• 瀏覽: 10,138
  • 回覆: 71
一定係去晒買私樓,除非唔係

今期居屋共推售6個屋苑,包括何文田冠德苑、長沙灣凱德苑、荃灣尚文苑、將軍澳雍明苑、馬鞍山錦暉苑,以及沙田旭禾苑。從12月9日起揀樓,至今剛好一個月,並售出1611伙,僅佔總單位數量約三成,而甩底率則達28.9%。翻查資料,上期居屋共推售4431伙單位,揀樓期首一個月共售出近一半單位,甩底率僅24.3%,今期銷售情況明顯較差。

https://www.hk01.com/社會新聞/419270/居屋2019-揀樓一個月僅售出三成單位-甩底率28-9-高於上期

熱賣及精選
資助你都唔買,又話剛需好強

回覆 引用 TOP

所以對咁功利市民,連少少風險都唔肯承擔既人,政府係冇責任幫佢地上車,公屋都唔好起,由他去買貴樓,捱貴租。

引用:
原帖由 LuckyManManMan 於 2020-1-10 08:43 PM 發表

今期居屋共推售6個屋苑,包括何文田冠德苑、長沙灣凱德苑、荃灣尚文苑、將軍澳雍明苑、馬鞍山錦暉苑,以及沙田旭禾苑。從12月9日起揀樓,至今剛好一個月,並售出1611伙,僅佔總單位數量約三成,而甩底率則達28.9%。翻查資料,上期居屋共推售4431伙單位,揀樓期首一個月共售出近一半單位,甩底率僅24.3%,今期銷售情況明顯較差。

htt ...
夠數上會買千萬私樓,又點會買居屋。

引用:
原帖由 LuckyManManMan 於 2020-1-10 08:43 PM 發表

htt ...
綠表根本唔應該買。留返比白表啦

回覆 引用 TOP

到時升反唔好怨
呢班人思想真係....
又話幾甘需要樓住

都唔知幾多人想抽到

政府起居屋
結果無人買

引用:
原帖由 跳窗 於 2020-1-10 22:06 發表

夠數上會買千萬私樓,又點會買居屋。
而家有機會買又放棄
當初申請時又話好難抽
呢d人咩心態

引用:
原帖由 LuckyManManMan 於 10/1/2020 23:22 發表

而家有機會買又放棄
當初申請時又話好難抽
呢d人咩心態
羊群心態。

回覆 引用 TOP

樓價回升唔好揼春

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Littletiger2016 於 2020-1-10 21:20 發表

所以對咁功利市民,連少少風險都唔肯承擔既人,政府係冇責任幫佢地上車,公屋都唔好起,由他去買貴樓,捱貴租。
99%包贏嘅局面都唔要
唔賺錢都賺住
人生已經屎都⋯要成為受幫助的一群
仲要送到都唔要

原來人窮人廢真係有原因,乜都怕承擔

默默的關懷與祝福別人,那是一種無形的布施
無需求,應該暫停或減漫建資助房屋啦!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LuckyManManMan 於 2020-1-10 11:22 PM 發表

而家有機會買又放棄
當初申請時又話好難抽
呢d人咩心態
係政府改變按揭規則,搞到本來買唔起私樓的一大班首置客從燃希望。有得揀都唔選擇居屋啦!

回覆 引用 TOP

唔要俾我買🥺

回覆 引用 TOP

應該設立排過冇得再排

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]