• 瀏覽: 4,220
  • 回覆: 43
  • 追帖: 1
喂又話租管實施樓價gogogo嘅,又擔乜嘢心。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0116_00822_001.html

政府將會試行向輪候公屋逾3年的申請人提供現金津貼,並研究針對劏房推行租務管制的可行方案。全港關注劏房平台成員賴建國今早(16日)出席電台節目時表示,對政府推出租管可謂是「望穿秋水」,但擔心政府只是研究,最終結論都是不可行。亦有市民質疑劏房租務管制是令違法建築物合法化。
他又關注政府如何界定「劏房」,不建議用租金作定義,並指管制未必會令供應減少,因為丟空單位都有成本。香港業主會會長佘慶雲則反對租管。他認為有關政策只針對劏房,對劏房業主和租戶不公平,而租管只會令低收入人士更難租屋,業主有機會因為規管而不再分間單位,令供求失衡。
至於向公屋申請人提供津貼,賴關注是否可以改為支付租住單位和公屋租金之間的差價。他指關愛基金早前推出的生活津貼相當於租津,調查發現領取該筆津貼的住戶沒被額外加租,相信租金津貼都不一定導致加租。佘慶雲亦稱無良業主可能因為租金津貼而加租,但不能用一小撮人來代表整體。

熱賣及精選
知驚啦咩?
快d扭耳仔,跪玻璃

支持租管.   入住先放低感謝金

積極建茶倉, 閒來泡茶湯.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 CC_CHAN256 於 2020-1-16 05:27 PM 發表

知驚啦咩?
快d扭耳仔,跪玻璃
你講緊租劏房的租客?
劏房有規管後,只會減少劏房供應,供應減少,自然租金上升!
合資格的劏房業主,應該驚自己加租加得太少!

http://edwardchankk.blogspot.com/
德國日本都有租管, 唔見人地供求失衡

劏房租管,好心做壞事,唉!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 keyman98 於 2020-1-16 06:34 PM 發表

你講緊租劏房的租客?
傻的嗎

以後無人做劏房
又有租金補助

劏房細價業主多謝晒

香討友
個個贊成劏房租務管制
樓市高高高
報紙又呃人啦

信香討冇窮人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 MuTeKi 於 2020-1-16 06:41 PM 發表

德國日本都有租管, 唔見人地供求失衡
人地大把土地,點同!

租管只會令price competition 變成non-price competition,到時業主加唔到租唯有揀好客,或者先到先得,仍然會有人冇得租屋住,解決唔到問題。

再者,壓低咗租值,少咗投資者入市買樓收租,發展商冇咗一批客,樓價租值又跌,價量齊跌,自然減少投地建屋推盤。供求問題不單止冇解決到,仲嚴重咗。

引用:
原帖由 fb2d905c69ae04 於 2020-1-16 08:30 PM 發表

租管只會令price competition 變成non-price competition,到時業主加唔到租唯有揀好客,或者先到先得,仍然會有人冇得租屋住,解決唔到問題。

再者,壓低咗租值,少咗投資者入市買樓收租,發展商冇咗一批客,樓價租值又跌,價量齊跌,自然減少投地建屋推盤。供求問題不單止冇解決到,仲嚴重咗。 ...
無私人發展商起樓,咪政府自己起返,再唔係用象徵式一蚊有條件比良心公司去起,再用良心價賣返出去

引用:
原帖由 何足道哉 於 2020-1-16 07:48 PM 發表

傻的嗎

以後無人做劏房
又有租金補助

劏房細價業主多謝晒
業主情願唔租出去。
有機會掉空都唔租比人

引用:
原帖由 wilson_ 於 2020-1-16 07:58 PM 發表

人地大把土地,點同!
你講下點為之大把土地? 又或者點樣為之夠土地支持租管? 租管同土地供應根本係兩回事

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 keyman98 於 2020-1-16 06:34 PM 發表

你講緊租劏房的租客?
點解要合資格先租得出? 咪On9啦

劏房係高樓價衍生出黎,用黎比冇樓住既人。租管之後只會少左人搞劏房,我唔劏你唔劏,咁咪成間租或者賣囉樓市就gogogo囉

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]