• 瀏覽: 12,963
  • 回覆: 329
  • 追帖: 3
D人成日話成功需父幹,真係好笑。

留意到身邊好多人,失敗其實唔關父唔父幹事。
大部分係基因問題。

眼見好多又懶又廢既基因傳落下一代都係注定住公屋,或者荒廢人生。
隔左咁多代都係冇出息,點解唔諗下自己基因根本唔掂?唔單止係指智商基因,最重要係面對逆境、刻苦耐勞、鬥志既基因。

我留意到有私樓有事業果d人,就算破左產都好,佢地大部分下一代都係有目標有鬥志。就算唔繼承上一代既資產,掉佢地去任何一個地方,都起碼活得精彩,就算努力過最後真係達唔到目標都唔會怨天尤人。

而失敗既基因注定失敗。只係怨天怨地,永遠唔諗下係唔係自己本身既問題。
而成功既基因注定快樂。

(當然有少部分例外或者個別例子,以上係以大部分黎講)

熱賣及精選
高下立見

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我沒有說謊 於 2020-1-13 11:26 PM 發表

大部分係基因問題。

眼見好多又懶又廢既基因傳落下一代都係注定住公屋,或者荒廢人生。
隔左咁多代都係冇出息,點解唔諗下自己基因根本唔掂?唔單止係指智商基因,最重要係面對逆境、刻苦耐勞、鬥志既基因。

我留意到有私樓有事業果d人,就算破左產都好,佢地大部分下一代都係有目標有鬥志。就算唔繼承上一代既資產,掉佢地去任何一個地 ...
香港好多60-70年代出世的人,他們都是在公屋出世,自細在公屋長大,現在好多都已經買了樓的60-70後,他們都是一個公屋仔,如果以樓主的基因論,應該仍然住緊公屋喎,為何他們買到樓呢?

http://edwardchankk.blogspot.com/
引用:
原帖由 keyman98 於 2020-1-13 11:56 PM 發表

香港好多60-70年代出世的人,他們都是在公屋出世,自細在公屋長大,現在好多都已經買了樓的60-70後,他們都是一個公屋仔,如果以樓主的基因論,應該仍然住緊公屋喎,為何他們買到樓呢? ...
當年成個中國都窮,你當遊戲係果陣開始。
果個年代,敢搏敢偷渡黎香港果批已經有鬥志。

但黃金年代,遊戲開始,都仲係廢柴、一無是處。
明明肯努力就會有成果,但都依舊咁垃圾,怨天尤人。
到依家生左呢一代就一定係廢基因。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我沒有說謊 於 2020-1-13 11:26 PM 發表

大部分係基因問題。

我留意到有私樓有事業果d人,就算破左產都好,佢地大部分下一代都係有目標有鬥志。就算唔繼承上一代既資產,掉佢地去任何一個地 ...
個個月光族+哽老族… 點買?
只追求吃喝玩樂… 玩食訓!

你打開無線 J2 台睇睇先…
個個節目都係教緊… 消費!

電視廣告就死得人多…
清咭數… 貸款講咁易!
用黎旅遊飲食高消費…

咁邊有儲蓄去買同供…
需求已經出現咗斷層!

住屋問題當然係…
留俾香港政府喇!

非黑即白?

唔自己買私樓!
就要租住私樓?

全港百萬公屋…
已住過半人口!

屋只係要黎住…
只得業主擔心!

享受唔到生活…

回覆 引用 TOP

屋… 只係要黎住!
有床有廁所就夠…

其餘時間在外…
工作上班!
超時加班!
吃喝玩樂!
酒店早餐!
洒店午餐!
洒店茶點!
酒店晚餐!
酒店開房!
四處旅行!
洒吧網吧!
上興趣班!
學小手工!
睇演唱會!
唱歌跳舞!
煙花燈色!
睇戲唱K!
興祝節日!
興祝生日!
健身美容!
行街購物!
試飲試食!
新店新埸!
返學上堂!
大小派對!
日出日落!
沙灘慢步!
… etc

真正係家嘅時候…
其實不足五小時!
咁就花一生儲蓄…
真係好唔合邏輯!

其實公屋最合適…
宜家青年新一代!

千幾蚊租就攪掂…
有錢豪裝冇就算!

因為日日都出街…
有錢不如洗咗佢!

買樓供樓租私樓!
益人不如益自己!

香港生活,三公必勝!
(公屋,公務員,公援)

公屋…
交租二千幾,十年免審查!
議員又住得,pt.25又住得!

公務員…
小六嘅學歷,薪金都過萬!
福利都算好,公屋俾間你!

公援…
每當經濟好,雙糧當花紅!
每當經濟衰,雙糧道難關!

一切只怪自己… 當年傻仔!
好在宜家大學生… 夠醒目!

認清咗目標… 向三公出發!
就可支持到生活… 七件事!
吃喝玩樂… 玩食訓~

股樓政經… 你咪講笑!
有錢都不如用黎…
換電話,食好野,去旅行!

回覆 引用 TOP

香港有100萬間公營房屋,
已經有300-400萬住戶喇!

香港又有18萬名公務員,
又多60-70萬名公帑家庭!

公援/長生津…等等,
受助人又有成80-90萬人!

全港只有750萬人…
大部份人不用理樓價,
股市樓市政治經濟…
關鬼大部份港人咩事!

幸運地享受生活~
香港三公… 感恩:
公正,公平,公開!

回覆 引用 TOP

其實生活嘅定義,
完全唔係講"收入",
係計… 可自己花費!

20,000月薪咁去計,
公屋租金只佔 5%…
仲有大把錢可以洗!

如果租住私樓去計,
租金已經扣咗一半!
可以洗嘅錢唔多喇。

人地有19,000洗,
你就得10,000洗,
邊個生活質素高呢?

當年開飯都成問題,學費書簿市費都要籌謀。
社會物質豐盛左自然洗錢渠道多左,仲有時間行出嚟五大訴求。

回覆 引用 TOP

你有無說慌?

引用:

大部分係基因問題。

幫你加多一樣,天生失敗者有個共通點,就係中意黑色衫和帶口罩。有以上兩個特點既人,你哋唔洗點努力喇,因為你哋點努力都無用,你哋一定唔會係社會創造者,而係社會敗類,寄生蟲,永遠都屬於苛求社會的一群。

SOR我靠女養的

我係咸濕仔,最愛大包米。
後宮幾千批,成世畀女圍。

引用:
原帖由 BBQ3336333 於 2020-1-14 09:44 AM 發表

幫你加多一樣,天生失敗者有個共通點,就像中意黑色衫和帶口罩。有以上兩個特點既人,你哋唔洗點努力喇,因為你哋點努力都無用,你哋一定唔會係社會創造者,而係社會敗類,寄生蟲,永遠都屬於苛求社會的一群。 ...
創造:時代革命!
(新香港共產共和帝國~)

300幾個…區議員,
幾十個…尊貴立法會議員!
(帶領新香港民化大革命~)

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]