• 瀏覽: 7,460
  • 回覆: 69
  • 追帖: 11
資金有限,一手很多過 budget,買二手樓安全嗎?有什麼要注意?有什麼手續?中山和惠州那個位置比較好?

熱賣及精選
買二手樓  你預咗香港人冇得貸款
除非你在  內地的銀行帳戶持續有生錢流入
銀行對你嘅財政狀態有信心才會借錢畀你

只要你香港有樓 , 最理想嘅方法都係加按套現
大陸一炮過畀 , 一筆過付款仲可以壓對方價
而且香港利息畀大陸低好多

至於中山 惠陽邊個地方好 , 你自己再諗下
我自己買惠陽  唔方便畀意見你 , 唔夠中立

引用:
原帖由 yan_mum 於 2019-12-9 12:27 AM 發表

資金有限,一手很多過 budget,買二手樓安全嗎?有什麼要注意?有什麼手續?中山和惠州那個位置比較好?
我自己是在惠陽買樓。
惠州黎講,買二手樓比買一手樓安全。
買二手樓,可以先要求舊業主出示間屋既查册(即係去房管局,出一張間屋有無抵押比银行,欠款多少,有無被查封,屋主名等资料),無問题先簽合約比訂金。
之後等十多日,AA會幫双方做些文件,再揾一日買賣双方約好一齊去房管局做轉名手續,一日就oK可拎到房管局出既回執(回執=临時紅本,所以一定要自己keep,唔好比中介),同日full pay 比原業主或做资金監管。再等十多天,自己用回執去房管局换紅本。
一個月左右,買賣完成,紅本到手。

引用:
原帖由 yan_mum 於 2019-12-9 12:27 AM 發表

相比,買一手楼,要靠運氣。
好彩即,發展商係三、四年內,唔好蝕錢、資金周轉唔好出現問題、中央唔好查貪查着呢間發展商、公司唔好做假數、公司唔好拖欠工程款被查封、高層唔好被人偷走资金........
比左錢買樓花,收樓前日日擔心烂尾
收楼後,又怕出唔到紅本
見咁多新楼,收樓後貨不對版維權既新聞,真係怕怕...........

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lawfatfat 於 2019-12-9 01:32 PM 發表

我自己是在惠陽買樓。
買二手樓,可以先要求舊業主出示間屋既查册(即係去房管局,出一張間屋有無抵押比银行,欠款多少,有無被查封,屋主名等资料),無問题先簽合約比訂金。
之後等十多日,AA會幫双方做些文件,再揾一日買賣双方約好一齊去房管局做轉名手續,一日就oK可拎到房管局出既回執(回執=临時紅本,所以一定要自己keep,唔好比中介),同日full pay 比原 ...
請問點解"惠州黎講,買二手樓比買一手樓安全"?

引用:
原帖由 lawfatfat 於 2019-12-9 01:32 PM 發表

我自己是在惠陽買樓。
之後等十多日,AA會幫双方做些文件,再揾一日買賣双方約好一齊去房管局做轉名手續,一日就oK可拎到房管局出既回執(回執=临時紅本,所以一定要自己keep,唔好比中介),同日full pay 比原 ...
師兄其實如果同一日去攞到回執呢,係咪其實都好穩陣呀,就算full play 俾現園原業主都冇問题呢?

"在別人恐懼的時候你要變得貪心; 在別人貪心的時候你

我的股栗組合:思捷環球、長和、長地、電能!
引用:
原帖由 東方浪漫的樓盤 於 2019-12-9 12:27 PM 發表

買二手樓  你預咗香港人冇得貸款
除非你在  內地的銀行帳戶持續有生錢流入
銀行對你嘅財政狀態有信心才會借錢畀你

只要你香港有樓 , 最理想嘅方法都係加按套現
大陸一炮過畀 , 一筆過付款仲可以壓對方價
而且香港利息畀大陸低好多

至於中山 惠陽邊個地方好 , 你自己再諗下
我自己買惠陽  唔方便畀意見你 , 唔夠中立 ...
遠嘅唔清楚,大灣區城市 只要有錢俾首期,提供到香港銀行半年月結單,香港工作證明,每月薪金收入系供樓嘅1.2倍(兌換人民幣後)
基本上申請內地銀行貸款都唔會有問題,除非你曾經系大陸被列入信貸黑名單,或者有房屋貸款系身上

引用:
原帖由 cd女玩 於 2019-12-9 05:05 PM 發表

師兄其實如果同一日去攞到回執呢,係咪其實都好穩陣呀,就算full play 俾現園原業主都冇問题呢?
係呀!
其實拎到回執,即係等同一切手續已办好,比時間房管局印紅本。
所以,唔見在回孰,好麻烦,等同唔見在紅本.......

引用:
原帖由 aoisonic 於 2019-12-9 04:08 PM 發表

請問點解"惠州黎講,買二手樓比買一手樓安全"?
#3、#4 講左。
直接講,我地可以去房管局查到已出红本的楼宇狀況(業主資料、單位有無按揭、抵押、欠多少供款、甚至業主有無因欠债而被入纸查封個單位......)
但,我地小市民係查唔到發展商的經濟狀況,资金鍊有冇出問题。大陸要做假數,太容易了。
光耀,全國十大,就係一個好例子。

回覆 引用 TOP

中山二手稅費高,價錢可能貴過一手唔係好推薦,要2手的話都可以做貸款我有朋友做過

引用:
原帖由 lawfatfat 於 2019-12-9 07:22 PM 發表

係呀!
其實拎到回執,即係等同一切手續已办好,比時間房管局印紅本。
所以,唔見在回孰,好麻烦,等同唔見在紅本.......
Full play日即收匙日,我個中价只推新楼,話2手好多手續做,要4-6個月先完成,真係當香港人儍的。

"在別人恐懼的時候你要變得貪心; 在別人貪心的時候你

我的股栗組合:思捷環球、長和、長地、電能!

回覆 引用 TOP

引用:

如我再在內地買樓,我會選二手樓,二手可快點收樓,風險比一手樓低,二手有現樓睇,可了解建樓質素,如再想了解,可pm我。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lawfatfat 於 2019-12-9 07:33 PM 發表

#3、#4 講左。
直接講,我地可以去房管局查到已出红本的楼宇狀況(業主資料、單位有無按揭、抵押、欠多少供款、甚至業主有無因欠债而被入纸查封個單位......)
但,我地小市民係查唔到發展商的經濟狀況,资金鍊有冇出問题。大陸要做假數,太容易了。
光耀,全國十大,就係一個好例子。 ...
請問師兄,二手樓第一次比訂金,是多少percent。另外資金監管,是否去銀行查詢,定係去局監局做?Thx

引用:
原帖由 三個豐滿的手袋 於 2019-12-10 09:00 AM 發表

請問師兄,二手樓第一次比訂金,是多少percent。另外資金監管,是否去銀行查詢,定係去局監局做?Thx
惠州,二手樓訂金係由買賣双方決定,一般是樓價10%或5萬。
資金監管,可去房管局做,收500~800蚊手續費。(也可去銀行做,但因為我當時選了在房管局做,所以銀行做法我不太清楚)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 qqnokia 於 2019-12-9 05:28 PM 發表

遠嘅唔清楚,大灣區城市 只要有錢俾首期,提供到香港銀行半年月結單,香港工作證明,每月薪金收入系供樓嘅1.2倍(兌換人民幣後)
基本上申請內地銀行貸款都唔會有問題,除非你曾經系大陸被列入信貸黑名單,或者有房屋貸款系身上 ...
請問年近六十掂唔掂?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]