• 瀏覽: 2,424
  • 回覆: 30
  • 追帖: 1
小弟33歲一家三口住緊宿舍,政府工仲有point跳(最少跳多7年),用入$39000,有一層樓放租俾老友扣埋管理費實收$9000/月,按揭供緊$19200/月(含加按)。啱啱落咗訂買咗橫琴細單位月供$7500,即係嚟緊要供$17700/月。
每個月家用要俾$7200,養車$3600,保險雜費$3400,每個月得番$7000開飯,真係好辛苦。。。。
究竟我有冇做錯到?

熱賣及精選
仲有point跳,咁越供應該越輕鬆
橫琴樓你應該係當投資,如果買中了升起來⋯⋯
呢啲唔係奴,係先苦後甜

果啲謹謹過壓力測試,借到盡先剛剛好夠買入一間得百多尺,似酒店房多過個住宅單位的,果班就真係樓奴了

暫時唔養車住啦!

引用:
原帖由 BridgetW 於 2020-1-10 12:36 AM 發表

小弟33歲一家三口住緊宿舍,政府工仲有point跳(最少跳多7年),用入$39000,有一層樓放租俾老友扣埋管理費實收$9000/月,按揭供緊$19200/月(含加按)。啱啱落咗訂買咗橫琴細單位月供$7500,即係嚟緊要供$17700/月。
每個月家用要俾$7200,養車$3600,保險雜費$3400,每個月得番$7000開飯,真係好辛苦。。。。
究竟我有冇做錯到? ...
初步無錯
但要睇返地點
如荃灣西就無問題

回覆 引用 TOP

你冇錢,買唔買樓都係奴黎嫁啦。
你有錢,買唔買樓都唔洗做奴啦。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 野狐狸 於 2020-1-10 12:46 AM 發表

仲有point跳,咁越供應該越輕鬆
橫琴樓你應該係當投資,如果買中了升起來⋯⋯
呢啲唔係奴,係先苦後甜

果啲謹謹過壓力測試,借到盡先剛剛好夠買入一間得百多尺,似酒店房多過個住宅單位的,果班就真係樓奴了 ...
第一次買樓又係搞到每個月好緊架

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2020-1-10 01:00 AM 發表

暫時唔養車住啦!
唯一喜好

你錯在買得太少

N年後會後悔

引用:
原帖由 BridgetW 於 2020-1-10 12:36 AM 發表

不應該

20代の夢は君を輝かせるけど、30代の夢はくすますだけや
引用:

一個月家用只係$7,200咁平? 小朋友不用讀書及學興趣班? 不用比雙方父母家用?

如是,很羨慕! 身邊朋友一個月都要洗萬多元到小朋友身上(學費,車費及興趣班) ,雙方家長一邊7千

绝對不應該

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ballking13 於 2020-1-10 01:00 PM 發表

你錯在買得太少

N年後會後悔
我2011年買第一層嗰陣真係做錯,應該買兩層

回覆 引用 TOP

咩唔應該?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 懷舊壽包 於 2020-1-10 03:05 PM 發表

一個月家用只係$7,200咁平? 小朋友不用讀書及學興趣班? 不用比雙方父母家用?

如是,很羨慕! 身邊朋友一個月都要洗萬多元到小朋友身上(學費,車費及興趣班) ,雙方家長一邊7千 ...
家用即係畀雙方父母 小朋友開支主要由太太負責

香港樓市衹會升
香港人都係自私
冇樓永遠做地底泥
你有下一代真係要炒樓
唔炒樓邊有錢移民
下一代係香港只會等死
快買

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]