• 瀏覽: 3,286
  • 回覆: 40
  • 追帖: 3
新手求教, 買內地新樓如果想跟發展商直接交易同經AA買有什麼優點缺點?

熱賣及精選
今日自己去睇中一個盤,發展商職員話已經係實價唔會再減,係咪已經再冇AA既需要呢?

引用:
原帖由 thy1013 於 2020-1-11 11:26 PM 發表

今日自己去睇中一個盤,發展商職員話已經係實價唔會再減,係咪已經再冇AA既需要呢?
之前討論區有人分享過自已去睇平D,可能唔同樓盤有分别

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 thy1013 於 2020-1-11 11:21 PM 發表

新手求教, 買內地新樓如果想跟發展商直接交易同經AA買有什麼優點缺點?
聽聞有d AA有內部價 平d 我都想問。。 因為想2020買套珠海樓

回覆 引用 TOP

後續手續辦理同樓盤溝通都係找AA如果自己去到樓盤買嘅後續太麻煩,我有朋友自己去買嘅,然之後經常跑來跑去,搵唔到對接嘅人

回覆 引用 TOP

自己上去睇就預左以後咩都自己跟,好似我咁,買樓花呢兩年幾,全部要自己辦,就黎收樓,幸好之後買二手樓識左個良心中介,佢會幫我一齊收樓,雖然我五系經佢買

引用:
原帖由 idaleungwm 於 2020-1-12 10:48 AM 發表

自己上去睇就預左以後咩都自己跟,好似我咁,買樓花呢兩年幾,全部要自己辦,就黎收樓,幸好之後買二手樓識左個良心中介,佢會幫我一齊收樓,雖然我五系經佢買 ...
師姐,我睇中翠亨錦海灣城有個二手單位,滿5。同時都有睇山海郡,相對稍貴,雅x內園管理方面的確較好,就唔知敏x樓質素會唔會好差

引用:
原帖由 freefun 於 2020-1-12 11:36 PM 發表

師姐,我睇中翠亨錦海灣城有個二手單位,滿5。同時都有睇山海郡,相對稍貴,雅x內園管理方面的確較好,就唔知敏x樓質素會唔會好差
兩者相比海灣城負評維權事件多D,雅居樂始終是中山地頭蟲,有保證D

回覆 引用 TOP

香港可以,因為之後d手續律師跟
但大陸買樓之後好多手續要AA跟

回覆 引用 TOP

聽講其實好多嘢都要業主親身處理,所以開發商員工抑或 AA 其實分別不大。不過老實說,人說人殊。

回覆 引用 TOP

聽說香港跟團上去買大陸樓價錢會貴很多, 陰陽價單

引用:
原帖由 robotanyan 於 2020-1-13 01:35 PM 發表

聽說香港跟團上去買大陸樓價錢會貴很多, 陰陽價單
其實國內賣樓唔似香港, 所以冇可能知道其他單位的定價, 總之自己認為買得過就算

回覆 引用 TOP

现在太多人想通过介绍港人到内地买房赚介绍费!大家一定要找对中介才能安枕无忧!

有AA車出車入一定唔會自己睇啦…
另一方面若有心買,自問好清楚流程、樓盤底價及有時間自己處理晒日後手續,都可以自己搞掂。
我會傾向搵AA帶,又可以透過傾計多了解情況,甚至識多個朋友

引用:
原帖由 dcbowling 於 2020-1-13 03:31 PM 發表

有AA車出車入一定唔會自己睇啦…
另一方面若有心買,自問好清楚流程、樓盤底價及有時間自己處理晒日後手續,都可以自己搞掂。
我會傾向搵AA帶,又可以透過傾計多了解情況,甚至識多個朋友 ...
我都係經國內aa買的, 因為對中山一d認識都冇, 佢地俾到好多資訊我

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]