列印

[地產新聞轉載] 其實值吾值得可憐?

其實值吾值得可憐? E-mail 此主題給朋友

https://youtu.be/2uioI6W__os

賣樓後的九年來一直租住單位至今,馬先生期間曾試過抽居屋卻落空,三年前樓價瘋癲時亦曾遇上業主加租兩成被迫遷,年紀細細的八歲兒子目睹也不禁問「如果我哋當年無賣層樓應該會幾好」父親只好向他詳細解釋,再補加一句勵志明言「如你日後有能力,你也可以自己賺錢買,爸爸未必有能力幫你置業,有樓留給你也未必是好事,自己要努力!」。

談及現時發展商不斷推出的新樓的劏房單位,馬先生認為不切實際:「二百呎究竟點一家人一起生活,我睇新聞見到好多人死慳死底,要家人協助上會比首期,死慳死底去供款,每日消費五十蚊,交通、食飯甚至連日用品每一樣都要慳住用,究竟係咪好事?!每日返工十幾二十個鐘,無基本消費娛樂,倘若日後樓市逆轉會點?!」

他認為不會刻意去追價入市,買不起物業也能夠生活,最重要心態自行調節,有地方可讓家人安頓下來,日常生活沒有影響便可。

撰文:艾馬
攝影:王晴進入香討影片區

熱賣及精選
有樓變冇樓,唔好怨政府

佢賣樓嗰一刻都賺左錢啦,佢既上一手又怨佢咩? 有咩好怨先?

引用:
原帖由 一生皆是命 於 2019-12-3 09:43 AM 發表
有樓變冇樓,唔好怨政府
永遠都唔會訪問到一啲買咗樓失業供唔起嘅負資產。

因為已經死晒。完。

二佰呎唔夠一家人住?咁你慢慢等運到

引用:
原帖由 海邊巨蛋 於 2019-12-3 10:18 AM 發表

永遠都唔會訪問到一啲買咗樓失業供唔起嘅負資產。

因為已經死晒。完。
因為難搵,樓跌唔到一成以上就冇負資產(已經九按計)。

引用:
原帖由 ctl3005 於 2019-12-3 09:05 AM 發表 https://youtu.be/2uioI6W__os

賣樓後的九年來一直租住單位至今,馬先生期間曾試過抽居屋卻落空,三年前樓價瘋癲時亦曾遇上業主加租兩成被迫遷,年紀細細的八歲兒子目睹也不禁問「如果我哋當年無賣層樓應該會幾好」父親只好向他詳細解釋,再補加一句勵志明言「如你日後有能力,你也可以自己賺錢買,爸爸未必有能力幫你置業,有樓留給你也未必是好事,自己要努力!」。

談及現時發展商不斷推出 ...
舊聞,睇過好多次了

引用:
原帖由 贏咗有雞食 於 2019-12-3 01:35 PM 發表

因為難搵,樓跌唔到一成以上就冇負資產(已經九按計)。
嚟緊下行周期,呼吸plan可以上路先

引用:
原帖由 海邊巨蛋 於 2019-12-3 02:30 PM 發表

嚟緊下行周期,呼吸plan可以上路先
化骨龍都有講:「落得場就唔好怯,怯就輸成世㗎喇!」
要驚不如驚跌七成都上唔車嗰班啦,唔好笑,沙示離九七跌七成,咪大把上唔到車,而家嘈得大大聲嗰d𡃁仔,唔知有冇問父母當年點解怯。

講真近十年有幾多人買樓蝕錢先?
那些早賣樓,賣了先至見到狂升,覺得唔憤氣,覺得賺少咗姐,但佢地實際都是賺咗一筆先至離場

小心!回覆我的留言好易會有BB
引用:
原帖由 贏咗有雞食 於 2019-12-3 02:35 PM 發表

化骨龍都有講:「落得場就唔好怯,怯就輸成世㗎喇!」
要驚不如驚跌七成都上唔車嗰班啦,唔好笑,沙示離九七跌七成,咪大把上唔到車,而家嘈得大大聲嗰d𡃁仔,唔知有冇問父母當年點解怯。 ...
以前無溢價,依家d樓800萬,有450萬都係溢價

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ctl3005 於 2019-12-3 09:05 AM 發表
https://youtu.be/2uioI6W__os

談及現時發展商不斷推出 ...
當年好多人覺得層樓賺左一百萬就好似好多甘, 賣樓等跌, 跌低過之前買入價先入, 結果係點唔使講, 尼d 人睇錯市, 之後所講d 咩偉論都係安慰自己。

值得可憐

引用:
原帖由 海邊巨蛋 於 2019-12-3 02:38 PM 發表

以前無溢價,依家d樓800萬,有450萬都係溢價
咁何不買舊樓

d人始終唔知乜叫無限QE,鹵味國溝到d錢幾淡,買卷廁紙都升值

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]