• 瀏覽: 13,016
  • 回覆: 110
  • 追帖: 3
租金隨樓價下滑  第一城細單位失守萬元

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/fina ... 1209_00842_001.html

社會動盪持續多時,就算施政報告放寬按揭保險上限,樓價一輪反彈後亦未能企穩,影響所及租金亦跟隨下滑,連向來備受租客歡迎的細單位,租金也承壓。沙田第一城近日罕有錄月租失守萬元個案,而牛頭角淘大花園則減租13%始獲承接。
該屋苑有兩房單位放租一個月,僅以9,500元租出,呎租31.3元。世紀21奇豐袁麗詩表示,上址為38座低層G室,實用面積304方呎,向東北望開揚景觀。據了解,該單位由於裝修較為殘舊,因此業主願以低市價水平租出。
事實上,該屋苑大單位租金亦有下跌迹象,市場錄得實用面積451方呎原則屬三房戶的單位,月租再跌穿1.6萬元。美聯何智豪表示,項目1座高層B室,剛以1.58萬元獲承租,呎租35元。

事實上踏入租務淡季,各區平價租賃成交湧現,北區私人屋苑月租再跌穿九千元。消息稱,粉嶺高爾夫球會旁高爾夫.御苑7座一個中層單位,實用面積280方呎,以每月約8,000元租出,呎租約28.6元。月租料屬區內私人屋苑近期新低。而毗鄰另一個實用面積276方呎單位,月租亦達8,700元,呎租約31.5元。
市區屋苑要提供議價空間才獲承租,利嘉閣鮑允中透露,淘大花園F座中層3室,實用面積375方呎,為兩房間隔,外望內園景觀。單位原意向租金1.6萬元,減至1.4萬元終獲承租,呎租37.3元。現時市場約有60個單位待租,租金叫價介乎1.3萬至1.8萬元。
另方面,中原林龍南則稱,近期中資機構員工減少來港工作,令一向受此類客源歡迎的北角豪廷峯租金受壓。該屋苑2座高層D室兩房戶,實用面積573方呎,向西南,原叫租3萬元,議價後減4,000元或13%,以2.6萬元租出,呎租45.4元。

寄語所有指望買樓租出去等人供嘅業主,租金唔係老奉會升,300呎沙一租9500,200呎嘅樓就租4500,樓市仲有無投資價值?自己諗

熱賣及精選
而家買樓收租無咩回報。

回覆 引用 TOP

大家樂焗豬扒飯冇減價喎.

大西北收皮

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 shichendao 於 2019-12-9 10:05 PM 發表

大家樂焗豬扒飯冇減價喎.
豬扒飯無溢價,樓價有溢價,對比返全球樓價水平,港樓跌7成都未夠

引用:
原帖由 海邊巨蛋 於 2019-12-9 09:07 PM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20191209/bkn-20191209203415135-1209_00842_001.html

社會動盪持續多時,就算施政報告放寬按揭保險上限,樓價一輪反彈後亦未能企穩,影響所及租金亦跟隨下滑,連向來備受租客歡迎的細單位,租金也承壓。沙田第一城近日罕有錄月租失守萬元個案,而牛頭 ...
唔買都買左咁多年, 唔收都收左咁多年
唔加又加左咁多年, 就係未試過減足咁多年~

積極建茶倉, 閒來泡茶湯.
引用:
原帖由 chun1088 於 2019-12-10 12:00 AM 發表

唔買都買左咁多年, 唔收都收左咁多年
唔加又加左咁多年, 就係未試過減足咁多年~
嚟緊有得試,年年住,年年減,減到你賣都賣唔出

引用:
原帖由 海邊巨蛋 於 2019-12-10 12:02 AM 發表

嚟緊有得試,年年住,年年減,減到你賣都賣唔出
都咁多年啦, 樓市有咩未試過?
你日日係度吹都冇用, 個市唔係你吹出黎架.

睇黎你都幾恨買樓.  比D心機啦

積極建茶倉, 閒來泡茶湯.
引用:
原帖由 chun1088 於 2019-12-10 12:05 AM 發表

都咁多年啦, 樓市有咩未試過?
你日日係度吹都冇用, 個市唔係你吹出黎架.

睇黎你都幾恨買樓.  比D心機啦
終有一日會升返,不過先走一轉2003年價先

明年租金只會越嚟越低,大陸學生同員工都唔敢嚟香港,裁員減薪要住平d。

引用:
原帖由 野人1 於 2019-12-10 12:39 AM 發表

明年租金只會越嚟越低,大陸學生同員工都唔敢嚟香港,裁員減薪要住平d。

😂😂😂

回覆 引用 TOP

汪狗又話租會升既?

多得犯民暴徒攪死香港!好彩我層樓供滿咗,而家租比人個個月有租收,弟日市度差!平D租有乜所謂!
做業主唔會死先既,要死都死光D廢青和租租先

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
處事更精密,更識得關心別人
更了解自已,更不再犯錯!
續租要快😶😶

引用:
原帖由 海邊巨蛋 於 2019-12-9 09:07 PM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20191209/bkn-20191209203415135-1209_00842_001.html

社會動盪持續多時,就算施政報告放寬按揭保險上限,樓價一輪反彈後亦未能企穩,影響所及租金亦跟隨下滑,連向來備受租客歡迎的細單位,租金也承壓。沙田第一城近日罕有錄月租失守萬元個案,而牛頭 ...
這是正常的,也是必然的💪💪💪

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]