列印

[其他] 請教沙田新城市上蓋物業的優缺點

請教沙田新城市上蓋物業的優缺點 E-mail 此主題給朋友

小弟有意買沙田兩房自住想請教呢區大神有冇咩建議 (#115更新咗第一次實地睇樓)
考慮中:
好運中心
沙田中心

次選:
希爾頓
偉華

不會考慮:
新城市廣場 (最優質不過冇錢)

熱賣及精選
引用:
原帖由 dennis513 於 2019-11-30 12:45 AM 發表
小弟有意買沙田兩房自住想請教呢區大神有冇咩建議
考慮中:
好運中心
沙田中心

次選:
希爾頓
偉華

不會考慮:
新城市廣場 (最優質不過冇錢) ...
優:交通十分便利,去火車站可以唔使日曬雨淋
缺:樓齡真係有番咁上下,沙田中心都38年

回覆 引用 TOP

如有多少少錢,買蔚景園啦.新鴻基樓,呎數大D

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dennis513 於 2019-11-30 12:45 AM 發表
考慮中:
好運中心
沙田中心

次選:
希爾頓
偉華

不會考慮:
兩個都係弍之選

回覆 引用 TOP

好運同沙田中心有冇漏水問題?
或者其他問題要注意?

好運就一般,沙田中心質數好好多。

好運/沙田中心
近火車站, (不過好易隨時關)
買野方便, (不過多人時就算快餐都超多人)

希/偉
行多幾步, 不過少少殘舊, 人冇咁多(都係多)

蔚景園
最遠, 但新鴻基樓好少少

兩房不如考慮埋對面河, 一樣有鐵路, 而且冇乜遊客

引用:
原帖由 streethunter380 於 2019-11-30 11:31 AM 發表
好運/沙田中心
近火車站, (不過好易隨時關)
買野方便, (不過多人時就算快餐都超多人)

希/偉
行多幾步, 不過少少殘舊, 人冇咁多(都係多)

蔚景園
最遠, 但新鴻基樓好少少

兩房不如考慮埋對面河, 一樣有鐵路, 而且冇乜遊客 ...
感謝分享,睇嚟都係好運沙中啱D,最細嗰D兩房一家三口會唔會太細?
同埋對上一次大維修每戶要夾幾錢? THANKS

引用:
原帖由 老婆我愛你耶 於 2019-11-30 11:04 AM 發表
好運就一般,沙田中心質數好好多。
咁沙田中心細兩房入場價大概幾多?
質素好響邊度? Thanks

回覆 引用 TOP

如果緊緊入場版300呎細兩房

沙田中心、偉華  
差不多全部喺細單位,有機會有靚座會買倒
好運、希爾頓既細單位比例少,座向、開則都遷就其他單位無咁理想,主要供應係大兩房/細三房

$$有鬆動揀實呎400-500呎,好住得多
希爾頓 ,好運 ,蔚景園 大部分都呢d呎數

沙廣&新城市三期主打大單位

整個市中心係7個屋苑相連組成,交通、生活配套、綠化環境,都很理想
主要睇:size +樓層+座向 =價錢
向南向中央公園好住,向東空氣流通
向北向山會經濟平一點

默默的關懷與祝福別人,那是一種無形的布施
引用:
原帖由 dennis513 於 2019-11-30 12:41 PM 發表

感謝分享,睇嚟都係好運沙中啱D,最細嗰D兩房一家三口會唔會太細?
同埋對上一次大維修每戶要夾幾錢? THANKS
好運沙中怕唔怕樓底太矮?
想做地台都唔得, 3思3思

回覆 引用 TOP

樓下多暴徒,經常關站
引用:
考慮中:
好運中心
沙田中心

次選:
希爾頓
偉華

不會考慮:

新城市都冇$

真係好可憐呀要買沙田,好運中心嗰啲邊度住到人㗎!大堂又核突門面又核突,求其喺將軍澳搵間將軍澳中心都贏你10倍,但貪平就冇計啦

引用:
原帖由 choco-fans 於 2019-12-1 01:31 AM 發表
如果緊緊入場版300呎細兩房

沙田中心、偉華  
差不多全部喺細單位,有機會有靚座會買倒
好運、希爾頓既細單位比例少,座向、開則都遷就其他單位無咁理想,主要供應係大兩房/細三房

$$有鬆動揀實呎400-500呎,好住得多
希爾頓 ,好運 ,蔚景園 大部分都呢d呎數

沙廣&新城市三期主打大單位

整個市中心係7個屋苑相連組成,交通、生活配套、綠化環境,都很理想
主要睇:size +樓層+座向 ...
沙田果d 咁既 2房單位, 除左蔚景園叫做正路之外其他樓真係得啖笑
偉華樓底夠高但係太細, 只能做一房
沙中最大既單位都係細(好似400呎都冇), 好難擺傢俱
希爾頓有2隻單位夠大但係樓底太矮(目測同舊式居屋差唔多), 仲要係80' 華記樓, 質素自己諗
好運又係樓底太矮又要80' 華記樓
加上好多單位都係樓望樓, 沙田2房, 選擇太少了

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]