• 瀏覽: 2,642
  • 回覆: 13
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 Mr.Goodmorning 於 2019-12-10 09:01 AM 發表

而家住緊。講真,都係剛剛入住先成日係露台望下咁,之後係屋企邊得閒望海,反而係公司對住維港先有時間嘆coffee時望得多d。

不過間屋(近)海其中一個好處係成日都靜,最啱我呢d怕嘈既人,間屋近海會好靜下,放假係屋企一d車聲人聲都無 ...
咁即系地段吾洗,景觀吾洗,卡屎又現實不存在

求奇搵間cheap野便可

熱賣及精選
引用:
原帖由 Mr.Goodmorning 於 2019-12-10 09:50 AM 發表

某程度上我同意的。

除非真係超有錢可以唔駛返工,咁買間半山望維港先有用,日日訓到自然醒再望住維港食早餐,下午睇住個日落諗下食咩晚餐咁。

其實大部份人都要返工,好多豪宅都係工人姐姐住同用得最多,我係公司或外地時間一定多過係屋企,所以間屋返到去自己住得舒服就OK 。 ...
米米理論成立

根本甚麼也不用買,買荃灣cheap野自住便可

引用:
原帖由 hohohosoho 於 2019-12-10 09:56 AM 發表

未住過,如果我有得揀,我會買同樓層同面積但冇海景,慳返15%樓價慢慢用。
咁如果完全面壁咁又點揀呢?

引用:
原帖由 Mr.Goodmorning 於 2019-12-10 09:01 AM 發表

而家住緊。講真,都係剛剛入住先成日係露台望下咁,之後係屋企邊得閒望海,反而係公司對住維港先有時間嘆coffee時望得多d。

不過間屋(近)海其中一個好處係成日都靜,最啱我呢d怕嘈既人,間屋近海會好靜下,放假係屋企一d車聲人聲都無 ...
靜同嘈同個海定園景根本無關

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hohohosoho 於 2019-12-10 10:10 AM 發表

睇下樓價平幾多囉,我返到屋企一係瞓一係對住電腦,景觀對我真係無所謂。
米米覺得最基本都要
東南開揚(不需要特別海景)

引用:
原帖由 hohohosoho 於 2019-12-10 10:18 AM 發表

如果景觀太差(墳景),咁平再多我都唔OK。
基本住屋條件:(cheap住)

地段不限,大西北太遠,荃灣最抵,甚麼真市區又貴又不是十分方便
附近有基本野買便可
附近冇乜人,自成一角
冇蚊,遠離山邊
管你廢平,二左右,亦對管你冇期望,只求不要被呃
居民質素根本控制不到
不用同人一架𨋢,直接去地下(如果做不到,唯有忍受)
日字明廁廚大露台疏欄
IN,IN得尼靚嘅,不是只是年紀上IN
東南開揚
樓底11
550左右(一人住)

以上"cheap住"條件已經嚇死好多AA,而咁cheap嘅條件街上亦好少人做到或有。現實如此。

回覆 引用 TOP

豪住條件:
首先外國有吼嘅吾想買任何吼丶特色戶,所以全部吾需要
豪住分層樓價吾可以過二三千萬,因為八千萬五千萬買分層簡直ON9

不需要甚麼地段咩天鑄丶西半複式去印證自己,自我感覺良好
冇蚊
自成一角,隠居感覺
附近最好有超市但不是must,要有小巴的士,多車位
管你廢二左右,甚麼豪宅也只是用阿嬋一様
吾好對居民質素有咩期望
IN,grand
不用同人一架𨋢,直接去停車場丶地下
飛機則
東南海景(三景先算一流景致)
樓底11
1000呎以上三房(房要80呎)(一人住)

雖然現實根本就算1億都做不到以上全部,只可以接近

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mj23sp33 於 2019-12-10 10:37 AM 發表

非常同意,日間番工,夜晚見漆黑一片,而且又濕
所以要三景

如果退一級例如西半山都是不完美

但呢個不完美都可以吹到好貴

回覆 引用 TOP

自住和投資應該分開處理
因為很多人認為自住同時要考慮埋保值,咁就犠牲左好多野

地段論保值只是心理問題,(你一早計地段價左咁根本冇用)一切只是取決於入價。自己要用公式計計有冇做水魚

收租愈cheap愈好,因為租霸凶宅風險低,管你廢要平,維修易
不要以為西裝友就是好租客,窮鬼就是租霸
事實度度也是二三尼左右沒有大分別,根本不用特別考慮西環,系樓就有人租(除非位置太特別另計)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mrs.chanchan 於 2019-12-10 10:43 AM 發表

望到維港海景最值錢, 因為維港唔會再填海, 其他地方難保.
望維港,系迫你買埋個地段。
因為維港兩岸都是貴重區域
你是在買地段+景覌,別被AA籠統言詞誤導

但個屋丸又未必有卡屎,咁要個區做乜?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cheekykid 於 2019-12-10 10:51 AM 發表

香港島望維港唔好住,winter 凍死,summer熱死.....
西半山特色戶,好涼爽,日出日落都有野睇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cheekykid 於 2019-12-10 10:51 AM 發表

香港島望維港唔好住,winter 凍死,summer熱死.....
港島人已經練成不怕寒不懼暑嘅特質

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大米缸 於 2019-12-10 01:13 PM 發表

堆填區囉
西半山複式丶特色單位才是最妙

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ferrynferry 於 2019-12-10 03:05 PM 發表

太近真係潮濕
遠海就無呢個問題
系,如果隔個公園咁就至好

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]