• 瀏覽: 25,429
  • 回覆: 98
  • 追帖: 4
新樓租咁低水?

新樓越租越平爭客。恒地(012)發展的香港仔面壁盤南津.迎岸,租金一浪低於一浪,月租繼失守一萬、九千元後,不足兩個月最新租金已見「八字頭」,有兩個開放式單位月租低見8,500元,不但平絕港島區入伙盤,甚至可能抵過租酒店。
消息指,南津.迎岸高層F室,實用面積194方呎,開放式間隔,原先叫租9,500元,由於屋苑仍有其他叫價相若的租盤競爭,業主但求盡求租出物業,不惜劈價一千元,以全包形式8,500元租出,呎租44元,代理形容相當於「屯門樓」租金水平。業主2018年4月以409萬元購入,租金回報率約2.5厘。區內代理稱,屋苑尚有約25至30個單位放租,單幢樓而言屬略多水平,佔單位總數142伙的近兩成。

https://hk.finance.appledaily.com/finance/realtime/article/20200113/60480971

熱賣及精選
港島樓 全身處女樓
全包都係租八千
個龍床盤咪要跌到五千

引用:
原帖由 gidle 於 2020-1-13 07:44 PM 發表

港島樓 全身處女樓
全包都係租八千
個龍床盤咪要跌到五千

回報率點樣計?

業主2018年4月以409萬元購入,租金回報率約2.5厘。

引用:
原帖由 edwwin 於 2020-1-13 07:49 PM 發表

回報率點樣計?

業主2018年4月以409萬元購入,租金回報率約2.5厘。
扣埋管理費同定存差不多,升值空間又無四五百呎既好

引用:
原帖由 CADCWW 於 2020-1-13 07:51 PM 發表

扣埋管理費同定存差不多,升值空間又無四五百呎既好
點樣計?

租金唔是業主話幾多就幾多咪,唔租去瞓網吧啦.
點解會平絕港島.

引用:
原帖由 edwwin 於 2020-1-13 07:52 PM 發表

點樣計?
新樓管理費一般三四蚊呎,依家銀行有D做到2.4%定存。至於升值潛力,新界東北發展區已收返D地開工,洪水橋元朗南亦會系尼一年內申請撥款開工,新土地供應keep住有。二零二零年可出售單位有一半系細單位,互相競爭之下較難升。

8500*12月/4,090,000=2.49%

引用:
原帖由 CADCWW 於 2020-1-13 07:59 PM 發表

新樓管理費一般三四蚊呎,依家銀行有D做到2.4%定存。至於升值潛力,新界東北發展區已收返D地開工,洪水橋元朗南亦會系尼一年內申請撥款開工,新土地供應keep住有。二零二零年可出售單位有一半系細單位,互相競爭之下較難升。 ...
2.5% 回報率點樣計出嚟?

引用:
原帖由 ducklhl 於 2020-1-13 08:02 PM 發表

8500*12月/4,090,000=2.49%
Thx you. 管理費唔計?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 edwwin 於 2020-1-13 08:03 PM 發表

2.5% 回報率點樣計出嚟?
2.5%吾糸我計架,應該系記者round  up左2.49%爲2.5%,我計系扣埋差餉地租管理費少於2.5%

我諗唔計, 同aa唔知幾$, 計左少多d, 如果買呢個單位, 做定期好過

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 shichendao 於 2020-1-13 07:57 PM 發表

租金唔是業主話幾多就幾多咪,唔租去瞓網吧啦.
點解會平絕港島.
你上D網站揾下港島開放式,細少少百二三呎但精裝修,租六七千都無人租,細單位競爭大。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 edwwin 於 2020-1-13 07:28 PM 發表

新樓租咁低水?

新樓越租越平爭客。恒地(012)發展的香港仔面壁盤南津.迎岸,租金一浪低於一浪,月租繼失守一萬、九千元後,不足兩個月最新租金已見「八字頭」,有兩個開放式單位月租低見8,500元,不但平絕港島區入伙盤,甚至可能抵過租酒店。
消息指,南津.迎岸高層F室,實用面積194方呎,開放式間隔,原先叫租9,500元,由於屋苑仍有其他叫價相若的租盤競爭,業主但求盡求租出物業,不惜劈價一千元,以全 ...
細成咁,點住?

又話要加租?呢個業主一定冇上香討,唔係點會咁正常?

YYY

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]