列印

[其他] 六零後買樓分享

六零後買樓分享 E-mail 此主題給朋友

人生已應知天命; 回想當年讀書唔成, 會考得果十分, 第二年半工讀重考都係唔夠分上中六, 唯有入社會大學, 第一份人工二千五百大元

做野幾年有番啲積蓄就身痕, 學人買股票, 唔駛問緊係次次都做左大戶小食

後來多得董伯伯首置計劃, 拎哂零存月供既錢加朋友擔保先上到車, 當地按息十厘以上, 個個月兩口子都要緊縮開資

雖然之後人工年年增加, 但都係儲到2000年後先開始再買多件收租物業, 寫字樓同車位加大現金流

打咁大段野都係想講, 個個年代都有買樓既困難, 視乎心態同你有幾大決心, 歡迎六零後都分享下, 或者已上車未上車或早年已落車

熱賣及精選
引用:
原帖由 plsmailtohere 於 2019-11-29 04:51 PM 發表
人生已應知天命; 回想當年讀書唔成, 會考得果十分, 第二年半工讀重考都係唔夠分上中六, 唯有入社會大學, 第一份人工二千五百大元

做野幾年有番啲積蓄就身痕, 學人買股票, 唔駛問緊係次次都做左大戶小食

後來多得董伯伯首置計劃, 拎哂零存月供既錢加朋友擔保先上到車, 當地按息十厘以上, 個個月兩口子都要緊縮開資

雖然之後人工年年增加, 但都係儲到2000年後先開始再買多件收租物業 ...
你都好彩讀唔成書,六十後讀書叻大學畢業,可能啱好97上車,咁就捱得過都唔易/唔敢開二開三。自從冇限QE印假銀紙後,幾時都啱上車。

引用:
原帖由 贏咗有雞食 於 2019-11-29 06:12 PM 發表

你都好彩讀唔成書,六十後讀書叻大學畢業,可能啱好97上車,咁就捱得過都唔易/唔敢開二開三。自從冇限QE印假銀紙後,幾時都啱上車。
認同

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 贏咗有雞食 於 2019-11-29 18:12 發表

都係架, 有朋友最風光時西半山相連單位, 生意越做越大, 一個97攪掂左, 而家仲租緊TM細單位, 不過有咩風浪都睇得好淡然

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 plsmailtohere 於 2019-11-29 04:51 PM 發表

雖然之後人工年年增加, 但都係儲到2000年後先開始再買多件收租物業 ...
班廢青永遠都係覺得政府唔啱,有錢都去晒旅行。又嫌三嫌四,新界又嫌遠,市區又嫌細。

要怨就怨自己唔識投胎,自己老豆唔係李生。

97 時層樓真係輸到一殼眼淚,個段時間要供9厘幾息,兩公婆,一個差唔多失業,得一個人有收入。當時係租樓平過供樓,層死長江樓又漏水,忍痛都要賣咗去,租樓住。

師兄,你都好,都一路持有層樓。

我大約10年已經想上返車,但另一半一直好驚,一路都認為加息樓價會大跌,結果跌條毛,一路係咁升。

同埋我睇當時嘅樓盤,好少10年內嘅新樓。係梁振英時期先找地起樓,邊個支持班死泛民推梁振英落嚟個啲人,唔好投訴無樓住。

好在,我無理另一半反對,在17年係大西北上返車,宜家住嘅環境好舒服,又方便。

我都多謝梁振英,係佢我先買到新樓住。

我當時95年同政府免息借咗四十萬買間村屋四百呎,都六十幾萬,當時息記得好似十幾厘

資產升值銀紙貶值 現金價值追唔上資產

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 半夜強勁的樓奴 於 2019-11-30 01:20 發表

班廢青永遠都係覺得政府唔啱,有錢都去晒旅行。又嫌三嫌四,新界又嫌遠,市區又嫌細。

要怨就怨自己唔識投胎,自己老豆唔係李生。

97 時層樓真係輸到一殼眼淚,個段時間要供9厘幾息,兩公婆,一個差唔多失業,得一個人有收入。當時係租樓平過供樓,層死長江樓又漏水,忍痛都要賣咗去,租樓住。

師兄,你都好,都一路持有層樓。

我大約10年已經想上返車,但另一半一直好驚,一路都認為加息樓價會大跌,結果 ...
小弟當年都係全靠董伯伯個60萬做首期, 唔係根本冇資格上車; 可惜佢之後種種原因畀人拉咗落馬

個人認同梁振英都係一個好特首,積極解決香港基本問題, 可惜又係同一班人反對反對反對

回覆 引用 TOP

引用:

同意個個年代買樓都難,除非67暴動或中英談判等信心危機。

唔止香港,世界各個大都會如倫敦,東京,紐約,甚至臺北,有邊個城市置業好容易啊?!

買唔到樓既人,要問下,睇下點解人地可以買到樓,人地D錢係點辛苦儲翻來,自己要點樣先可以做到人地嘢

引用:
原帖由 deewa519 於 2019-11-30 05:15 發表
我當時95年同政府免息借咗四十萬買間村屋四百呎,都六十幾萬,當時息記得好似十幾厘
師兄係公務員?

回覆 引用 TOP

六十後大多食正香港八九十年代黄金時期, 那時祇要肯捱, 機會仍到處有。

回覆 引用 TOP

唔聽我講啲人,冇撚辦法,為樓價不斷升,講咗起碼十幾年,講到口水乾,口都嗅,寫到手軟,冇人和議,租租後悔,淡淡收塲,諗咗好多年嘅人,到現在都買唔到樓,真另人歎息

回覆 引用 TOP

資產升值銀紙貶值 現金價值追唔上資產

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 diballin 於 2019-11-30 11:26 AM 發表

師兄係公務員?
不是,當年人人有資格申請的

97上車都要睇有冇定力,hold得夠耐都返到家鄉嘅。
睇返之前數據,樓價保值同反彈能力都顯示到location 嘅重要性。
每個年代都有自己難處,大家繼續努力吧。

回覆 引用 TOP

58 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]