• 瀏覽: 5,734
  • 回覆: 39
  • 追帖: 1
呢2日有d心動想買樓...
現年28歲,自己開左間細公司,主要自己做,純利5,6萬到15-16不等,拉暈一年大約110-120萬。
但係,政治事件令到我收入少左1/3,下年後半年大機會會跌到5萬一個月左右。
依加心動想襯個市亂,買番個800-1000萬既單位。
自己叫儲落左200幾萬,之前母幹又借左d 比我 (300萬,每年還息12萬).

問題:
我既case買800-1000萬樓 會唔會好危?主要想買新樓,2年後先正式約,呢2年內剩係比大約130萬,應該算輕鬆,但驚2年後有咩問題供唔起。(目前打算先儲起50萬for 2年後供1年)

熱賣及精選
要做按揭,開公司的收入不穩定有D麻煩。

回覆 引用 TOP

你個情況用發展商提供既按揭會比較安全   同銀行借就要問左銀行可以借幾多先  私人公司要提供既證明比較多同麻煩  不過你咁後生就搵咁多  應該唔怕追唔上樓價  可以考慮再儲多d首期就唔使冒險

上到會即管去馬

回覆 引用 TOP

一年純利有過百萬!好過好多上市公司。

千其唔好上

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cleverppl 於 2019-11-30 10:38 PM 發表
你個情況用發展商提供既按揭會比較安全   同銀行借就要問左銀行可以借幾多先  私人公司要提供既證明比較多同麻煩  不過你咁後生就搵咁多  應該唔怕追唔上樓價  可以考慮再儲多d首期就唔使冒險 ...
如果自己請番自己,出固定糧係米問題都不大?問過AA 同朋友都係咁講,要準備6個月糧單,唸住2021 3、4月果陣就開始出糧比自己

引用:
原帖由 一粒檸檬 於 2019-11-30 10:26 PM 發表
呢2日有d心動想買樓...
現年28歲,自己開左間細公司,主要自己做,純利5,6萬到15-16不等,拉暈一年大約110-120萬。
但係,政治事件令到我收入少左1/3,下年後半年大機會會跌到5萬一個月左右。
依加心動想襯個市亂,買番個800-1000萬既單位。
自己叫儲落左200幾萬,之前母幹又借左d 比我 (300萬,每年還息12萬).

問題:
我既case買800-1000萬樓 ...
買6球2房
水位多

引用:
原帖由 何足道哉 於 2019-12-1 10:51 AM 發表

買6球2房
水位多
都有睇過話600-800 係最好水位最多,但如果600 2房可能要30年樓同新界,又唔太想,因為始終有機會自住,想係番9龍/港島區。
定係我咁既情況其實唔應該考慮自住因素?
(我自己股票投資過去8年複合增長有16%)但樓我真係初哥,煩請指點。

引用:
原帖由 一粒檸檬 於 2019-12-1 10:25 AM 發表

如果自己請番自己,出固定糧係米問題都不大?問過AA 同朋友都係咁講,要準備6個月糧單,唸住2021 3、4月果陣就開始出糧比自己
我都係個人公司 每年交 15-20 稅 有稅單 咩銀行都會借比你 利申年頭入左間三房

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一粒檸檬 於 2019-12-1 12:14 PM 發表

都有睇過話600-800 係最好水位最多,但如果600 2房可能要30年樓同新界,又唔太想,因為始終有機會自住,想係番9龍/港島區。
定係我咁既情況其實唔應該考慮自住因素?
(我自己股票投資過去8年複合增長有16%)但樓我真係初哥,煩請指點。 ...
咁9按 7 8球無所謂

第一間 先諗自住
第二間 可諗雙租

睇下有無2房可間3房

其他買股16%

引用:
原帖由 何足道哉 於 2019-12-1 01:38 PM 發表

咁9按 7 8球無所謂

第一間 先諗自住
第二間 可諗雙租

睇下有無2房可間3房

其他買股16%
咁點睇新樓同old樓?

Old 樓:我睇過海逸覺得950左右既 2房幾好
新樓:多數唸住樓花plan 800+, 2年內就咁比10%,咁如果後市跌都係max loss 10%, 但就多數對比old 樓有少量溢價 (睇緊啟德2房)

但心底知900+係投資角度都唔係good choice, 應手6-800先係,但一撈埋自住就好難唸,仲要有未來有少量供唔起既機會 

引用:
原帖由 一粒檸檬 於 2019-12-1 04:56 PM 發表

咁點睇新樓同old樓?

Old 樓:我睇過海逸覺得950左右既 2房幾好
新樓:多數唸住樓花plan 800+, 2年內就咁比10%,咁如果後市跌都係max loss 10%, 但就多數對比old 樓有少量溢價 (睇緊啟德2房)

但心底知900+係投資角度都唔係good choice, 應手6-800先係,但一撈埋自住就好難唸,仲要有未來有少量供唔起既機會  ...
上車 old apartment
享受(消費) new

我通常叫人上車4 5 6球
old 2房市區近mtr

但你個case 16%annual return
有資格享受

但new apt always high 溢價
如計埋market risk

high premium higher risk with not matching return

回覆 引用 TOP

1.樓主係咪結婚定有其他原因要出嚟自住?
2.母幹300萬,會唔會考慮請令母做擔保人上會?

回覆 引用 TOP

按揭咯

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]