• 瀏覽: 25,464
  • 回覆: 192
引用:
原帖由 Abcjpg 於 2019-12-17 05:49 AM 發表

可能要等多廿年先有鉄道
呢度唔想有地鐵

熱賣及精選
如果唔介意就一定龍珠島

引用:
原帖由 最緊要有米 於 2019-12-16 09:41 PM 發表

底線係香港境內,
因為下下要過關超煩
我見到有網友推介澄碧村。

引用:
原帖由 bhotspur 於 2019-12-16 09:41 PM 發表

次次見到呢D深井post, 作為深井人,我都忍不住要覆,因為其實交通真的不是很差。
首先佢有架234A及234B, 10分鐘一班,15-20分鐘到荃灣站,20-25分鐘到荃灣西。
另外有架962B, 30分鐘出到中環,架車總站在銅鑼灣。
仲有一架52X出旺角
利申:住左浪翠5年多,樓價升左6成!最重要是個環境優美,令人心境平靜!我自己就很滿意! ...
講得好,我都覺外區人對深井有好大誤解(可能因為個名改得差)我自己就住左2年,樓價升左接近3成,岩岩做左轉按(本身借8成,轉按後變6成仲有少少錢套到現)。

交通方面,我返北角,落樓計1個鐘3個字就返到公司。我老婆仲正,樓下有村巴半個鐘直到佐敦。

去荃灣同青衣站都係3個字,962b出中環半個鐘,52x出美孚4個字,等等等等~

認同樓主所講,唔係想神化深井,只係睇唔過眼次次呢d post都有d根本無了解過深井既人盲反,鬼唔知住灣仔好咩,但上車來講揀深井,性價比絕對係高

引用:
原帖由 最緊要有米 於 2019-12-16 10:52 PM 發表

退休就澳紐美加喇
退休有錢更係瑞士,法國南部啦!

引用:
原帖由 boc3988 於 2019-12-17 12:27 AM 發表

大潭浪琴園都交通唔方便,點解又賣咁貴?
深井同港島南區有冇得比??
深井浪翠園當年係新
完全因為卡屎問題,南區系傳統豪宅區,俾人自high感覺

大潭系港島郊區
深井系真正郊區

呢個討論無咩義意,現實係唔係你想住邊係你可以住邊,原因係🤑,香港鬼唔知南區向海大單邊house好住咩,,
退休更係瑞士係日內瓦湖邊同山區買二間House,冬天住湖邊夏天住區咩,得閒揸架開逢車去法國南波爾多布根地試下酒食下野咩,
無人想住康港面壁樓,又近大馬路,又嘈空氣又差,又多低劣人口嘅康港!

引用:
原帖由 楊留 於 2019-12-17 12:04 AM 發表

買深井不如買珠海,完
梗係買橫琴深井站啦!5萬一方萬象世界。

引用:
原帖由 哪singh 於 2019-12-17 08:38 AM 發表

如果唔介意就一定龍珠島
有潛艇丶有艦長,交通冇問題

交通其實問題真係唔大.. 已經有app可以知幾時有車.
另外好多人一聽屯門公路就話每朝早晚都一定有車炒一定係塞車,返工放工又一定係塞,其實深井一出/入已經係屯門公路尾/頭,果邊又好少炒車塞車,平時又好快可以出荃灣,青衣,旺角,尖沙咀同中環.
如果你唔係成日留係屋企就唔好簡深井,馬灣啦.. 近地鐵就真係方便d
但如果你自己想養返架車又或者喜歡留係屋企,一班朋友係屋企攪下聚會,有海景有大廳真係可以諗諗

引用:
原帖由 fbc6db5991d770 於 2019-12-17 09:43 AM 發表

呢個討論無咩義意,現實係唔係你想住邊係你可以住邊,原因係🤑,香港鬼唔知南區向海大單邊house好住咩,,
退休更係瑞士係日內瓦湖邊同山區買二間House,冬天住湖邊夏天住區咩,得閒揸架開逢車去法國南波爾多布根地試下酒食下野咩,
無人想住康港面壁樓,又近大馬路,又嘈空氣又差,又多低劣人口嘅康港! ...
瑞士護照好難攞,但澳加很多中產一早已經有。(西溫都靚架)
所以香港吾需要住吼

引用:
原帖由 會計小朋友 於 2019-12-16 06:13 PM 發表

凈計無敵海景 ,放係其他地區, 高層估計起碼2.5萬蚊呎

如果有車/ 唔怕交通問題,  用黎自住, 唔介意將來樓價跌,

純enjoy 個環境, 呢個盤既價, 部份人眼中可能係筍盤

大家認唔認同? ...
支持樓主去馬,買多幾層

香港除左維港海景獨特,世界獨有,根本冇特別
(不過比你日日望都會悶,同埋凱旋門丶馬己仙陝果位先算。)

吼吾洗轉登住,特色戶問題多說不

玩卡屎住落又吾系有如期咁好,得個名

度度也是四面牆屋一間,飛機則東南海景IN只是吾住吼匙之外比較住得下人嘅較佳選擇
要東南海景,要夏天風大
無蚊
有隠居感覺
IN
飛機則,1000呎(中房放到大床80呎)
直接去地下丶路面丶停車場
附近有D車搭下,小巴丶的士
飛機則兩架𨋢亦代表同時比較少機會同人一架𨋢
2000萬左右(1000仲好),因為3000已經有吼,不是有冇$問題而系分層好吾抵

但以上條件(只是住得下人)全符合全香港都幾難有一度完全符合

引用:
原帖由 會計小朋友 於 2019-12-16 06:13 PM 發表

凈計無敵海景 ,放係其他地區, 高層估計起碼2.5萬蚊呎

如果有車/ 唔怕交通問題, 用黎自住, 唔介意將來樓價跌,

純enjoy 個環境, 呢個盤既價, 部份人眼中可能係筍盤

大家認唔認同? ...
小心填海,因為嗰度並非維港水域。
或者前面起樓,可參考浪翠第5座C,D,由全海橋景變望廁所廚房景。
縉皇一座,海韻都類似,住高層都係咁
到時就enjoy唔到個環境,但你所講嘅缺點出現,樓價加倍跌。不過點都即使enjoy到,遲下既遲D先算,到時唔輸打贏要就ok

引用:
原帖由 op42 於 2019-12-17 10:06 AM 發表

小心填海,因為嗰度並非維港水域。
或者前面起樓,可參考浪翠第5座C,D,由全海橋景變望廁所廚房景。
縉皇一座,海韻都類似,住高層都係咁
填都可能只系深井市中心一帶

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]