• 瀏覽: 35,407
  • 回覆: 169
  • 追帖: 3
明蝕實賺, 自持22年, 租金都慳左2百幾萬

樓市急速轉冷,九七貨及新入伙盤都出現買賣損手個案。深井浪翠園五期帝華軒中低層海景單位剛連車位以938萬元售,呎價僅約8,883元,屬近兩年低位,較二十二年前一手購入價帳蝕逾16萬元

位於青山公路青龍頭段的帝華軒,九七年開售時屬區內樓王。晉誠地產胡卓輝稱,該盤一個1座中低層C室,實用面積1,056方呎,望橋及海景。去年曾叫價1,200萬至1,300萬元放售,但當時出售意向並不實在,其後曾一度封盤,直至上月中突然再以1,050萬元放盤。

據了解,單位再劈112萬元,終獲區內換樓客購入。若扣除市值約100萬元的車位,售價僅約838萬元,相比四月同類型低層戶做價1,010萬元,賣平近20%。原業主九七年連車位購入價約954.4萬元。胡氏形容,是次成交「平到爆」,即使同區呎價向來低水豪景花園,亦未見低於九千元的成交。

https://orientaldaily.on.cc/cnt/finance/20191213/00204_001.html

雷神:
1. 騎功硬凈
2. 平衡力好
3. 走位靈活
4. 搶閘迅速
5. 應變能力強
6. 步速智慧高
熱賣及精選
當賺咗住囉

回覆 引用 TOP

租金都慳左2百幾萬,咁利息俾咗幾多?

Don't worry; be happy.
引用:
原帖由 bububee 於 2019-12-13 09:21 AM 發表

租金都慳左2百幾萬,咁利息俾咗幾多?
息率咁低, 有限數

雷神:
1. 騎功硬凈
2. 平衡力好
3. 走位靈活
4. 搶閘迅速
5. 應變能力強
6. 步速智慧高
引用:
原帖由 跑步人生 於 2019-12-13 09:55 發表

息率咁低, 有限數
有限都成球啦。
蝕就蝕啦,你其他區升左咁多,咁都唔叫蝕??

引用:
原帖由 跑步人生 於 2019-12-13 09:55 AM 發表

息率咁低, 有限數
廿二年前息率都叫低?

22年前購入仍蝕讓 ?😰😰

買家埋賺囖,有人蝕,有人賺,是否有什麼問題?? 

引用:
原帖由 Mahdavikia 於 2019-12-13 10:14 AM 發表

有限都成球啦。
蝕就蝕啦,你其他區升左咁多,咁都唔叫蝕??
浪翠賣三橋超高價
一向蝕到出晒名

引用:
原帖由 何妖做柒首 於 2019-12-13 10:16 AM 發表

廿二年前息率都叫低?
98年按揭利率升到11.25%, 另外首期加駛費唔買樓做22年定期都番了一番。

正義必勝!
賺住? 計左22年供樓利息未? 
帳面左喎, 仲有呢22年物價加幅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yrrah1 於 2019-12-13 10:39 AM 發表

98年按揭利率升到11.25%, 另外首期加駛費唔買樓做22年定期都番了一番。
呢22年畀利息都好和味

附件

Screenshot_20191213-104133_Chrome.jpg(71.36 KB)

2019-12-13 10:43 AM

正義必勝!

回覆 引用 TOP

蝕到叫救命

引用:
原帖由 普陀山 於 2019-12-13 10:28 AM 發表

浪翠賣三橋超高價
一向蝕到出晒名
買樓要買location,成千呎連車新鴻基低密都係九百四萬,你叫天價買掃管笏凹頭嗰D點算

算業主叻啦,守到今日!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]