• 瀏覽: 56,046
  • 回覆: 10
  • 追帖: 5
即係早年話劏房唔合法嘅說法已經過時,現在劏房完全合法化,又有加租指引,租租唔好話租貴喇。

熱賣及精選
引用:
原帖由 騰雞腳軟男 於 2020-1-14 05:10 PM 發表

劏房業主大鑊了
唔大鑊,有晒加租指引,合理合法加租喇。

引用:
原帖由 彭斯 於 2020-1-14 07:12 PM 發表

好似請賓妺咁,政府講加租(薪)幅度,所有劏房業主都要跟,D業主唔會整咁靚,無so !
正解!
一定租得出,仲整乜鬼

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 海邊巨蛋 於 2020-1-14 08:04 PM 發表

呎租最高5蚊,每年比你加一個巴仙😂
唔緊要㗎!到時真係咁就無市場價值,業主即刻收回單位唔做劏房,到時排隊上公屋條龍就...........

聲明:我唔係幫業主,我係講事實呀!

引用:
原帖由 C.O.D. 於 2020-1-14 08:45 PM 發表

全部改回正常單位,0劏房供應
排隊上公屋條龍...............................

引用:
原帖由 trumbb 於 2020-1-14 11:40 PM 發表

香港地方細,
生活必需品是 市場失效的,
例如,
飲用水,就算加價 3倍,你也是要買的,
地鐵,加價1倍,之後巴士又加價 1倍,你也是要搭的,
同理,樓價 10年內升多 1倍,也是有「剛需」,
現在所有樓市專家,如果不講埋 政府必須嚴控樓價,只要講 「升」也一定啱的,
香港政府必須 重徵樓宇買賣增值稅,空置稅,租金收入稅,劃歸稅庫,打殘地產剝削業,香港才會有可能出現 其它產業 ...
地產無市場, 賣地無成積, 政府無收入, 到時啲社會福利就....................

引用:
原帖由 trumbb 於 2020-1-15 12:24 AM 發表

開徵 貨物流轉稅,
打殘地產業,香港才有機會發展其它行業,同時,解決 生活必需品——居住,
香港人沒有安居,其它發展也是被 地產吸血壓垮 ...
開徵 貨物流轉稅?
點開法呀?
打殘地產業,香港才有機會發展其它行業?
乜嘢行業呢?
全部係口號亂噏呀?
睇你都係恨買樓恨到發燒。

引用:
原帖由 春天巨大的牛牛 於 2020-1-15 03:36 AM 發表

排公屋…
一來有新公帑津貼,
二來有自願捐地過到房!
(反令更好人只申請公屋~)
有幾多過度房屋?
住過度房啲巿民唔係排緊上公屋?

引用:
原帖由 海灣忽然才藝 於 2020-1-15 08:35 AM 發表

由於合法化,會引致更多人開劏房出租,如果幅度大可能分分鐘重平左。
好似公屋咁,多多都唔夠,供不應求

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 海邊巨蛋 於 2020-1-15 04:52 PM 發表

唔租出去?我話比你知,下一招就係二手空置稅,到時你會寧願每個月收500蚊一間房租都好過比幾皮嘢稅出去,或者賤賣物業套現
儍仔!
你白痴又天真呀!乜只有劏房先可以出租咩?

引用:
原帖由 海邊巨蛋 於 2020-1-15 10:50 PM 發表

好呀,你有種咪拆咗間劏房重裝,走過晒d喉位

唔怕嘅,好平姐你比得起,最多蝕返一年半載租金收益姐。

到時300呎租五千,做返個有良心業主
你好儍好天真呀!
以為打擊劏房, 租金會跌?乜經濟理論?睇嚟你都好眼紅啲業主嘅物業租賃收益。
請問你, 如果沒有劏房, 你叫現時好多租劏房嘅住客住邊度呀? 你話喇?
再問你, 如果市場需求大於供應,租金還會跌嗎? 你話300尺租5千?點計出嚟㗎?
政府啲高官須然係平庸,但你唔好以為佢哋好似你咁蠢,真係會打擊私人物業市場?到時只會大把人爭租樓住呀!你知唔知呀?
政府真係有地興建大量公屋?
你不如關心吓自己排隊上樓再要排幾耐仲好啦。

補充:我唔係劏房業主,只是純粹從市場供求角度分析事情。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]