆自己要供強積金嗎?
咁佢即係自僱人士,入息低於每月$7,100/每年$85,200係唔須要供款,但一定要開始自僱後60日內自行登記參加強積金計劃,除非獲得豁免,因為我唔清楚你朋友background,當然以一個普通人,年滿18歲至未滿65歲嚟計

引用:
原帖由 jimboss 於 2020-1-20 05:01 PM 發表

咁佢即係自僱人士,入息低於每月$7,100/每年$85,200係唔須要供款,但一定要開始自僱後60日內自行登記參加強積金計劃,除非獲得豁免,因為我唔清楚你朋友background,當然以一個普通人,年滿18歲至未滿65歲嚟計 ...
朋友冇出糧,冇員工

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jayleung1985 於 2020-1-20 10:45 PM 發表

朋友冇出糧,冇員工
總之記得提佢都要開個自僱人士嘅強積金戶口先,洗唔洗供就睇乎入息而定,如果未有收入就唔洗供住,開戶嘅時候填年薪係$85200樓下,積金局有機會要求提供入息證明如稅單。祝你朋友生意興隆。

引用:
原帖由 jimboss 於 2020-1-21 11:48 AM 發表

總之記得提佢都要開個自僱人士嘅強積金戶口先,洗唔洗供就睇乎入息而定,如果未有收入就唔洗供住,開戶嘅時候填年薪係$85200樓下,積金局有機會要求提供入息證明如稅單。祝你朋友生意興隆。 ...
佢本身另一份工已有自僱人士戶口

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]