• 瀏覽: 38,696
  • 回覆: 176
  • 追帖: 42
引用:
原帖由 我們的加泰足球 於 2020-1-12 05:59 PM 發表

6. 如果是石油股 得不得?
我見 中國石油化工 近三年派 9-10厘息
同埋隻 大陸公用 中國神華 煤炭

回覆 引用 TOP

All in 386 啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我們的加泰足球 於 2020-1-12 02:51 PM 發表

如果退休人士不想成日留意股市,及成日捕捉最好買入價,或經常做買賣的話。
大手買入一隻 食息股食到死個日。 大家會選咩版塊去買。

1. 內銀
2. 房託
3. 香港銀行
4. 香港公用
5. 香港地產收租股。
6. 其他

香港發生左社運後,個人感覺地產收租及 香港商場或酒店房託都不合適作退休收息之選了。 ...
why not分散全部,同分落5同market

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 千億市值的雷蛇 於 2020-1-12 05:00 PM 發表

all in 1337 Razer is enough...
i only trust singapore people and singapore company
死硬。

回覆 引用 TOP

目前持有3隻本地銀行股多年。

回覆 引用 TOP

退休人士應該買滙豐銀行

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我們的加泰足球 於 2020-1-12 04:21 PM 發表

其實個人覺得內銀四大行股息最吸引,而且佢最可愛之處每次高位都識得跌落低位,然後要上高位,來回好多次
香港銀行就不同 多數增長型。
但網上看,香港股民普遍 不太愛內銀,覺得中國誘明度不足夠,不資產不安全! ...
HSBC你覺得安全?
現價70~80% profit用左派息先有三元幾,
仲間唔中又爆單野賠幾多幾多,仲未脫歐...
內銀現價30% profit用左派息已有六厘,
吹支爆誘明度不足不安全二十年仲有over十億人you jump i jump,
你覺得點呢?

引用:
原帖由 opclk99 於 2020-1-12 06:42 PM 發表

HSBC你覺得安全?
現價70~80% profit用左派息先有三元幾,
仲間唔中又爆單野賠幾多幾多,仲未脫歐...
內銀現價30% profit用左派息已有六厘,
吹支爆誘明度不足不安全二十年仲有over十億人you jump i jump,
你覺得點呢? ...
有道理
其實我中國銀行都有重貨, 平均價買入價 3.2左右  收左好多年息

我覺得幾好, 不過成日聽身邊好多朋友 不信內銀, 覺得香港銀行比較優質 同安全

我都有3988和2388  3988 幾年前兩次無走到渣到現在

回覆 引用 TOP

分散

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我們的加泰足球 於 2020-1-12 07:00 PM 發表

有道理
其實我中國銀行都有重貨, 平均價買入價 3.2左右  收左好多年息

我覺得幾好, 不過成日聽身邊好多朋友 不信內銀, 覺得香港銀行比較優質 同安全 ...
我都考慮在成半年,
最終放棄HSBC,
重貨1988,再加其他內銀,
黎緊再有餘錢就入12,3988,386
最後可能入小小HSBC...
都係長揸....

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]