• 瀏覽: 18,726
  • 回覆: 148
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 東方忍 於 2019-12-1 06:49 PM 發表

支持樓價理由
1.樓始終要住
2.供應真係非常唔夠
3.辣招稅
4.壓力測試
5.香港好多鐵飯碗,可能%全世界最多
6.150一日(可能唔足150,不過一半都死)
樓主 你計漏左專才計劃來果班 
呢批人賺錢能力高
果150咪鬼計啦 團聚完分分鐘跟住公屋加人頭ga咋

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 必勝大師 於 2019-12-1 11:14 PM 發表

賭輸咗
叫政府賠
赢咗有冇
分比政府
咁你睇下到時正苦會唔會有措施安撫班地主?
忘記左8萬5?🤫 

我自己預測基建好多都唔會通過
買樓要買成熟社區 因為新發展區會停滯
D大地主交地起青年宿舍咁又點
交通基建配套未做 點會有人去住
而且開會時間又大縮水(拉布)批唔到改變用途
結果係點自己諗啦

引用:
原帖由 janeleewc 於 2019-12-1 11:25 PM 發表

咁你睇下到時正苦會唔會有措施安撫班地主?
忘記左8萬5?🤫 

我自己預測基建好多都唔會通過
買樓要買成熟社區 因為新發展區會停滯
D大地主交地起青年宿舍咁又點
交通基建配套未做 點會有人去住
而且開會時間又大縮水(拉布)批唔到改變用途
結果係點自己諗啦 ...
馬会
一直以來
到冇
安苦輸$馬迷
賭博唔係赢
就係輸
認命
下次再賭過
一係戒咗去
自己决定

冇理由
赢自己
輸賴人
冇理由
講唔通

引用:
原帖由 必勝大師 於 2019-12-1 11:30 PM 發表

馬会
一直以來
到冇
安苦輸$馬迷
賭博唔係赢
就係輸
認命
下次再賭過
一係戒咗去
自己决定

冇理由
赢自己
輸賴人
冇理由
講唔通
香港最好就是沒有資產增值稅 😁
自由貿易 你有錢都可以買

回覆 引用 TOP

跌到你唔信

回覆 引用 TOP

樓市唔會大跌,亦唔會大升。

暫時利淡因素較多

1. HK慢慢國內化,警察城市,法治退化
2. 少子化,未來需求下跌,承接力低
3. 經濟向下,市民收入跌
4. 精英階層移居海外

當然亦有好多利好因素如印錢,供應少,etc

引用:
原帖由 rickychengi 於 2019-12-1 11:44 PM 發表

樓市唔會大跌,亦唔會大升。

暫時利淡因素較多

1. HK慢慢國內化,警察城市,法治退化
2. 少子化,未來需求下跌,承接力低
3. 經濟向下,市民收入跌
4. 精英階層移居海外

當然亦有好多利好因素如印錢,供應少,etc ...
每年出生人數大約5-6萬,死亡率又低,人口老化
再加上每日150人,仲有一大堆來港政策同回留。
平均每年多10萬人,點解需求會下跌
出生率就算同死亡率平行,需求都係向上。

講移民,老老豆豆,你身邊有幾多人真係有做到?

引用:
原帖由 RickyTsuiM 於 2019-12-1 11:57 PM 發表

每年出生人數大約5-6萬,死亡率又低,人口老化
再加上每日150人,仲有一大堆來港政策同回留。
平均每年多10萬人,點解需求會下跌
出生率就算同死亡率平行,需求都係向上。

講移民,老老豆豆,你身邊有幾多人真係有做到? ...
每日150人黎HK係住公屋,唔係買私樓。

移民唔係你想像咁難,事實上而家HK人會先去海外拎身份證先,做野都係HK,搵錢太易,有部分資金會放海外,對港樓投資亦少左。

引用:
原帖由 falconV8 於 2019-12-1 11:36 AM 發表

這幾天社會氣氛稍為緩和, 商場又多咗人出來消費, 所以只要消費情緖能夠回復, 樓市能穏歩回升。
樂觀得太早,班人只會搞過不停

[img=250,150][/img]

[img=200,150][/img]

回覆 引用 TOP

樓主乃有料之人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mahofai09 於 2019-12-1 12:43 AM 發表

隨著區議會完結,第一波既暴動都慢慢減退。
但如果你問我,我認為第二波大概會係12月中,主要因為台灣大選(1月11日)。2020年絕對會係多災多難,因為撞正立會選舉,台灣大選,同埋美國大選。

但我分析樓市一段時間,只要心水清都知道樓市其實好難趺多10%或更多,因為投資者都將暴動睇得愈黎愈清楚,只有少數人會因為暴動而賣樓,更唔會出現恐慌性拋售。失業率其實下年會浮現得更清晰,但其實SSD某程度上 ...
如果你有認識一些大陸人,早3-4年一入場就話不問價要掃10間8間嗰啲,我諗你會明白佢地入市到底是看好香港市場升值前景,還是另有看法,相同的道理反過來看,你知道今天他們在想什麼嗎?
至於租? 租新樓其很化算,跟你租二手樓的價錢基本上分別真不大,樓!從來都很缺! 但租的市場就是這樣! 看到很多新樓一收樓即租出去,1.5-2萬有交易(市區),今天路過想了解一下新盤,AA給我的反應完全不像渴市... 感覺他們很大壓力

回覆 引用 TOP

其實有一層樓唔難, 有第2層樓先難

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 falconV8 於 2019-12-1 11:36 AM 發表

這幾天社會氣氛稍為緩和, 商場又多咗人出來消費, 所以只要消費情緖能夠回復, 樓市能穏歩回升。
今日又搞事了

正義或許會遲來
但永遠會得到彰顯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 degussa 於 2019-12-1 02:44 PM 發表

暴動從6月開始,數據由1月計,明年數據將更差,起碼跌50-60%.第一季裁員潮開始。到時犯民又說政府,又出來攪事暴動,沉默的大多數帶始出來反對,中央繼續支持一國兩制不出解放軍或武警,香港政府財政緊拙,發債難,因犯民唱衰香港,各評級機構都是負面。中資撤資,港人在內地有物業都逃離香港。香港陷入萬劫不復之境。到時,青年人到處打搶,美國佬只是囗說支持,犯民逃到美國指責暴徒和香港政府。沒完沒了,直至2047 ...
無所謂啦
既然咁多傻人都支持
可能我同你都要上街搶埋一份

正義或許會遲來
但永遠會得到彰顯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 墮皮香蕉人 於 2019-12-1 06:35 PM 發表

一直唔明點解仲有岸鳩認為樓價會跌
冇樓D人想架野系咁上下啦

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]