• 瀏覽: 2,766
  • 回覆: 31
我同老公加埋小狗本身住市區3房, 但係想小狗更多活動空間, 所以想搬去屋仔到住. 想問下住係加州或住過既C師有咩意見. 我同老公都會揸車. 主要想了解下配套同生活, 唔該晒

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
加州好多蚊,曾經有登革熱個案,
廰要裝網,五至十月日間會好熱
房要長年關窗,開aircon
平日可上天台吹風(天台有蚊就吾洗理)

冇景,OUT(翠戀丶葡萄IN好多)
不用同人一架𨋢
夠大,細房放得下大床
管你廢平,冇實Q不用理是否黑保丶燕尾服
正正常常,村屋買賣問題多
千五二千真市區買得乜?西半山買得乜?
要景就去凱旋門丶馬己仙,度度也是四面牆架喇根本冇特別,得個景特別傘
米米無狗,米米想養牛(吾知得吾得)
山頂我地住傳統湯房買不起
要大翻新

但如果你在外國有吼,咁未必會想在香港買尼住
但香港D分層又垃圾,仲下下要二千三千,甚至一億買都傻

豪園同花園有咩分別?
豪園只是大D,97開

回覆 引用 TOP

單邊好D,因為吾想見到對面屋

回覆 引用 TOP

加州花園好住, 適宜養狗+車
車出九龍經大欖 有點貴
去那裡看看,也看看錦繡,然後做決定

引用:
原帖由 最緊要有米 於 2019-12-9 12:14 PM 發表

加州好多蚊,曾經有登革熱個案,
廰要裝網,五至十月日間會好熱
房要長年關窗,開aircon
平日可上天台吹風(天台有蚊就吾洗理)

冇景,OUT(翠戀丶葡萄IN好多)
不用同人一架𨋢
夠大,細房放得下大床
管你廢平,冇實Q不用理是否黑保丶燕尾服
正正常常,村屋買賣問題多
千五二千真市區買得乜?西半山買得乜?
要景就去凱旋門丶馬己仙,度度也是四面牆架喇根本冇特別,得個景特 ...
並非所有人都像你一樣富有

回覆 引用 TOP

我夏天都係24小時冷氣比狗狗,所以問題不大. 多蚊反而無考慮添. 聽講入面係有餐廳同超市?我唔想買少少野都要出市中心,呢樣係關鍵

開冷氣比隻狗未必對佢好,有D狗喜歡熱有D狗要涷,而且24小時開包你壞。另外,所有狗都要戶外活動,困在室內是害左佢
用"人類舒服丶享受角度"套下狗,例如比燕窩佢食丶帶佢去旅行,根本只是誤以為自己對狗好嘅白痴行為。狗最需要戶外空間,天氣就要睇吾同狗種

另外,之前蚊丶風系講人計,如果你吾洗理自己,寧願自己比蚊咬丶焗死,咁白X咁折墮,咁冇得講

商場,冇乜特別亦冇乜好問,基本野有囉,冇乜特別。…吾知問尼做乜,再吾系自己去睇下有乜已經可以

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kow9898 於 2019-12-9 12:21 PM 發表

加州花園好住, 適宜養狗+車
車出九龍經大欖 有點貴
去那裡看看,也看看錦繡,然後做決定
葡萄丶翠巒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kow9898 於 2019-12-9 12:22 PM 發表

並非所有人都像你一樣富有
佢其實係一個好自卑的人,有得佢9噏算啦。一笑置之便可。

回覆 引用 TOP

鬼佬地方睡房向西,因為冬暖夏涼。

引用:
原帖由 仍舊一起 於 2019-12-9 01:09 PM 發表

鬼佬地方睡房向西,因為冬暖夏涼。
向西,夏天日間曬正,所以晚上開冷氣都冇用

外國環境吾同香港

加州cheap住吼匙
翠巒也不是貴好多

引用:
原帖由 aggie 於 2019-12-9 12:28 PM 發表

我夏天都係24小時冷氣比狗狗,所以問題不大. 多蚊反而無考慮添. 聽講入面係有餐廳同超市?我唔想買少少野都要出市中心,呢樣係關鍵
餐廳--> 一間靠近購物中心1/F ,一間位於會所, 一間 (私房)靠近 Royal Palm / Main entrance
超市 --> Fusion & 7-11

引用:
原帖由 kow9898 於 2019-12-9 02:04 PM 發表

餐廳--> 一間靠近購物中心1/F ,一間位於會所, 一間 (私房)靠近 Royal Palm / Main entrance
超市 --> Fusion & 7-11
難食一樣要出出面
有超市就得

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]