• 瀏覽: 2,330
  • 回覆: 19
  • 追帖: 3
話說小弟約兩年前硬住頭皮上左車,供左兩年一直都無太大問題。當時係零概念的情況下,周圍撲Offer,最後就按左比東X。
咁兩年的罰息期差唔多到了,就開始諗轉唔轉按好,最近都問過星XX,開出的Offer都比現時東X的差,想請教下各位師兄姐。

最後的還息率:P-3.1% = 2.15%
借貸額:4M
餘期:335月 (28年)

以我所知,轉按既得與失:

得:有轉贈  (1% - 1.5%)

失:息差
   律師費
   某D offer無ML

希望各位可教路!

熱賣及精選
引用:
原帖由 jcyli 於 2020-1-13 11:15 AM 發表

失:息差
   律師費
   某D offer無ML
無ML打死都唔轉.

原行續簽回贈少左但係唔駛煩,但係前題入息口要維持或者比之前低

引用:
原帖由 2015加25 於 2020-1-13 05:44 PM 發表

無ML打死都唔轉.
岩呀,每月都要幫補下  
或者借多啲都有着數

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 旅遊花園 於 2020-1-13 06:06 PM 發表

原行續簽回贈少左但係唔駛煩,但係前題入息口要維持或者比之前低
咁我係咪應該撩下東x果邊   續嘅話有無offer 

定應該點問法

引用:
原帖由 jcyli 於 2020-1-13 06:53 PM 發表

咁我係咪應該撩下東x果邊   續嘅話有無offer 

定應該點問法
了解完巿場offer先再問,正接問就得

回覆 引用 TOP

東X都唔留客嘅,我當年夠兩年問佢,話冇offer, 於是就轉去中X, 抵佢跌出恒指

引用:
原帖由 Orpanda 於 2020-1-13 09:31 PM 發表

東X都唔留客嘅,我當年夠兩年問佢,話冇offer, 於是就轉去中X, 抵佢跌出恒指
唔留客就走囉    又唔一定跟佢
而家係諗,回贈個額   係咪cover 晒支出有突

回覆 引用 TOP

我諗唔轉好過,因為未聽過轉按可keep原本較低的息率。

引用:
原帖由 JJJtai 於 2020-1-14 09:09 AM 發表

我諗唔轉好過,因為未聽過轉按可keep原本較低的息率。
轉一次都要準備架
我仲諗緊

但牌面計就有賺,回贈Cover到息差 (同如果有ML,實質只係比本金+過半息)

但詳細分析就等高手指點了

引用:
原帖由 jcyli 於 2020-1-14 10:27 發表

轉一次都要準備架
我仲諗緊

但牌面計就有賺,回贈Cover到息差 (同如果有ML,實質只係比本金+過半息)

未必計2年利息之差,因未必轉得番平息果喎。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jcyli 於 2020-1-14 10:27 發表

轉一次都要準備架
我仲諗緊

呢幾年,我收租樓前前後後玩左幾次轉按嫁啦。若果利息增加左就係要搏嫁啦,因為你唔會知2年後會否再加息,之後轉唔番平plan。若果你計息,要計全期利息增加風險。

師兄睇定d..新年度剛開始都未搶客.近排個hibor都跌返銀行可能會鬆少少.
你依家個plan又唔係差..等多一兩個月先啦..

引用:
原帖由 JJJtai 於 2020-1-14 05:59 PM 發表

呢幾年,我收租樓前前後後玩左幾次轉按嫁啦。若果利息增加左就係要搏嫁啦,因為你唔會知2年後會否再加息,之後轉唔番平plan。若果你計息,要計全期利息增加風險。 ...
明白!

即係轉嘅話,可能日黎再加息就會cover 晒回贈有突

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 2015加25 於 2020-1-14 06:39 PM 發表

師兄睇定d..新年度剛開始都未搶客.近排個hibor都跌返銀行可能會鬆少少.
你依家個plan又唔係差..等多一兩個月先啦..
我就唔急嘅   
始終3月先夠兩年,不過係想問定點打法  
仲洗唔洗周圍撲offer

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]