• 瀏覽: 15,874
  • 回覆: 53
  • 追帖: 5
引用:
原帖由 dgxhq 於 2020-1-10 09:51 PM 發表

如果係2.5即係貴過現在0.35一年,兩年貴0.7。但回贈有1%,咁你既賺0.3%了,還沒有考慮因本金減少而減少支付的利息。
如果再過1年個rate再加,轉唔返平,0.3-0.35,開始蝕

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dgxhq 於 2020-1-10 09:51 PM 發表

如果係2.5即係貴過現在0.35一年,兩年貴0.7。但回贈有1%,咁你既賺0.3%了,還沒有考慮因本金減少而減少支付的利息。
如果兩年後 利率再升, 我咪輸多 贏少囉⋯⋯ 又話兩年內 利率H跌, 我可能只是1.85% , 但轉了要 2.5%,咁我又係輸, 不過輸得冇咁金, 如果兩年後要 3釐, 供20年就輸唔少啦⋯⋯

機率點博得過? 律師費你都未計添⋯⋯

回覆 引用 TOP

港元幾時可以跟日圓負利率,日本仔買樓真幸福。

回覆 引用 TOP

明明hibor話跌個喎

引用:

要計埋律師費。如銀碼細過五球。為個幾千銀都系唔郁好過。

Someone is sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago.  

If you don't find a way to make money while you sleep, you will work until you die.   

Never test the depth of river with both the feet.  - Warren Buffett
引用:
原帖由 你假誠 於 2020-1-11 02:31 AM 發表

要計埋律師費。如銀碼細過五球。為個幾千銀都系唔郁好過。
係啦...目前搬啲做開ML嘅錢去第間銀行做定期.(3個月3個月咁續期…師兄們一定覺得我好冇大志……)

讓情人離不開您..最好的方法..寵壞情人..
引用:
原帖由 shubyc 於 2020-1-11 02:47 AM 發表

係啦...目前搬啲做開ML嘅錢去第間銀行做定期.(3個月3個月咁續期…師兄們一定覺得我好冇大志……)
點會。我都放左些錢系ml account

呢個時勢要懂得守。唔好all in 去投資。

Someone is sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago.  

If you don't find a way to make money while you sleep, you will work until you die.   

Never test the depth of river with both the feet.  - Warren Buffett
引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-1-10 08:55 PM 發表

我e家 封頂2.15% , 應該唔會轉住, 我好少投資,只會花錢,諗住豪華遊輪一下。
祝你好運,豪華遊輪可能送你一個鐵除仔,比你番屋企慢慢踏春袋!

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-1-10 12:09 PM 發表

新做按揭也是一樣嗎? 各位ching知唔知邊間會平D? 
呢個時細仲敢借比你已執到

引用:
原帖由 kwok-k-lau 於 2020-1-11 03:25 AM 發表

祝你好運,豪華遊輪可能送你一個鐵除仔,比你番屋企慢慢踏春袋!
好酸😂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-1-10 12:09 PM 發表

新做按揭也是一樣嗎? 各位ching知唔知邊間會平D? 
我交通銀行11月做有p-3% 回1.5% 鎖3年。

乜鬼優惠都無。我apply左獅子銀行

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kwma 於 2020-1-11 10:44 AM 發表

呢個時細仲敢借比你已執到
乜好難?

回覆 引用 TOP

而家Cap位太高

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 二次大戰5555 於 2020-1-11 11:04 AM 發表

我交通銀行11月做有p-3% 回1.5% 鎖3年。
師兄,有冇話封頂位幾多?

讓情人離不開您..最好的方法..寵壞情人..
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]