列印

[其他] 當年有8萬5房屋,而家人人有屋住,係邊個反反反?

當年有8萬5房屋,而家人人有屋住,係邊個反反反? E-mail 此主題給朋友

如果當年董特首推行的8萬5房屋政策落實,而家人人有屋住,好過新加波的祖屋

同我企出黎,係邊個反反反?係又反唔係又反,邊個政黨?
係咪建制派?定犯民狗

熱賣及精選
係泛民

泛民只係口話民主
事實每每做事禍港

香港人⋯⋯我地齊齊仆街啦

引用:
原帖由 siuwenzi 於 2019-12-3 10:50 AM 發表
係泛民
又係犯民班扑街

引用:
原帖由 ufo2018 於 2019-12-3 10:09 AM 發表
如果當年董特首推行的8萬5房屋政策落實,而家人人有屋住,好過新加波的祖屋

同我企出黎,係邊個反反反?係又反唔係又反,邊個政黨?
係咪建制派?
邊個日日咁勤力出柒帖
仲勤力過返工
同我企出黎

幾好呀!益咗我地班業主

董伯伯好有遠見,可惜大部分港人智力太低。。。

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2019-12-3 11:15 AM 發表
幾好呀!益咗我地班業主

10591867 10591868
其實地產商話事,佢地唔比起咁多屋

誰人反對8萬5房屋, 反對人人有屋住??

附件

2003年七一前夕-600x623.jpg(86.58 KB)

2019-12-4 09:37 AM

係呢方面,我係真心多謝泛民架。
如果唔係佢哋,我點會有今日條路咁易行?
咁當然,係10年前冇信到啲所謂「樓市專家」的分析,所以先唔洗租樓住或瞓街啦。

引用:
原帖由 chinacoke 於 2019-12-3 10:58 AM 發表
泛民只係口話民主
事實每每做事禍港

香港人⋯⋯我地齊齊仆街啦
你本身就是

買樓基本 要1開2, 2開4 .唔係的話, 你只係Loser
所以論壇上個個月入10萬, 單位4個.   

回覆 引用 TOP

在香港樓市於2000年代後期再度大升之前,「八萬五」政策是董建華被批評的最多的政策之一,當時不少人認為「八萬五建屋計劃」是樓價下滑的元兇,希望政府修訂這項政策,遏止樓價下跌。

董建華及相關政府官員一直並無表明政策改變,即使政府在1998年宣布暫停賣地時,董建華仍然表示八萬五計劃不會受暫停賣地影響。[27]直至2000年6月29日,董建華在禮賓府接受無綫電視新聞專訪,被問及會否修訂「八萬五」目標時,董建華首次明言「從98年就再沒有說過『八萬五』這個字眼,那你說還存不存在?」。[28]市民和學者對於董建華這種「不提及等同不存在」的施政態度都感到驚訝,市民對政府施政失去信心,董建華的民望持續下跌。[29]事後證明,不單只八萬五建屋計劃,其他董建華任內的發展概念如中藥港、矽港、紅酒貿易中心、商業園等都在政府不再提及的情況下「不再存在」。直到董建華辭職後,香港大學的民意調查指出有過半數市民認為董建華最大過失便是在經濟民生方面的政策失誤。[30]

買樓基本 要1開2, 2開4 .唔係的話, 你只係Loser
政府政策都可以賴泛民,
成班廢中吹水真是乜都美國佬,乜都英國佬

遲D 佢地的孫邊個經手, 都係美國佬,都係英國佬

老董當年八萬五同副學士至數碼港我都贊成,嚡,廿年前攪掂唔洗今日乜都落後

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]