• 瀏覽: 1,670
  • 回覆: 13
女朋友一家人住公屋,佢老竇好爛賭又爛飲酒,經常賭馬輸咗辱罵佢地,甚至會喊打喊殺。
我女朋友想分居,但佢阿媽礙於傳統觀念認為老來唔想搞咁多嘢,忍下就想算。

但女朋友同佢細佬好頂唔順,想知道有冇方法分戶由房署安排另一個公屋單位俾佢地?

熱賣及精選
引用:
原帖由 Foxhill 於 2020-1-14 12:48 AM 發表

女朋友一家人住公屋,佢老竇好爛賭又爛飲酒,經常賭馬輸咗辱罵佢地,甚至會喊打喊殺。
我女朋友想分居,但佢阿媽礙於傳統觀念認為老來唔想搞咁多嘢,忍下就想算。

但女朋友同佢細佬好頂唔順,想知道有冇方法分戶由房署安排另一個公屋單位俾佢地? ...
有,去房署申請脫戶,要3個月左右

引用:
原帖由 ca123ha 於 2020-1-14 12:59 AM 發表

有,去房署申請脫戶,要3個月左右
唔使父母佢地離婚都可以?
講緊只係女朋友同佢細佬搬wor

去搵區議員!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Foxhill 於 2020-1-14 01:07 AM 發表

唔洗離婚,但係一脫戶等於再申請一次公屋,時間要好長

引用:
原帖由 ca123ha 於 2020-1-14 06:42 AM 發表

有65歲人士陪同會快好多嗎

引用:
原帖由 Foxhill 於 2020-1-14 08:11 AM 發表

有65歲人士陪同會快好多嗎
即係刪名重新入紙排,而唔係分户
分户一早就無左啦,唔好咁貪心霸多間

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Foxhill 於 2020-1-14 12:48 AM 發表

但女朋友同佢細佬好頂唔順,想知道有冇方法分戶由房署安排另一個公屋單位俾佢地? ...
如果戶主係佢老竇或者阿媽的話,可以跟離婚政策解決。唔肯離婚,無得搞,去社署搵社工跟進。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ca123ha 於 2020-1-14 06:42 AM 發表

除名要搬走

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Foxhill 於 2020-1-14 01:07 AM 發表

如果兩姐弟合乎公屋申請資格,佢兩個可以再排一間公屋。除非佢兩姐弟搬走至可以刪戶,否則因為佢地都有公屋戶籍,申請會先凍結一年至處理。

引用:
原帖由 iwyk4 於 2020-1-14 02:07 PM 發表

如果兩姐弟合乎公屋申請資格,佢兩個可以再排一間公屋。除非佢兩姐弟搬走至可以刪戶,否則因為佢地都有公屋戶籍,申請會先凍結一年至處理。
唔洗的, 姐第自己拿拿聲申請公屋拎NO. OK的, 到姐弟自己有自己公屋, 到時, 60內DEL 在名册OK~
現在冇分户呢樣野, 個個如果4人家庭, 爸媽弟妹, 如果個個都看分户, 即弟妹因為家暴呢D問題, 弟妹可以分户即刻有屋,
咁現排正常隊人, 佢地QUEUE UP 要幾幾耐上樓呀

一死就放, 一放就亂, 一亂就收, 一收就死, [loop], 資產泡沬波波 爆唔爆? when ??
引用:
原帖由 thomas-sep 於 2020-1-23 04:50 PM 發表

唔洗的, 姐第自己拿拿聲申請公屋拎NO. OK的, 到姐弟自己有自己公屋, 到時, 60內DEL 在名册OK~
現在冇分户呢樣野, 個個如果4人家庭, 爸媽弟妹, 如果個個都看分户, 即弟妹因為家暴呢D問題, 弟妹可以分户即刻有屋,
咁現排正常隊人, 佢地QUEUE UP 要幾幾耐上樓呀 ...
你話「唔洗」,咁唔洗的咩?

回覆 引用 TOP

開片開到上警署上報紙頭條 社工跟進埋或有可能分戶

引用:
原帖由 空中飛 於 2020-1-24 08:59 AM 發表

開片開到上警署上報紙頭條 社工跟進埋或有可能分戶
冇啦!之前有單高齡老爺嫩新抱開片都唔比分戶。太多戲子,房署唔彩😂   唔使諗分戶,自己入紙再申請就可以。

回覆 引用 TOP