• 瀏覽: 4,944
  • 回覆: 53
  • 追帖: 2
想問下各位,本人WM家庭申請,想問下如果真係有得選樓,想問下最後使唔使申報多次入職及資產證明,如果要怎樣寫?...
# 因為本人近呢一兩年長期做完穩定,而我老婆就有穩定收入
# 想問下手期係咪可以俾多啲?
謝謝各位解答🙏🏽😊

熱賣及精選
引用:
原帖由 alexyeung0131 於 2020-1-14 12:09 AM 發表

想問下各位,本人WM家庭申請,想問下如果真係有得選樓,想問下最後使唔使申報多次入職及資產證明,如果要怎樣寫?...
# 因為本人近呢一兩年長期做完穩定,而我老婆就有穩定收入
# 想問下手期係咪可以俾多啲?
謝謝各位解答🙏🏽😊 ...
揀完樓要填多次入息同總資產

引用:
原帖由 ca123ha 於 2020-1-14 12:12 AM 發表

揀完樓要填多次入息同總資產
謝謝解答想問,係咪同之前填果份一樣就得?...
但係中間時期填過入息證明會唔會要宣誓多次?
Thx

引用:
原帖由 alexyeung0131 於 2020-1-14 12:15 AM 發表

謝謝解答想問,係咪同之前填果份一樣就得?...
但係中間時期填過入息證明會唔會要宣誓多次?
Thx
唔同之前果份,你收到揀樓信會有份宣誓樣本,果份野就係要你填入息同總資產,其他日期定咩可以問職員

引用:
原帖由 ca123ha 於 2020-1-14 12:21 AM 發表

唔同之前果份,你收到揀樓信會有份宣誓樣本,果份野就係要你填入息同總資產,其他日期定咩可以問職員
明白thx

回覆 引用 TOP

即場要填有啲資料最好事前準備。資產要計及你當日比既首期金額,銀行存款,持有既基金,股票等。雙糧花紅股息等都要計落收入。寧願填多啲 ,最緊要大數資產唔可以超200萬。申請人家庭收入唔超5萬8。

fifa game tag: kee290280
引用:
原帖由 阿沁Real 於 2020-1-14 06:23 PM 發表

即場要填有啲資料最好事前準備。資產要計及你當日比既首期金額,銀行存款,持有既基金,股票等。雙糧花紅股息等都要計落收入。寧願填多啲 ,最緊要大數資產唔可以超200萬。申請人家庭收入唔超5萬8。 ...
但係我想吓之前申請嗰時填收入兩個人寫🉐️50萬左右,但係現在填得咗會唔會要証明或者被房署check?
# 但係我係申請人不過我近呢年左右唔穩定冇乜點做長工,做吓定吓,其實會唔會影響我申請呢,因為之前房署找我已經寫咗聲明書...
# 想問下如果真係有得揀樓首期係唔係第一次比一定要決定俾幾多?同埋可唔可以俾多啲?
希望有揀樓啦,我排03第四個號碼🥺🥺
Thx🙏🏽🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️

引用:
原帖由 alexyeung0131 於 2020-1-15 12:03 AM 發表

但係我想吓之前申請嗰時填收入兩個人寫🉐️50萬左右,但係現在填得咗會唔會要証明或者被房署check?
# 但係我係申請人不過我近呢年左右唔穩定冇乜點做長工,做吓定吓,其實會唔會影響我申請呢,因為之前房署找我已經寫咗聲明書...
# 想問下如果真係有得揀樓首期係唔係第一次比一定要決定俾幾多?同埋可唔可以俾多啲?
Thx🙏🏽🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️ ...
Q1: 基本上低過上限都無乜問題,擔心嘅話帶定証明。簽完臨約等收樓期間如房署有懷疑都有權再審查聲明書上資料是否屬實。
Q2: 咁快已經填咗聲明書?揀樓嗰日要填一張正式的,聲明你過去半年嘅平均收入,以我理解唔過上限就對申請無影響。
Q3: 揀樓當日只比樓價5%/10%做首期,可以比多(本票金額亦要計落聲明書上總資產)。之後如果收樓前上律師樓辦手續時想比多一成首期,申請按揭時就同銀行講做少一成,不過銀行通常想你借盡。

引用:
原帖由 alexyeung0131 於 2020-1-15 12:03 AM 發表

Thx🙏🏽🙇🏻🙇🏻️ ...
揀樓果日d主任會要求你填翻呢幾年做咗咩工,詳細到某年某日邊間公司咩職位到某年某月辭職。我尋日見主任隔離果個就係比人要求詳細咁寫野。

引用:
原帖由 ca123ha 於 2020-1-15 07:40 AM 發表

揀樓果日d主任會要求你填翻呢幾年做咗咩工,詳細到某年某日邊間公司咩職位到某年某月辭職。我尋日見主任隔離果個就係比人要求詳細咁寫野。
咁麻煩,我去到個度乜都唔使,只係填返家庭最近幾個月平均收入同埋總資產,平均收入也冇講幾月到幾月,她只係講一定要真實

DEL

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 台灣浪漫的留言 於 2020-1-15 08:01 AM 發表

咁麻煩,我去到個度乜都唔使,只係填返家庭最近幾個月平均收入同埋總資產,平均收入也冇講幾月到幾月,她只係講一定要真實
可能個案唔同,處理方法都唔同。帶定哂所有文件去穩陣,主任唔睇就另一回事。

恭喜哂您呀

引用:
原帖由 卡2018 於 2020-1-15 08:15 AM 發表

可能個案唔同,處理方法都唔同。帶定哂所有文件去穩陣,主任唔睇就另一回事。

恭喜哂您呀
係呀,最好之前填表的所有資料都帶去最穩陣,我連結婚證和個仔的出世紙都帶去結果全部都用唔到。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 台灣浪漫的留言 於 2020-1-15 08:01 AM 發表

我都唔洗,但係做散工好似要。因為果日果個人係散工,佢個主任就搏命咁問佢記唔記得幾時做咩工啊,一定要詳細寫落張紙咁。幾年前d野都要寫翻落黎。

回覆 引用 TOP

引用:

Thx🙏🏽🙇🏻🙇🏻️ ...
即場主任會帶住你填唔會check你。佢會提醒入息及資產不能超額。填得上去既數要保留證明預防之後抽中再審查。去到銀行做按揭就必需有出糧紀錄喇

fifa game tag: kee290280
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]