• 瀏覽: 10,112
  • 回覆: 95
  • 追帖: 10
想分享一下我買樓心路歷程。

香港嘅環境唔睇好,打算揾定個後路退休可以返大陸自住,傾向盡量大嘅單位,10月開始考察中山珠海睇左十幾個樓盤,中山東區,火炬開發區,南朗鎮,珠海十字門,唐家灣,金灣,斗門。坦洲、發展商 時代,遠洋,萬科,華發,保利,世榮融創,奧園

我個人係比較有要求,對一般大型屋邨盤無乜feel,但大陸好大部分都係參考香港咁起所以好難揾到心頭好,本來考慮別墅但太貴同起得太密唔值500萬以上嘅價。結果有三個盤幾鐘意,火炬區嘅遠洋新天地 @21000,斗門嘅時代水岸 @16500, 斗門 建發璽園 @21000. 首先排除左中山,新天地個盤係好靚,連後樓梯都鋪埋靚磚,採光度好對泳池好悠閒,但返香港比較遠而且唔太方便,都係揾珠海好。其次時代水岸好鐘意個江景,係海邊望對面尖峰山公園打落仲有尖峰山大橋夜晚打嗮燈好靚,可惜有兩個大缺點,對正西睇樓已經覺得好熱同曬,實用非常低,145坪個廚房細到好似89坪咁,得三房,個地用料應該可以起豪宅時代無咁做(可能因為地段無貴客)大堂裝修非常普通lift係齋鐵皮內籠,最後忍痛排除左,但念念不忘,可惜可惜。

本來十字門個華發係好好,望對面橫琴金融島新區靚仔而且前景保值,配套高級,可惜@35000超乎我預算,最後選擇建發璽園120坪,拒有幾個賣點特別吸引我,睇完一次一路有去睇其他,但返香港後凈係對建發念念不忘:

1. 蘇式園林非常雅緻,據講用左一個億打做,低密度一半棟數只有10層高
2. 大門中式設計好正,湖心路上肯定係個吸睛地標,香港真係無咁嘅feel嘅盤
3. 實用率非常高95%,120坪開到4房,時代水岸145坪開得三房,係個聽大d,廚房都好細。
4. 一梯一戶設計,珠海中山都未見過,幾有feel,我住開香港一梯兩戶已經覺得特別正
5. 最重要係個特大廚房,我喜歡煮嘢食仲做麵包,一直以為大陸樓廚房一定有得選擇可以揾大d嘅,但原來大陸樓主流全部cut細廚房面積俾個聽,檯面根本放唔到乜嘢,睇到169坪都無大廚房,只有建發個積特別先唔咁做,呢個係我決定買拒最大原因,可遇不可求

缺點:
1. 價錢略貴 - 無辦法,發展商投地都13000坪
2. 靠近湖心路可能比較吵,我買嗰棟係內園再選擇低層希望比較靜

睇下呢度有無人同路可以將來做個朋友鄰居有機會hang out下

---- 引刀成一快 ----
熱賣及精選
引用:
原帖由 grandetech2 於 2019-12-17 07:17 PM 發表

香港嘅環境唔睇好,打算揾定個後路退休可以返大陸自住,傾向盡量大嘅單位,10月開始考察中山珠海睇左十幾個樓盤,中山東區,火炬開發區,南朗鎮,珠海十字門,唐家灣,金灣,斗門。坦洲、發展商 時代,遠洋,萬科,華發,保利,世榮融創,奧園

我個人係比較有要求,對一般大型屋邨盤無乜feel,但大陸好大部分都係參考香港咁起所以好難揾到心頭好,本來考慮別墅但 ...
我也考虑這盤,你何时买的?是透过香港AA还是内地AA?有拆扣吗?何時收楼?
另外,此發展商早前拖欠工人工資,我怕他走路,变成爤尾楼,有小小怕。

引用:
原帖由 longlygiant 於 2019-12-17 11:26 PM 發表

我也考虑這盤,你何时买的?是透过香港AA还是内地AA?有拆扣吗?何時收楼?
另外,此發展商早前拖欠工人工資,我怕他走路,变成爤尾楼,有小小怕。 ...
據講係有個工人玩嘢誣告建發,已經報警處理拉左人,以建發個規模我又唔擔心。拒係湖心路同香洲黎緊仲有盤開,第一個珠海project會做得好好睇睇,睇番建發全國其他盤都係中式高檔設計,廣州個仲靚

我11月底買無做樓按,其實個個盤都有折扣,講價俾多1%我,個內地AA另外再特別俾左d著數我同我朋友就簽左。

書面交樓時間2021 9月,有早無遲,如果遲要罰拒錢的。7棟最靚但開賣一個月已經所餘無幾,個銷售同我講明年2月左右8棟開賣應該23000-24000

引用:
原帖由 grandetech2 於 2019-12-18 12:44 AM 發表

據講係有個工人玩嘢誣告建發,已經報警處理拉左人,以建發個規模我又唔擔心。拒係湖心路同香洲黎緊仲有盤開,第一個珠海project會做得好好睇睇,睇番建發全國其他盤都係中式高檔設計,廣州個仲靚

我11月底買無做樓按,其實個個盤都有折扣,講價俾多1%我,個內地AA另外再特別俾左d著數我同我朋友就簽左。

書面交樓時間2021 9月,有早無遲,如果遲要罰拒錢的。7棟最靚但開賣一個月已經所 ...
谢谢你的分享。非常讚同你的觀點,你買此楼是非常明智及精明的决定。我稍后有時間會分享我買楼的觀點。

這個樓盤我都睇過,係咁多樓盤中實用面積最高的一個,低密度住宅,只是樓價比較貴

引用:
原帖由 grandetech2 於 2019-12-17 07:17 PM 發表

我個人係比較有要求,對一般大型屋邨盤無乜feel,但大陸好大部分都係參考香港咁起所以好難揾到心頭好,本來考慮別墅但 ...
我跟樓主一樣睇過金灣,斗門大約六,七個樓盤左右,最鍾意就係建發呢個盤,入到去樓盤面,整個人覺得好舒服好放鬆,我跟太太都非常鍾意,我倆唔想再住三,四十層嘅大厦,在香港已經住夠,唯一考慮嘅係比較靠近馬路,但最後都決定買了,作為退休之用,將來大家就係隔離鄰舍啦

引用:
原帖由 giggs111 於 2019-12-18 01:45 PM 發表

我跟樓主一樣睇過金灣,斗門大約六,七個樓盤左右,最鍾意就係建發呢個盤,入到去樓盤面,整個人覺得好舒服好放鬆,我跟太太都非常鍾意,我倆唔想再住三,四十層嘅大厦,在香港已經住夠,唯一考慮嘅係比較靠近馬路,但最後都決定買了,作為退休之用,將來大家就係隔離鄰舍啦 ...
我有意買這楼盘,你是透过香港代理还是內地?有折扣吗?

引用:
原帖由 longlygiant 於 2019-12-18 03:33 PM 發表

我係透過內地代理揸車帶我睇樓,睇中咗呢個樓盤,我問發展商代理多唔多香港人買呢個樓盤,佢話唔少香港人買

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 longlygiant 於 2019-12-18 03:33 PM 發表

有折頭,full pay一種折,按揭又另一種折頭

建發璽園內園和單位質量都吸引到我考慮
你對湖心路地段有什麼想法?
似乎斗門周邊商圈尚未成熟, 湖心路好像只有一個家和廣場叫大一點
其實上我更喜歡金灣地段, 但是價格相應有點高

樓主試過自己從香港走到湖心路用什麼方法和大約花多少時間?

引用:
原帖由 giggs111 於 2019-12-18 03:45 PM 發表

有折頭,full pay一種折,按揭又另一種折頭
師元,谢谢你的訊息,full pay 要多久內完成手續?一個月內?另外,折扣多少?谢谢你!

引用:

我月底會去建發付尾款,有兩個朋友有興趣一起去,有興趣pm我一起去,建發派車口岸接送,唔洗揾經紀(除非你想)去到直接揾我個銷售攞折扣得啦,聽講做緊d特價單位

引用:
原帖由 giggs111 於 2019-12-18 01:45 PM 發表

我跟樓主一樣睇過金灣,斗門大約六,七個樓盤左右,最鍾意就係建發呢個盤,入到去樓盤面,整個人覺得好舒服好放鬆,我跟太太都非常鍾意,我倆唔想再住三,四十層嘅大厦,在香港已經住夠,唯一考慮嘅係比較靠近馬路,但最後都決定買了,作為退休之用,將來大家就係隔離鄰舍啦 ...
你好啊,你買左邊個單位?我7棟02單元,呢棟對正個中式石林,未開7棟我已經留左誠意金

遲d開個group多多分享聯繫下,上去大家有個照應,人生路不熟

引用:
原帖由 longlygiant 於 2019-12-18 05:39 PM 發表

師元,谢谢你的訊息,full pay 要多久內完成手續?一個月內?另外,折扣多少?谢谢你!
我full pay一個月內完成,7日內付30%,折扣pm左你,咁公開唔知道適合否。
仲送左個小米55"電視俾我,唔洗lucky draw

引用:
原帖由 grandetech2 於 2019-12-18 05:57 PM 發表

你好啊,你買左邊個單位?我7棟02單元,呢棟對正個中式石林,未開7棟我已經留左誠意金

遲d開個group多多分享聯繫下,上去大家有個照應,人生路不熟 ...
我買咗1棟2單元,90平,將來多多關照

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]