列印

[其他] 1978年買樓也非易事 香討焦點

1978年買樓也非易事 E-mail 此主題給朋友

這是1978年的華僑日報,當年我日薪40大元,一月冇休息月入1040。

熱賣及精選
香港公屋從來都滿足不到需求。

買樓也非任何人有能力,只有部分高收入人仕可如願。

引用:
原帖由 何足道哉 於 2019-12-2 09:27 PM 發表
嘩!1972年……前輩。

回覆 引用 TOP

有次J2訪問一個可能係60後的女人,佢以前係model, 後來做化妝師,佢話80年代買樓,要比9成,唔易。
當年其實可做幾成按?
我有冇聽錯呢?有冇人睇過,印證下

幫暴徒日日攪黃埔,好撚快買得到啦

引用:
原帖由 龍虎豹 於 2019-12-2 09:13 PM 發表
這是1978年的華僑日報,當年我日薪40大元,一月冇休息月入1040。
06年我做地盤日薪C苦$500一日仲怕冇工開
萬景峰賣六千一尺全城嘩然⋯⋯荃灣賣天價
03沙士地盤好多人失業停工、我響背沙灣賣第一期$4000一尺⋯⋯刀糸日薪$500
飯有冇得開成問題
E家D人只會講以前樓好平、E家好貴糸政府做成
其實樓價與市場從來有一段距離
一樣好多人買到
本人冇樓人士

請問你今年幾多歲

------------------------------------
免責聲明: 本人於香港討論區發表的所有文章,圖片、聲音、影片、超連結或其他,純屬吹水/九嗡, 絕不可以做為任何投資或買入賣出之參考。所有投資買賣須自行決定,自行負責。
引用:
原帖由 estateman 於 2019-12-2 10:01 PM 發表
06年我做地盤日薪C苦$500一日仲怕冇工開
萬景峰賣六千一尺全城嘩然⋯⋯荃灣賣天價
03沙士地盤好多人失業停工、我響背沙灣賣第一期$4000一R⋯⋯刀糸日薪$500
E家D人只會講以前樓好平、E家好貴糸政府做成 ...
所以話啲後生好易被洗腦
但以前啲人買唔起樓, 咪同屋企人住囉. 而家啲廢青, 人工唔高, 唔肯同屋企人住, 又要死出去租樓住, 又周圍大花, 然後話買唔到樓.

政治自由都差唔多. 97前, 一般市民邊有咁多政治自由. 97後, 明顯市民多左好多政治參予度, 但又偏偏話被打壓, 真係搞笑.

買樓幾時都難

咁又真

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 easywin 於 2019-12-2 10:07 PM 發表
請問你今年幾多歲
問我嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 easywin 於 2019-12-2 10:07 PM 發表
請問你今年幾多歲
問我嗎?

回覆 引用 TOP

但係父母輩儲吓儲吓又大多數都買到

引用:
原帖由 姚羅劉梁 於 2019-12-2 10:24 PM 發表
但係父母輩儲吓儲吓又大多數都買到
我76年出來捱世界,由85年拍拖開始儲首期,直到88年買38萬新樓。當時係按9成。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]