• 瀏覽: 38,718
  • 回覆: 176
  • 追帖: 42
引用:
原帖由 opclk99 於 2020-1-12 08:43 PM 發表

有人會話我低能,
我依d老野會看每股帳面淨值,
正數先感覺良好....
儍啦點會,我都有睇。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 opclk99 於 2020-1-12 08:43 PM 發表

有人會話我低能,
我依d老野會看每股帳面淨值,
正數先感覺良好....
認同 賬面淨值 好重要 3988 賬面值是 6個幾

換言之如果3988 假如不是破產倒閉的話,只是想撤離撤資離開香港交易所,要除牌。公司會跟據每股賬面淨值賠比股東。

所以有時看 賬面值 都是風險管理一種

回覆 引用 TOP

如果冇心理陰影既話,6823都可以考慮。呢隻野,乜鬼野社會運動都唔會影響到,社會運動唔通唔上網咩!

全世界印錢銀行業靠息差難搵食,內銀常有國家任務兼要俾稅同人仔匯率(近年會偏弱)、公用除非早期買落現價股息唔吸引、地產及房託在現今時勢難有增長近排升幅亦跑輸大市,係叫做現價較抵買,近年退休應買新經濟股加債券投資比例按自己風險,若以上必須作出選擇我會揀12,有公用、地產及收租股性質,派息穩定大股東亦較慷慨,現價亦不算貴。ps唔好買5仔當做退休收息股!

買2800啦

------------------------------------
免責聲明: 本人於香港討論區發表的所有文章,圖片、聲音、影片、超連結或其他,純屬吹水/九嗡, 絕不可以做為任何投資或買入賣出之參考。所有投資買賣須自行決定,自行負責。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kau16681668 於 2020-1-12 09:05 PM 發表

全世界印錢銀行業靠息差難搵食,內銀常有國家任務兼要俾稅同人仔匯率(近年會偏弱)、公用除非早期買落現價股息唔吸引、地產及房託在現今時勢難有增長近排升幅亦跑輸大市,係叫做現價較抵買,近年退休應買新經濟股加債券投資比例按自己風險,若以上必須作出選擇我會揀12,有公用、地產及收租股性質,派息穩定大股東亦較慷慨,現價亦不算貴。ps唔好買5仔當做退休收息股! ...
謝謝分析

回覆 引用 TOP

創業版

回覆 引用 TOP

我自己組合,12,1038,1883
12 有公用,地產,收租概念,而且假設紅股政策不變,其實連現金息每年隱藏十幾厘息,雖然要除淨,但長線睇就算股價橫行都有so, 至少持股數每6,7年自動翻倍

1038 基建+公用,主力投資法治國家,唔怕清算夠穩

1883,未來大灣區公用股,有5g 概念,數據中心,雲服務,大把增長點,息高仲連續6年加派息,而且主力澳門ctm, 一門獨大,唔似香港啲電訊股咁大競爭又唔怕政治問題

香港銀行

回覆 引用 TOP

分散投資好D,買3至4隻夠。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我們的加泰足球 於 2020-1-12 02:51 PM 發表

如果退休人士不想成日留意股市,及成日捕捉最好買入價,或經常做買賣的話。
大手買入一隻 食息股食到死個日。 大家會選咩版塊去買。

1. 內銀
2. 房託
3. 香港銀行
4. 香港公用
5. 香港地產收租股。
6. 其他

香港發生左社運後,個人感覺地產收租及 香港商場或酒店房託都不合適作退休收息之選了。 ...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 千億市值的雷蛇 於 2020-1-12 05:00 PM 發表

all in 1337 Razer is enough...
i only trust singapore people and singapore company
You are smart.  I am Singapore citizen but I buy China & HK stocks.

旅居新加坡的港人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 morstan 於 2020-1-12 09:26 PM 發表

我自己組合,12,1038,1883
12 有公用,地產,收租概念,而且假設紅股政策不變,其實連現金息每年隱藏十幾厘息,雖然要除淨,但長線睇就算股價橫行都有so, 至少持股數每6,7年自動翻倍

1038 基建+公用,主力投資法治國家,唔怕清算夠穩

1883,未來大灣區公用股,有5g 概念,數據中心,雲服務,大把增長點,息高仲連續6年加派息,而且主力澳門ctm, 一門獨大,唔似 ...
1883 我都好看好 因為澳門概念

回覆 引用 TOP

1689幫到你既需求

回覆 引用 TOP

只買一隻已經係投資大忌。分散投資減低風險最重要!!仲要係退休金

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]