• 瀏覽: 4,928
  • 回覆: 20
  • 追帖: 4
想問問開一人公司有甚麼流程? 是否要為自己開一個MPF acct? 另外, 報稅是報利得稅?

引用:
原帖由 a6879232000 於 2020-1-3 11:14 PM 發表

想問問開一人公司有甚麼流程? 是否要為自己開一個MPF acct? 另外, 報稅是報利得稅?
有限公司?

回覆 引用 TOP

不是, 是無限公司, 獨資企業

回覆 引用 TOP

首次開公司,搵會計妹,1蚊搞掂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 a6879232000 於 2020-1-3 11:14 PM 發表

去灣仔填份無限公司表格就得,開吾開mpf隨你。報稅好似係叫利得稅,你吾明報嘅時候可以打去問下,好快有人接聽。

引用:
原帖由 半空消失的甩頭 於 2020-1-14 02:49 PM 發表

去灣仔填份無限公司表格就得,開吾開mpf隨你。報稅好似係叫利得稅,你吾明報嘅時候可以打去問下,好快有人接聽。
唔開MPF都得? 自僱人士唔係要開咩?

引用:
原帖由 a6879232000 於 2020-1-14 10:52 PM 發表

唔開MPF都得? 自僱人士唔係要開咩?
好似沒規定喎,我頭個兩年我都沒開,供幾多自己定,後來自己搵人整,沒人理你架

引用:
原帖由 半空消失的甩頭 於 2020-1-15 12:07 AM 發表

好似沒規定喎,我頭個兩年我都沒開,供幾多自己定,後來自己搵人整,沒人理你架
咁開公司戶口係咪一定要公司地址? 另外, 報支出時話要有單, 咁去超市買野食d單算唔算係公司嘅支出? 因為我係做翻譯, 寫稿果d, 諗唔到有咩支出

引用:
原帖由 a6879232000 於 2020-1-15 11:11 PM 發表

咁開公司戶口係咪一定要公司地址? 另外, 報支出時話要有單, 咁去超市買野食d單算唔算係公司嘅支出? 因為我係做翻譯, 寫稿果d, 諗唔到有咩支出
邊啲係單你自己話事,沒人著緊你點計,開公司戶口係要公司地址,開公司戶口先最煩。

引用:
原帖由 半空消失的甩頭 於 2020-1-15 11:16 PM 發表

邊啲係單你自己話事,沒人著緊你點計,開公司戶口係要公司地址,開公司戶口先最煩。
係咪好難開到呀?

引用:
原帖由 a6879232000 於 2020-1-16 11:19 PM 發表

係咪好難開到呀?
我喺中銀開,真係幾難開,又要計畫書,匯豐恆生都要約時間會面開,你可以搵下啲細行,富邦吧,我喺中銀申請look卡機申請吾到,去富邦就得,我唸富邦易好多。

引用:
原帖由 半空消失的甩頭 於 2020-1-16 11:26 PM 發表

我喺中銀開,真係幾難開,又要計畫書,匯豐恆生都要約時間會面開,你可以搵下啲細行,富邦吧,我喺中銀申請look卡機申請吾到,去富邦就得,我唸富邦易好多。 ...
咁中銀話唔比你開, 有無講原因先

引用:
原帖由 a6879232000 於 2020-1-17 10:38 PM 發表

咁中銀話唔比你開, 有無講原因先
要觀察半年生意額,再考慮批吾批卡機。又吾係吾使錢,又要年費,又要每單費用,又要等半年,所以我搵左富邦,一申請就得,非常快,所以我話你可以搵下啲細行,吾使咁煩

引用:
原帖由 半空消失的甩頭 於 2020-1-17 11:45 PM 發表

要觀察半年生意額,再考慮批吾批卡機。又吾係吾使錢,又要年費,又要每單費用,又要等半年,所以我搵左富邦,一申請就得,非常快,所以我話你可以搵下啲細行,吾使咁煩 ...
哦, 原來係開卡機, 咁我其實係諗住開個企業戶口啫, 唔使開公司卡, 應該無咁難掛?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]