• 瀏覽: 7,302
  • 回覆: 5
  • 追帖: 1
用excel IRR() 計,

本來經濟火紅火綠果陣時話第25保單年有
4.4 厘年利率, 10年後佢話最好估計得3.3 厘。

咁都冇問題, 問題係!!! 10年前保證金額又係咁多, 咁而家供左成10年, 又一樣。 呢個可唔可以係叫佢改張回報表嘅論點?

附件

FB_IMG_1578940322817.jpg(21.67 KB)

2020-1-14 02:34 AM

FB_IMG_1578940317963.jpg(51.9 KB)

2020-1-14 02:34 AM

引用:
原帖由 ngzhiyi 於 2020-1-14 02:34 AM 發表

用excel IRR() 計,

本來經濟火紅火綠果陣時話第25保單年有
4.4 厘年利率, 10年後佢話最好估計得3.3 厘。

咁都冇問題, 問題係!!! 10年前保證金額又係咁多, 咁而家供左成10年, 又一樣。 呢個可唔可以係叫佢改張回報表嘅論點? ...
無架喇,以前好多計劃預期回報都寫好高,實際就低好多⋯⋯

回覆 引用 TOP

“保證金額”是根據保單條款保證一定有的事項,直到保單完結都不能改,否則違反合約。

引用:
原帖由 wahcli 於 2020-1-14 10:51 AM 發表

“保證金額”是根據保單條款保證一定有的事項,直到保單完結都不能改,否則違反合約。
咁佢遲下會唔會索性比最低回報我?
而家取唔取消到? 定都係等佢年利率3厘先取消?

引用:
原帖由 ngzhiyi 於 2020-1-20 09:45 PM 發表

咁佢遲下會唔會索性比最低回報我?
而家取唔取消到? 定都係等佢年利率3厘先取消?
最低回報就是不能低於保證回報的金額,
當初你是被一些非保證而“作大”了的回報誤導,其實最終其實可能只有較低的保證回報。
如果現在取消,明顯蝕大本,所以最好等到保證回報等於保費總額之時,即是大約在第16年,等多五年啦。

引用:
原帖由 wahcli 於 2020-1-20 10:20 PM 發表

最低回報就是不能低於保證回報的金額,
當初你是被一些非保證而“作大”了的回報誤導,其實最終其實可能只有較低的保證回報。
如果現在取消,明顯蝕大本,所以最好等到保證回報等於保費總額之時,即是大約在第16年,等多五年啦。 ...
其實擺到保單第25年, 
最低回報都有2.7厘複息。
即16年到25年間, 息口會升得很急。

到時亦都起碼高過按揭。。。

算喇, 擺喇, 如果按揭加息, 先再諗。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]