• 瀏覽: 8,801
  • 回覆: 37
  • 追帖: 4
對IT行業有興趣既,都可以問😁

IT,你賣什麼,hardware, network,定software, or multimedia?

引用:
原帖由 清晨Cute水樽 於 2020-1-15 01:01 AM 發表
IT,你賣什麼,hardware, network,定software, or multimedia?
我公司寫apps的

明白了,你門會用什麼渠道找到商業客戶, 相信你會有web site,可能會在google落下廣告,還用什麼方法找到客?

引用:
原帖由 清晨Cute水樽 於 2020-1-16 12:25 PM 發表
明白了,你門會用什麼渠道找到商業客戶, 相信你會有web site,可能會在google落下廣告,還用什麼方法找到客?
我地基本上都係referal,同埋由sales行街搵客

你地寫Apps,做開那一個行業的Apps?

引用:
原帖由 清晨Cute水樽 於 2020-1-16 09:35 PM 發表
你地寫Apps,做開那一個行業的Apps?
真係咩行業都有,零售,餐廳,旅遊,創業既都有

I see,你幾多歲開始創業,打工收入好穩定,但創業就未必一定賺,再有多一次從新選擇,你會打工定創業?創業後會對現金流有一定要求,你會選擇買樓先定創業先?Thanks

Developer係邊道請??香港應該好貴同質素馬馬

引用:
原帖由 清晨Cute水樽 於 2020-1-17 11:03 PM 發表
I see,你幾多歲開始創業,打工收入好穩定,但創業就未必一定賺,再有多一次從新選擇,你會打工定創業?創業後會對現金流有一定要求,你會選擇買樓先定創業先?Thanks ...
我地大學Year 3就開始創業喇,當然打工相對創業係穩定得多,我本身屋企唔係好富裕,所以一開始我係有份正職既,自己公司係當秘撈咁做,係E個時間,有好既partner互相努力就好重要喇。

至於買樓既野,你可以當個勵志既故仔咁聽下,我係Year 1既時候死慳死抵左20萬,入面包含左我19年既利是錢,暑期工,intern再加埋股票賺既錢,我就去左深圳買左我人生第一層樓,跟住Year 4既時候按左深圳層樓,又係中山買左層樓仔,岩岩真係2個月前首置,俾左一成首期買埋香港,得出既結論係,創業同置業其實可以分開2條路行,買樓某程度上係一個投資工具,當然我都係好彩既

引用:
原帖由 himax 於 2020-2-7 12:08 AM 發表
Developer係邊道請??香港應該好貴同質素馬馬
岩呀,香港一個fresh grad既programmer都要叫到萬五,六,所以我地係大陸有個分公司揼hard code同UI design,香港剩係做PJ management,sales同埋BA

引用:
原帖由 何必買股 於 2020-2-7 12:31 AM 發表

岩呀,香港一個fresh grad既programmer都要叫到萬五,六,所以我地係大陸有個分公司揼hard code同UI design,香港剩係做PJ management,sales同埋BA
你好叻仔
我一直覺得呢個生意模式唔易scale out.

引用:
原帖由 himax 於 2020-2-7 11:23 AM 發表

你好叻仔
我一直覺得呢個生意模式唔易scale out.
因緣際會喇,你要係大陸有一個好信得過既pj man先得,始終分開2個點,下下要催進度又好辛苦既。由其係香港做IT公司好困難,人工高,租金高,難搵客,客又奄尖,香港政府唯一做到既好事真係推左科技劵,有時真係有諗過直接做哂online Marketing算

而家IT創業應該向邊個AREA 去好? 

引用:
原帖由 tailikhk 於 2020-2-7 12:11 PM 發表
而家IT創業應該向邊個AREA 去好? 
如果有技術既,研發真正既科技,搵funding投資先會有機會真正地發達。

如果你對IT零認識,就算你有條所謂絕世好橋,去搵我地ED IT公司寫apps推出市面,如果冇條水喉射住做promotion,一係就根本冇人down,一係就有少少成績既時候就俾人抄左再鋪天蓋地宣傳強勢推出,姐係好似lalamove咁,所以如果想憑隻apps發達既,一定要keep住搵funding,如果唔係遲早沉

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]