列印

[樓市分析及CCL] [個人分析] 其實暴動同樓價已經無關係了.......

[個人分析] 其實暴動同樓價已經無關係了....... E-mail 此主題給朋友

隨著區議會完結,第一波既暴動都慢慢減退。
但如果你問我,我認為第二波大概會係12月中,主要因為台灣大選(1月11日)。2020年絕對會係多災多難,因為撞正立會選舉,台灣大選,同埋美國大選。

但我分析樓市一段時間,只要心水清都知道樓市其實好難趺多10%或更多,因為投資者都將暴動睇得愈黎愈清楚,只有少數人會因為暴動而賣樓,更唔會出現恐慌性拋售。失業率其實下年會浮現得更清晰,但其實SSD某程度上係無敵地托住個市,就算而家D人失業,之前買落樓果D其實已經有足夠彈藥渡過,因為壓測下已假設左業主係每月有額外既錢 (當然幾多係儲就唔知);而未夠三年其實亦都未必會蝕讓。

再加上DSD令人頭變得更有限,之前有兩層樓或以上根本唔會放,因為放左再買返會大大增加成本。再者,有60%以上既業主已經供滿樓。

總括黎講,經濟差係必然,但今次係全球經濟都向下,再加上全球都QE,投資者其實無咩特別資金出路。所以呢一刻如果有啲人軟弱左而賣自住樓,只能夠講要自求多福,你拎住現金其實你無野可以做到,只有等變廢紙。

利申:
如果我係AA我死全家,而且我就黎離開香港工作,所以我只係想救得一個得一個。唔岩聽既就走啦。

熱賣及精選
香討終於有人講返人話

補充多一句,我唔係大好友,因為我都唔會覺之後呢3年樓市會升超過20%,升值空間過埋呢3年應該大勢已去。

反而我睇法係因為供應無大幅度增加既情況下,樓市其實唔會大跌。所以如果未有樓,我會建議買一間自住就夠,總好過交租。

但如果要買黎投資就要諗下,香港樓唔會再係年年升10幾%

其實入得呢個版都係想買樓
但好明顯係呢個版好多都係無樓
而有樓既有好大部分都唔會浪費時間睇分析POST
所以你呢D POST其實係唔會有人回
因為香討實在太多廢淡
完。

引用:
原帖由 siupon1003 於 2019-12-1 01:07 AM 發表
因為香討實在太多廢淡
完。 ...
講真句。就算樓價跌一半。人工也跟住跌一半。D老細人手又減一半。穩工又難一半。到時冇話買樓。連穩到二餐都難上加難到時冇樓的。人總要住。衹有租金一定唔會減

引用:
原帖由 mahofai09 於 2019-12-1 12:43 AM 發表
隨著區議會完結,第一波既暴動都慢慢減退。
但如果你問我,我認為第二波大概會係12月中,主要因為台灣大選(1月11日)。2020年絕對會係多災多難,因為撞正立會選舉,台灣大選,同埋美國大選。

但我分析樓市一段時間,只要心水清都知道樓市其實好難趺多10%或更多,因為投資者都將暴動睇得愈黎愈清楚,只有少數人會因為暴動而賣樓,更唔會出現恐慌性拋售。失業率其實下年會浮現得更清晰,但其實SSD某程度上 ...
日夜不停…暴動,
冇遊客,冇工返,冇生意!

倒閉,結業,裁員…
連份工都冇埋嘅人,
又用咩來供/租樓呀?
(用石頭去換磚頭咩)

引用:
原帖由 siupon1003 於 2019-12-1 01:07 AM 發表
因為香討實在太多廢淡
完。
...
非黑即白?

唔自己買私樓!
就要租住私樓?

全港百萬公屋…
已住過半人口!

屋只係要黎住…
只得業主擔心!

享受唔到生活…

香港有100萬間公營房屋,
已經有300-400萬住戶喇!

香港又有18萬名公務員,
又多60-70萬名公帑家庭!

公援/長生津…等等,
受助人又有成80-90萬人!

全港只有750萬人…
大部份人不用理樓價,
股市樓市政治經濟…
關鬼大部份港人咩事!

幸運地享受生活~
香港三公… 感恩:
公正,公平,公開!

引用:
原帖由 tsang788889 於 2019-12-1 01:53 AM 發表

講真句。就算樓價跌一半。人工也跟住跌一半。D老細人手又減一半。穩工又難一半。到時冇話買樓。連穩到二餐都難上加難到時冇樓的。人總要住。衹有租金一定唔會減 ...
連份工都…冇咗!
(用咩黎供/租樓?)

係資產定…負擔!
(三公生活冇憂~)

經濟好,共享繁榮,
免租,加薪,雙糧!

經濟差,共度難關,
免租,凍薪,雙糧!

本身唔信 果陣仲話除非暴動 如果唔係樓都唔會跌
而家原來係就算暴動 都係唔會跌

這幾天社會氣氛稍為緩和, 商場又多咗人出來消費, 所以只要消費情緖能夠回復, 樓市能穏歩回升。

引用:
原帖由 falconV8 於 2019-12-1 11:36 AM 發表
這幾天社會氣氛稍為緩和, 商場又多咗人出來消費, 所以只要消費情緖能夠回復, 樓市能穏歩回升。
緩和就絕對唔會啦,只係美國策略既一部分,要令人有achieved第一個目標既感覺。而成件事起碼搞到下年第三季立會大選。
但去返樓市就唔會有大跌,我估去到下一年整體會有5-10%既上落。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 春天巨大的牛牛 於 2019-12-1 04:21 AM 發表

非黑即白?

唔自己買私樓!
就要租住私樓?

全港百萬公屋…
已住過半人口!

屋只係要黎住…
只得業主擔心!

享受唔到生活…

香港有100萬間公營房屋,
已經有300-400萬住戶喇!

香港又有18萬名公務員,
又多60-70萬名公帑家庭!

公援/長生津…等等,
...
幾時都話有公屋已經係人生勝利組,住屋成本極低。但合資格入住只係部份人,仍有大部份人不論租定買都係要依靠私型房屋市場解決住屋問題,所以需求好大。

買樓買國勢 你明的

常人醉心的理想   於我絕未欣賞,
常人愛的是俗色脂粉   卻非我心景仰.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天空之鏡。 於 2019-12-1 02:20 PM 發表

最主要,,近幾年冇人買股票,,有錢都買樓,手上又渣住幾球野
對 這是事實

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]